Ελλάδα

28η Οκτωβρίου: Υπερηφάνεια στην στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης – Έκλεψαν τις εντυπώσεις F-16, «Πυρπολητής» και Apache

«Η ελευθερία δεν χαρίζεται, χρόνια πολλά Ελλάδα», είπε ο χειριστής του F-16 από τον ασύρματο - Παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Κωνσταντίνου Τασούλα η εντυπωσιακή παρέλαση
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Με κάθε συγκίνηση ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης, η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Τασούλα. Υποβρύχια, Apache και οι υπόλοιποι προηγμένοι εξοπλισμοί των Ενόπλων Δυνάμεων έκλεψαν τις εντυπώσεις ενώ οι κάτοικοι της πόλης παρακολούθησαν τους εντυπωσιακούς ελιγμούς του F-16 και άκουσαν με περηφάνεια το μήνυμα του πιλότου για την ελευθερία και τον αγώνα που έδωσε η Ελλάδα το 1940.

14:12 | 28.10.2026
Σας ευχαριστούμε που παρακολουθήσατε στο newsit.gr όλα όσα έγιναν στην στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης
14:05 | 28.10.2026
14:00 | 28.10.2026
Νίκος Ανδρουλάκης: Όψεις της ίδιας ευθύνης η δημοκρατία και η εθνική αξιοπρέπεια

Πριν από 86 χρόνια, το ΟΧΙ του ελληνικού λαού στον φασισμό και τις δυνάμεις του Άξονα έστειλε ένα πανανθρώπινο μήνυμα ελευθερίας και εθνικής αξιοπρέπειας.

Ένα μήνυμα που δίνει δύναμη, συγκινεί και εμπνέει διαχρονικά όλο τον ελληνικό λαό. Με τις ίδιες αξίες, σήμερα απαντάμε στις δυνάμεις του αναθεωρητισμού ότι η εθνική μας κυριαρχία, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο δεν μπαίνουν σε καμία διαπραγμάτευση.

Αλλά και στις δυνάμεις του σύγχρονου αυταρχισμού ότι ο αγώνας για δημοκρατία, σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ισχυρού κράτους δικαίου είναι καθημερινό μας καθήκον. Γιατί για μας η δημοκρατία και η εθνική αξιοπρέπεια είναι οι δύο όψεις της ίδιας ευθύνης.

13:59 | 28.10.2026
13:52 | 28.10.2026
Νίκος Δένδιας: Η ταχύτατη εξέλιξη των Ενόπλων Δυνάμεων στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030» απαραίτητος όρος εθνικής επιβίωσης

Το μήνυμα ότι η ταχύτατη εξέλιξη των Ενόπλων Δυνάμεων στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030», είναι απαραίτητος όρος της εθνικής μας επιβίωσης έστειλε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένιδας μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη.

Όπως υπογράμμισε, σήμερα νομίζω τιμήσαμε την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου εδώ στη Θεσσαλονίκη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Έχω τη βεβαιότητα ότι τόσο οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης αλλά και όλοι οι Έλληνες μέσα από τους τηλεοπτικούς δείκτες είδαν την μεγάλη διαδρομή που έχουν διανύσει οι Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας στο πλαίσιο της ”Ατζέντας 2030”».

Παράλληλα, ο Νίκος Δένδιας επεσήμανε ότι «δεν μπορούμε παρά να επαγρυπνούμε», διότι όπως τόνισε η τεχνολογία εξελίσσεται σαφέστατα και ταχύτατα «και θα πρέπει και εμείς να ακολουθήσουμε». «Θα ήθελα επίσης να παρατηρήσω την παρουσία σήμερα αμερικανικών τμημάτων όπως και τμημάτων της Εθνικής Φρουράς από την Κύπρο και να ευχαριστήσω τον παριστάμενο Υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας τον Βασίλη Πάλμα για αυτήν την παρουσία». «Ζήτω η 28η Οκτωβρίου, ζήτω η Θεσσαλονίκη, ζήτω η Ελλάδα», κατέληξε στη δήλωσή του.

Νίκος Δένδιας, 28η Οκτωβρίου
Νίκος Δένδιας για 28η Οκτωβρίου: «Όρος εθνικής επιβίωσης η ταχύτατη εξέλιξη των Ενόπλων Δυνάμεων»
Το μήνυμα του υπουργού Εθνικής Άμυνας μετά τη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη - Η «Ατζέντα 2030» και η ανάγκη διαρκούς επαγρύπνησης
13:34 | 28.10.2026
Νέο εντυπωσιακό πλάνο από τους ελιγμούς του F-16
Aεροπορική επίδειξη της ομάδας
13:29 | 28.10.2026
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα δεν εκβιάζεται και δεν δέχεται απειλές»

Το μήνυμα ότι «η Ελλάδα είναι μία δύναμη ειρήνης, η οποία δεν εκβιάζει, αλλά ούτε εκβιάζεται και δεν απειλεί, αλλά ούτε και δέχεται απειλές», έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη δήλωση που έκανε μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη.

«Στους ταραγμένους καιρούς που ζούμε η 28η Οκτωβρίου μας θυμίζει πάντα ότι η ελευθερία και η ειρήνη δεν είναι ποτέ δεδομένες.

 Είναι αγαθά τα οποία κατακτήθηκαν με θυσίες από μία γενιά η οποία όρθωσε το ανάστημα της απέναντι στο φασισμό, απέναντι στον ναζισμό. Και η παρακαταθήκη τους είναι για εμάς μια πυξίδα ευθύνης. Μία ευθύνη την οποία υπηρετούμε με έργα και όχι με λόγια", είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:" Οι Ένοπλες Δυνάμεις υλοποιούν σήμερα το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα στην ιστορία τους και νομίζω όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες και κυρίως όλες και όλοι οι Θεσσαλονικείς είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μία παρέλαση στην οποία ξεχώρισαν τα καινοτόμα συστήματα, τα οποία μας επιτρέπουν σήμερα να προβάλλουμε μια ισχυρή αποτρεπτική προβολή ισχύος απέναντι σε όσους, ενδεχομένως, να εποφθαλμιούν την κυριαρχία ή τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Το έχω πει πολλές φορές, το επαναλαμβάνω. Η Ελλάδα είναι μία δύναμη ειρήνης, η οποία δεν εκβιάζει, αλλά ούτε εκβιάζεται και δεν απειλεί, αλλά ούτε και δέχεται απειλές.

Και σήμερα, αυτό που έχει ξεχωριστή σημασία να τονίσουμε είναι ότι όλα αυτά τα οπλικά συστήματα τα οποία βλέπουμε χρηματοδοτούνται από το υστέρημα του ελληνικού λαού.

Χωρίς μία οικονομία ευημερούσα, χωρίς οικονομική σταθερότητα, δεν είναι δυνατόν καμία χώρα να προβάλει την ισχυρή αποτρεπτική δύναμη. Θέλω και πάλι να ευχηθώ σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες, με την ευκαιρία της 28ης Οκτωβρίου, χρόνια πολλά».

13:24 | 28.10.2026
Κωνσταντίνος Τασούλας: «Σήμερα η χώρα μας έχει όλες τις δυνατότητες να κατατροπώνει κάθε απειλή»

Το συγκινητικό μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας μετά την παρέλαση:

«Τιμήσαμε με μεγαλοπρέπεια την εξαιρετική ιστορική επέτειο του ΟΧΙ. Της 28ης Οκτωβρίου. Θυμηθήκαμε πως οι Έλληνες ενωμένοι και με ομοψυχία μπορούν να κάνουν άλματα και θαύματα. Υπερασπίσαμε την ελευθερία μας όταν όλη η Ευρώπη είχε υποκύψει στο ναζισμό. Η Ελλάδα όχι μόνο αντιστεκόταν αλλά και νικούσε. Σήμερα η χώρα μας μπορεί με ενότητα και ομοψυχία και αναγνωρίζοντας την προσφορά όσων έπεσαν μπορεί να κάνει άλματα και θαύματα. Το διαπιστώσαμε βλέποντας την παρέλαση των ενόπλων δυνάμεων και τα νέα οπλικά συστήματα. Η Ελλάδα έχει τις δυνατότητες όχι μόνο να αποτρέπει αλλά και να κατατροπώνει κάθε απειλή».

13:21 | 28.10.2026
Τα μηνύματα του πιλότου και του Προέδρου της Δημοκρατίας
13:16 | 28.10.2026
Το μήνυμα του χειριστή του F-16: «Μία λέξη αλλάζει την ιστορία. Για τους Έλληνες αυτή η λέξη είναι το "ΟΧΙ"»

«Μια λέξη αλλάζει την ιστορία και για τους Έλληνες είναι το "ΟΧΙ". Τιμάμε αυτούς που στάθηκαν όρθιοι και θυμόμαστε ότι η ελευθερία δεν χαρίζεται. Χρόνια πολλά Ελλάδα», ανέφερε μέσα από το F-16.

13:09 | 28.10.2026
Η Θεσσαλονίκη υποδέχεται το F-16 Fighting Falkon

Ξεκίνησε τους ελιγμούς ο επισμηναγός Χαρίτος

Aεροπορική επίδειξη της ομάδας
13:05 | 28.10.2026
Στον αέρα ο Χρήστος - Πάρης Χαρίτος για την επίδειξη του «ΖΕΥΣ»

Πάνω από 600 ώρες πτήσεις έχει καταγράψει σε αεροσκάφη F-16

13:03 | 28.10.2026
Στολισμένος στον Θερμαϊκό ο «Κίμων»
Στρατιωτική παρέλαση στην Θεσσαλονίκη για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.  Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2026 . (ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ/EUROKINISSI)
13:00 | 28.10.2026
Ετοιμάζεται για την επίδειξη του «ΖΕΥΣ» ο χειριστής και επισμηναγός Χρήστος – Πάρης Χαρίτος
12:57 | 28.10.2026
Στρατιωτική παρέλαση στην Θεσσαλονίκη για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.  Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2026 . (ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ/EUROKINISSI)
12:56 | 28.10.2026
Για πρώτη φορά έφεδροι βατραχάνθρωποι από την Κύπρο, στη παρέλαση της Θεσσαλονίκης
12:54 | 28.10.2026
12:53 | 28.10.2026
12:45 | 28.10.2026
Τα οπλικά συστήματα που έκαναν το ντεμπούτο τους στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης

Την πρώτη εμφάνισή τους έκαναν τα νέα οπλικά συστήματα των Ενόπλων Δυνάμεων στη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη ανήμερα της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου, παρουσία πολιτειακής, πολιτικής, στρατιωτικής ηγεσίας και του ελληνικού κοινού.

Το ενδιαφέρον στράφηκε στην «Ασπίδα του Αχιλλέα» αλλά και εγχώριας παραγωγής συστήματα, όπως, μεταξύ άλλων, ο «Πυρπολητής» κατασκευασμένος εξ ολοκλήρου από το Πολεμικό Ναυτικό, καθώς επίσης και συστήματα κατασκευασμένα από την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ).

Αναλυτικά, στη στρατιωτική παρέλαση παρουσιάστηκαν τα εξής νέα οπλικά συστήματα και τα συστήματα καινοτομίας:

Όχημα Διοίκησης και Ελέγχου DRONE DOME

Αποτελεί σύστημα υψηλής τεχνολογίας το οποίο απαιτεί εξειδικευμένο χειρισμό και γνώσεις. Χρησιμοποιείται τακτικά ως μέσο συλλογής πληροφοριών SIGINT (SIGNAL INTELLIGENCE), εν μέρει ΙΜΙΝΤ (IMAGERY INTELLIGENCE), αλλά και για την αντιμετώπιση ΣμηΕΑ, με βάση τις προδιαγραφές του. Δύναται να παρεμβάλει το σύστημα προσδιορισμού θέσης (GPS), καθώς και τα μέσα επικοινωνίας, μετάδοσης εικόνας, ναυτιλίας, πλοήγησης εχθρικών ΣμηΕΑ ή αεροσκαφών, στόχων επιφανείας, κατά περίπτωση σε συγκεκριμένη περιοχή συχνοτήτων.

SPYDER

Τo σύγχρονο αντιαεροπορικό οπλικό σύστημα μέσου βεληνεκούς «SPYDER» είναι αυτοκινούμενο, παντός καιρού, με δυνατότητα κάλυψης RADAR 360ο, ανθεκτικό σε επιθέσεις κορεσμού Αεράμυνας και με αυξημένες δυνατότητες λειτουργίας σε περιβάλλον ηλεκτρονικού πολύμου. Διαθέτει σύγχρονο AESA RADAR, πολλαπλών λειτουργιών, το οποίο δύναται να αποκαλύψει και να παρακολουθεί το σύνολο των εναέριων απειλών, σε αποστάσεις (τουλάχιστον) 150km, με δυνατότητα διασύνδεσης στα συστήματα Διοίκηση και Έλεγχος (C2 - Command and Control) του Συστήματος Αεροπορικού Ελέγχου.

Ο εκτοξευτής φέρει σύγχρονους αντιαεροπορικούς πυραύλους DERBY, ενεργής καθοδήγησης, οι οποίοι διαθέτουν αυτόνομο ραντάρ και δεν απαιτείται η χρήση του ραντάρ του οπλικού συστήματος και PYTHON με υπέρυθρη ημιενεργή καθοδήγηση, κάνοντας χρήση οπτικού υπέρυθρου αισθητήρα.

BARAK

Το οπλικό σύστημα «BARAK MX» είναι ένα αντιαεροπορικό αυτοκινούμενο οπλικό σύστημα, το οποίο δύναται να χρησιμοποιήσει μία ποικιλία κατευθυνόμενων βλημάτων, κατάλληλων για μικρές έως και μεγάλες αποστάσεις (35 - 70 - 150χλμ), για κάθε είδους ιπτάμενη απειλή, όπως Air Breathing Targets (ΑΒΤ), Theatre Ballistic Missiles (TBMs), Ε/Π, ΕΕ/Π, UAV's, Drones, κατευθυνόμενα πυρομαχικά και πυραύλους πλεύσης.

Τα κατευθυνόμενα βλήματα των εν λόγω οπλικών συστημάτων είναι ενεργής καθοδήγησης και έχουν σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσουν ένα ευρύ φάσμα απειλών. Διαθέτουν αυτόνομο ηλεκτρομαγνητικό ραντάρ, το οποίο ενεργοποιείται κατά την τελική φάση της πτήσης, προκειμένου να μη γίνει αντιληπτό από τον ιπτάμενο στόχο.

Όχημα Αναχορηγίας με Πύραυλους STUNNER IDERBY και Booster Python

Το οπλικό σύστημα «DAVID SLING» έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσει ένα ευρύ φάσμα απειλών, από βαλλιστικούς πυραύλους έως προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη ή πυραύλους CRUISE. To K/B STUNNER το οποίο διαθέτει, είναι ενεργής καθοδήγησης και είναι ικανό να αναχαιτίζει στόχους σε ύψη έως 15km, με ταχύτητα έως 7,5 Mach, σε απόσταση έως 130km. Χρησιμοποιεί κινητήρα δύο σταδίων στερεού καυσίμου πολλαπλών φάσεων.

Σε αντίθεση με πολλούς άλλους πυραύλους, o STUNNER δεν φέρει πολεμική κεφαλή. Αντ' αυτού καταστρέφει τους στόχους μέσω πρόσκρουσης, κάνοντας χρήση της κινητικής του ενέργειας (HIT TO KILL). Το ιδιαίτερο ασύμμετρο ρύγχος του φιλοξενεί δύο προηγμένους αισθητήρες, για τελική καθοδήγηση, έναν ηλεκτροπτικό/υπέρυθρο και ένα ραντάρ για λειτουργία σε όλες τις καιρικές συνθήκες.

USV «ΑΝΕΜΟΓΙΑΝΝΗΣ»

Το σύστημα «ΑΝΕΜΟΓΙΑΝΝΗΣ» είναι ένα ελληνικής σχεδίασης και κατασκευής μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας (USV). Έχει σχεδιαστεί για αποστολές απαγόρευσης πρόσβασης περιοχής και προσβολής εχθρικών ναυτικών στόχων, με δυνατότητα εκκίνησης από χερσαία ή και ναυτική πλατφόρμα και σχεδίαση χαμηλού προφίλ που περιορίζει την ανιχνευσιμότητά του.

Το «ΑΝΕΜΟΓΙΑΝΝΗΣ» διαθέτει ηλεκτροοπτικούς και υπέρυθρους αισθητήρες, σύστημα αδρανειακής και αυτόνομης πλοήγησης, μέσω δορυφορικής σύνδεσης και ραδιοζεύξης. Κινείται με μέγιστη ταχύτητα 75km/h, ενώ δύναται να φέρει πολεμική κεφαλή βάρους 50 κιλών.

