Παρασκευή, 3 Μαΐ
23oC Αθήνα

251 ΓΝΑ: Το Da Vinci Xi εγκαταστάθηκε και πραγματοποίησε την πρώτη του ρομποτική χειρουργική επέμβαση

251 ΓΝΑ: Το Da Vinci Xi εγκαταστάθηκε και πραγματοποίησε την πρώτη του ρομποτική χειρουργική επέμβαση

Το ρομποτικό σύστημα χειρουργικών επεμβάσεων «Da Vinci Xi» τοποθετήθηκε και λειτούργησε με επιτυχία στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας μέσα στο καλοκαίρι, όπως ανακοίνωσε σήμερα (23.9.2023) το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας.

Η εγκατάσταση του ρομποτικού συστήματος χειρουργικών επεμβάσεων στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας έγινε την Πέμπτη 13 Ιουλίου και η πρώτη ρομποτική επέμβαση στις Ένοπλες Δυνάμεις έγινε με απόλυτη επιτυχία μετά από λίγες ημέρες, την Τετάρτη 19 Ιουλίου.

Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, αφαιρέθηκε ο κάτω λοβός του δεξιού πνεύμονα σε ασθενή 47 ετών. Η μετεγχειρητική πορεία της ασθενούς ήταν ομαλή και εξήλθε από το νοσοκομείο σε 3 ημέρες, αναφέρει το ΓΕΑ στην ανακοίνωσή του.

Η επέμβαση υπήρξε η πρώτη θωρακοχειρουργική επέμβαση με Ρομποτικό Σύστημα που γίνεται σε Στρατιωτικό/Δημόσιο Νοσοκομείο (σε μη-ιδιωτικό ίδρυμα) στην Ελλάδα. Μέχρι σήμερα, έχουν ήδη διενεργηθεί πέντε ακόμα χειρουργικές επεμβάσεις στον Θώρακα και πέντε Ουρολογικές χειρουργικές επεμβάσεις.

Η εγκατάσταση και λειτουργία του Ρομποτικού Συστήματος «Da Vinci Xi» στο 251 ΓΝΑ αποτελεί ορόσημο τόσο για τις Ένοπλες Δυνάμεις όσο και για την ευρύτερη υγεία στη χώρα, καθώς αποτελεί το πρώτο Στρατιωτικό Νοσοκομείο και μόλις το δεύτερο μη-ιδιωτικό κέντρο που αποκτά την τεχνολογία αυτή.

Η Ρομποτική Χειρουργική, με τη χρήση του Συστήματος «Da Vinci Xi», χαρακτηρίζεται ως ελάχιστα επεμβατική τεχνική, ακριβής, τρισδιάστατη, με μεγάλο εύρος κινήσεων στα εργαλεία, με ελάχιστη απώλεια αίματος και με μικρότερο χρόνο παραμονής στο νοσοκομείο, ενώ ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην καθημερινότητά του γρηγορότερα και σε καλύτερη φυσική κατάσταση.

Με πληροφορίες από onalert.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις