Παρασκευή, 29 Μαρ.
22oC Αθήνα

25 θηριώδη ημιθωρακισμένα στη διάθεση της αστυνομίας

25 θηριώδη ημιθωρακισμένα στη διάθεση της αστυνομίας

Με 25 θηριώδη και ημιθωρακισμένα τζιπ, κατασκευασμένα για «ειδικές αποστολές», δωρεά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ρίχτηκε από σήμερα η Ελληνική Αστυνομία, στη μάχη κατά της βαριάς εγκληματικότητας, σε περιοχές με ιδιαίτερα προβλήματα, όπως η Δυτική Αττική.

Πρόκειται για αυτοκίνητα που χρησιμοποιήθηκαν για κάποιο διάστημα από την ευρωπαϊκή αποστολή για την αντιμετώπιση προβλημάτων αστυνομικής φύσεως στο Κόσσοβο και στην συνέχεια παρέμεναν στο τελωνείο αχρησιμοποίητα, παρά το γεγονός ότι είναι σχεδόν καινούργια και σε άριστη κατάσταση.

Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε πριν από περίπου ένα χρόνο να δοθούν στην Ελληνική Αστυνομία, η οποία τα ετοίμασε για τον εξοπλισμό των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ).

Στα τζιπ, μάρκας Toyota Land Cruiser 4.200 κ.ε., diesel, έγινε προσεκτική και μελετημένη επισκευή και συντήρηση και σήμερα παρουσιάστηκαν επίσημα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπου παραδόθηκαν στα πληρώματα τους, από την πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛΑΣ.

Από τα 25 νέα ημιθωρακισμένα τζιπ, τα 16 θα διατεθούν για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και της βαριάς εγκληματικότητας γενικότερα, στις ΟΠΚΕ της Δυτικής Αττικής, πέντε στην Θεσσαλονίκη (τέσσερα για τις ΟΠΚΕ και ένα για την ΕΚΑΜ Βορείου Ελλάδος) και ένα στην Κρήτη. Τα υπόλοιπα τρία οχήματα, εκ των οποίων τα δύο είναι πλήρως θωρακισμένα, θα ενισχύσουν την ΕΚΑΜ στην Αθήνα.

Τα τζιπ φέρουν θωράκιση που προστατεύει την καμπίνα πέντε θέσεων από βολές μέχρι και καλάσνικοφ, αλλά και από εκρηκτικό μηχανισμό που μπορεί κάποιος να πετάξει από κάτω, ώστε να προστατεύονται αποτελεσματικά οι αστυνομικοί, ενώ τα ελαστικά έχουν εσωτερική ενίσχυση περιμετρικά της ζάντας, που επιτρέπουν στο όχημα να κινείται με ταχύτητα 50 χιλιομέτρων την ώρα, αν κλατάρουν και τα τέσσερα από σφαίρες σε περίπτωση μάχης, ώστε να απομακρυνθούν με ασφάλεια από τον τόπο τυχόν ένοπλης συμπλοκής.

Τέλος, φέρουν και βαρούλκο, («εργάτη») στον μπροστινό προφυλακτήρα.

Το πλέον σημαντικό είναι ότι τα 25 τζιπ, που δώρισε στην ΕΛΑΣ η ΕΕ, συνοδεύονται και από όλα τα ανταλλακτικά και αναλώσιμα εξαρτήματα, που εξασφαλίζουν την χωρίς το παραμικρό πρόβλημα λειτουργία τους τουλάχιστον για δύο χρόνια.

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, στην ομιλία του ευχήθηκε καλή δύναμη στα μέλη των ομάδων που παρέλαβαν τα οχήματα, που όπως είπε «είναι αυτοί που αντιμετωπίζουν το έγκλημα από το οποίο κινδυνεύει περισσότερο η κοινωνία μας» και τόνισε ότι με την εξασφάλιση αυτών των τζιπ ολοκληρώνεται μια προσπάθεια που είχε αναγγελθεί.

«Είχαμε πει ότι θα δώσουμε ιδιαίτερο βάρος στην αστυνόμευση της Δυτικής Αττικής και βλέπετε σήμερα ότι δεν λέμε λόγια του αέρα», ανέφερε ο κ. Τόσκας.

Ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Δημήτρης Αναγνωστάκης, υπογράμμισε: «Σήμερα είναι μια διαφορετική μέρα, καθώς, παρά το δημοσιονομικό πρόβλημα που όλοι γνωρίζουν αξιοποιήθηκε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το αρχηγείο της ΕΛΑΣ μια δωρεά, με την οποία στελεχώνονται από Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας οι αστυνομικές δυνάμεις στις ευαίσθητες περιοχές». Και τόνισε ότι οι ΟΠΚΕ είναι η αιχμή του δόρατος της Αστυνομίας, γι’ αυτό συνεχάρη δημόσια τους άνδρες των Ομάδων για την προσφορά τους στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος.

«Θέλω να ευχηθώ μέσα από την καρδιά μου σε όλα τα πληρώματα, σε όλες τις ομάδες, να είναι γεροί δυνατοί και αποτελεσματικοί. Γνωρίζουν ότι η ελληνική κοινωνία και τους τιμά και τους εμπιστεύεται», επεσήμανε ο κ. Αναγνωστάκης.

Ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, στην ομιλία του ανέφερε ότι «η ηγεσία νοιώθει περήφανη και απόλυτα ικανοποιημένη» για την εικόνα του Σώματος και ειδικά για τις ΟΠΚΕ και υπογράμμισε ότι «είναι ο ισχυρός επιχειρησιακός βραχίονας της Ελληνικής Αστυνομίας και είναι ότι καλύτερο και αποτελεσματικότερο έχει η Ελληνική Αστυνομία σήμερα στη διάθεσή της, για την καταπολέμηση της βαριάς εγκληματικότητας».

«Σήμερα παρατηρούμε μια μορφή σύγχρονης Ελληνικής Αστυνομίας, εξαιρετικά εκπαιδευμένης, καλά στελεχωμένης, από ανθρώπους που έχουν υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, αυταπάρνησης στην εκτέλεση του καθήκοντος», είπε ο κ. Τσουβάλας και συνέχισε: «Δεν είναι τυχαίο ότι ο υπεύθυνος ασφάλειας του Προέδρου της Αμερικής, κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, μου ανέφερε ότι η Ελληνική Αστυνομία είναι μία από τις καλύτερες αστυνομίες που συνεργάστηκαν τα οκτώ χρόνια της Προεδρίας του κ. Ομπάμα στα ταξίδια του, ανά τον κόσμο».

Καταλήγοντας ο κ. Τσουβάλας ανέφερε:

«Κατά την εκτίμησή μου, η Ελλάδα είναι μία ασφαλής χώρα, ίσως από τις ασφαλέστερες χώρες στον κόσμο. Αυτό οφείλεται στην Ελληνική Αστυνομία και όπου ο παράγων ασφάλειας είναι προϋπόθεση για τις συνθήκες οικονομικής ανάταξης, πιστεύω απόλυτα ότι η Ελληνική Αστυνομία προσφέρει εθνικής διάστασης υπηρεσίες στην πατρίδα και τη χώρα».
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε