Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Τσακαλώτος: Ο Ρέγκλινγκ λέει ανοησίες – Αν ήταν φοιτητής μου θα τον έκοβα

Τσακαλώτος: Ο Ρέγκλινγκ λέει ανοησίες – Αν ήταν φοιτητής μου θα τον έκοβα
Φωτογραφία InTime News

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος φημίζεται για τις ατάκες του. Μια απ’ αυτές και εκείνη για τον Κλάους Ρέγκλινγκ, που αν ήταν φοιτητής του, ο υπουργός Οικονομικών θα τον… έκοβε!

Και θα τον έκοβε γιατί χαρακτήρισε… ανοησίες όσα είπε ο επικεφαλής του ESM για το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και τα 100 δισ. που χρεώθηκε η Ελλάδα επί υπουργίας Γιάνη Βαρουφάκη. Ο κ. Ρέγκλινγκ είναι ένας άνθρωπος που χρησιμοποίησε μία μεθοδολογία για να βγάλει ένα αριθμό και να χτυπήσει την κυβέρνηση, «που δεν αξίζει ούτε να το συζητάμε», είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στην εκπομπή Open Mind.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφέρθηκε εκτενώς και στη μεσαία τάξη, που συζητείται… ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες και ιδίως μετά τη βαριά ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Χρειάζεται μια στοχευμένη πολιτική για τα μεσαία στρώματα, με σταδιακές φοροελαφρύνσεις, καθώς βγαίνουμε από την κρίση, είπε ο υπουργός Οικονομικών. Συμπλήρωσε πως σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον δυτικό κόσμο, «ζορίζονται» (τα μεσαία στρώματα) γιατί πληρώνουν περισσότερο για τα σπίτια τους, για την παιδεία, την υγεία, αλλά και ιδιωτική ασφάλιση.

“Δεν ήταν η Ελλάδα στην ατζέντα και είχαμε ευρωεκλογές και αποφάσισα να μην πάω στο προηγούμενο Eurogroup. Σκέφτηκα ότι θα ήμουν πιο χρήσιμος εδώ”

Ο κ. Τσακαλώτος τοποθέτησε στην μεσαία τάξη ένα κομμάτι των καταστηματαρχών, των μικροεπιχειρηματίων, των ιδιωτικών και δημοσίων υπαλλήλων, ενώ δεν συμπεριέλαβε τους αγρότες, καθώς το 85% εξ αυτών, δεν πληρώνει φόρο εισοδήματος, καθώς, όπως σημείωσε, εισοδηματικά είναι κάτω του ορίου φορολόγησης.

Όπως είπε, κατανοεί ότι στεναχωρήθηκαν τα μεσαία στρώματα, γιατί, παρά το γεγονός ότι η οικονομία πάει καλύτερα, «δεν το έχουν δει στην τσέπη τους». Πρόσθεσε επίσης, ότι η «ταξική μεροληψία» λέει ότι έπρεπε να μπορούν τα πράγματα σε μία σειρά και να βγεί η χώρα από τα μνημόνια, από τα οποία «δεν μας έβγαλαν οι προηγούμενοι», να σταθεροποιηθεί η οικονομία, να αποκτήσει η χώρα αξιοπιστία ώστε να μην μειωθούν οι συντάξεις και να δημιουργηθεί δημοσιονομικό χώρος για να υπάρξουν ελαφρύνσεις, να φτιαχτούν τα νοσοκομεία κλπ. Τόνισε δε, ότι «αυτή η ταξική μεροληψία» διευρύνεται, ώστε να μπει μέρος των μεσαίων στρωμάτων τα οποία όντως ζορίστηκαν».

Προεκλογικά δεν θα φέρουμε κανένα πακέτο ελαφρύνσεων για την μεσαία τάξη. Δεν θα έρθουν αλλά μέτρα μέχρι το τέλος της χρονιάς“, τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που μίλησε και για την τροπολογία που καταργεί τη μείωση του αφορολογήτου και τα αντίμετρά της (μείωση ΕΝΦΙΑ, μείωση αφορολογικού συντελεστή και τέλους επιτηδεύματος).

Να το σκεφτούν καλά

Στη “γραμμή” του Αλέξη Τσίπρα και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κάλεσε τους πολίτες να το… σκεφτούν καλά για το τι θα ψηφίσουν και τι θέλουν για την επόμενη μέρα. Ο κόσμος πρέπει να σκεφτεί καλά αν προτιμά τον Ανδρέα Ξανθό ως υπουργό Υγείας ή τον Άδωνι Γεωργιάδη και ποιόν προτιμούν για υπουργό Εργασίας, αναφέροντας τις προσπάθειες της Έφης Αχτσιόγλου και της Θ. Φωτίου για να φέρουν κοινωνικό κράτος από τη μία πλευρά και τον κ. Βρούτση από την άλλη, τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών. Αναφερόμενος μάλιστα στις κυρίες Αχτσιόγλου και Φωτίου η φράση που χρησιμοποίησε ήταν “αυτές οι δυο κοπέλες ξεσκιστήκανε“…

Για τις ευθύνες του Γιάνη Βαρουφάκη: «συλλογικά αποφασίζει μία κυβέρνηση»

Προειδοποίησε επίσης για τον “πραγματικό“, όπως είπε, κίνδυνο «να πάμε πίσω στην υγεία, στην παιδεία, στις εργασιακές σχέσεις, στην αξιοπρέπεια της εργασίας (…) και ο κόσμος που δεν μας ψήφισε πρέπει να το ζυγίσει πάρα πολύ καλά αυτό».

Ερωτηθείς ποιους εννοεί ο ΣΥΡΙΖΑ όταν αναφέρεται σε ελίτ, είπε ότι είναι ένα περιορισμένο ποσοστό ανθρώπων και η ΝΔ προωθεί πολιτικές που απευθύνονται σε αυτό το περιορισμένο ποσοστό του 5%.

Οι ευρωεκλογές

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εμφανίστηκε απόλυτα βέβαιος ότι είναι εφικτή η ανατροπή του αποτελέσματος των ευρωεκλογών, καθώς «είναι άλλο το διακύβευμα στις εθνικές εκλογές, άλλο στις ευρωεκλογές».

Επί της ουσίας είχε δίκιο ο Πολάκης για τον Κυμπουρόπουλο – Δεν ήταν σωστό αυτό που είπε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ για τα επιδόματα των ατόμων με ειδικές ανάγκες, τα οποία είναι απαραίτητα

«Τώρα παίζεται τι κυβέρνηση θα έχουμε, τι κοινωνικές αναφορές θα έχει, τι προτεραιότητες θα έχει, τι θα κάνει στην Ευρώπη, τι θα κάνει στην Ελλάδα. Είναι ένα τελείως διαφορετικό παιχνίδι. Το ένα μπορεί να ήταν κύπελλο, το άλλο μπορεί να είναι πρωτάθλημα», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Συμπλήρωσε δε ότι στις επικείμενες εκλογές «παίζεται» ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα, ποιος έχει αξιοπιστία και ποιος έλυσε το θέμα του χρέους «για να μπορούμε να κάνουμε τη συζήτηση για τα μεσαία στρώματα».

Σε ό,τι αφορά άλλα αίτια της ήττας στις ευρωεκλογές, εκτός της φορολόγησης της μεσαίας τάξης, είπε ότι ήταν λάθος που δεν δόθηκε η σημασία που έπρεπε στη δημόσια διοίκηση ώστε να μεταμορφωθεί και να βελτιωθεί περαιτέρω η καθημερινότητα των πολιτών.

Για τις συμπεριφορές κυβερνητικών στελεχών, είπε ότι υπουργοί εξοργίζονται από αυτά που ακούν από μέρος των ΜΜΕ ή και από τις πραγματικές δυσκολίες. Όπως είπε, έχουν ειπωθεί πολλά ψέματα, με αποτέλεσμα να αλλάζει η ατζέντα και να μην συζητείται το κυβερνητικό έργο. «Μέρος της αποτυχίας μας είναι ότι ο κόσμος δεν ξέρει τι έχουμε κάνει» είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Η σχέση του με τον Τσίπρα

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μίλησε και για τη σχέση του με τον Αλέξη Τσίπρα. Είπε πως είναι εξαιρετική, σημειώνοντας πως ο πρωθυπουργός του έχει αλλάξει πολλές φορές τη γνώμη σε διάφορα θέματα, «γιατί έχει ένα πολιτικό κριτήριο, που δεν έχω εγώ». Κι εκείνος, όμως, έχει αλλάξει γνώμη στον πρωθυπουργό σε μερικά ζητήματα.

Αναφερόμενος στο σχόλιο του Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος είπε ότι θα μπορούσε να συνεργαστεί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, αλλά όχι με τον Αλέξη Τσίπρα, απέδωσε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πολιτική σκοπιμότητα και σημείωσε ότι στα «παιχνίδια» αυτά «δεν τσιμπάμε».

Πρόσθεσε δε, ότι «ο Αλέξης θα είναι για πολλά χρόνια ακόμα» ενώ τόνισε την διαφορά ύφους με τον Κ. Μητσοτάκη, καθώς ο πρωθυπουργός είναι «πολύ πιο ήπιος».

Εκλογές Τελευταίες ειδήσεις