Μ1117 Μέσο Ηλεκτρονικού Πολέμου

Το τεθωρακισμένο Τροχοφόρο Όχημα Αναγνώρισης Μ1117 είναι διασκευασμένο με μέσα Ηλεκτρονικής Επιτήρησης. Διαθέτει υπέρυθρη κάμερα υψηλής αντοχής, κεραία υψηλής απολαβής για μεταφορά δεδομένων προς το προϊστάμενο κλιμάκιο, καθώς και drone για επαύξηση της εμβέλειας συλλογής πληροφορίας και αναγνώρισης. Η μεταφορά δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, από το πεδίο της μάχης, παρέχει στους Διοικητές τις απαραίτητες πληροφορίες για την ορθή και ταχεία λήψη αποφάσεων, στο πεδίο των επιχειρήσεων.

HMMWV M998 (Humvee) με 2 Χειριστές DRONES

Οχήματα μάχης τύπου HUMMER, τα οποία είναι εξοπλισμένα με σύγχρονα μη επανδρωμένα αεροχήματα. Πρόκειται για τα γνωστά πολυκόπτερα, συστήματα σύγχρονης τεχνολογίας, τα οποία ενσωματώνουν δυνατότητες επιτήρησης - αναγνώρισης, καθώς και προσβολής των εχθρικών απειλών. Αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα της τεχνολογικής εξέλιξης, της καινοτομίας και της προσαρμογής στις σύγχρονες απαιτήσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και ενισχύουν σημαντικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες και την ετοιμότητά τους.

Η χρήση τους στο σύγχρονο πεδίο της μάχης έχει αλλάξει ριζικά τον τρόπο διεξαγωγής των επιχειρήσεων, όπως έχουν καταδείξει οι πρόσφατες συγκρούσεις, αλλά και αυτές που βρίσκονται σε εξέλιξη, στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

ΤΟΜΑ STRYKER Μ1126

Τα «STRYKER Μ1126» είναι τροχοφόρα θωρακισμένα οχήματα 8Χ8 που παρέχουν ταχυκινησία, ευελιξία, προστασία θώρακα και ισχύς πυρός στις Μονάδες του Πεζικού. Χρησιμοποιείται ως όχημα μεταφοράς προσωπικού με δυνατότητα μέχρι 9 άτομα. Η βασική έκδοση Μ1126 (ICV) εξοπλίζεται με τηλεχειριζόμενο πύργο με πολυβόλο 0,50΄΄ ή εκτοξευτή βομβίδων MK-19 40mm, ενώ η έκδοση Μ1296 (ICVD) Dragoon, διαθέτει τηλεχειριζόμενο πύργο με πυροβόλο 30mm.

ΕΚΤΟΞΕΥΤΗΣ ΠΥΡΑΥΛΩΝ «PULS»

Το «PULS» είναι ένα σύγχρονο σύστημα πυραυλικού Πυροβολικού που σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τις δυνατότητες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Με εμβέλεια που φτάνει τα 300km, ακρίβεια και δυνατότητα ταχείας ανάπτυξης, το νέο σύστημα ενισχύει αποφασιστικά την ικανότητα του Πυροβολικού να προσβάλλει στόχους σε μεγάλες αποστάσεις. Τεχνολογία, ισχύς πυρός και ακρίβεια, συνδυάζονται σε ένα σύστημα μεγιστοποιώντας την αποτροπή.

ΜΗ ΕΠΑΝΔΡΩΜΕΝΟ ΕΠΙΓΕΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ (UGV) «ΑΝΤEOS»

Το σύστημα «ΑΝΤEOS» είναι ένα ελληνικής σχεδίασης και κατασκευής, ευέλικτο, Μη Επανδρωμένο Επίγειο Όχημα (UGV). Είναι σχεδιασμένο για την υποστήριξη ενός ευρέος φάσματος στρατιωτικών επιχειρήσεων, όπως η υποστήριξη εφοδιασμού, η διακομιδή τραυματιών, αποστολές επιτήρησης και αναγνώρισης.

Ενώ λειτουργεί και ως φορέας επικοινωνιών και φορέας όπλων. Βασίζεται σε αρχιτεκτονική έξι τροχών (6Χ6), με σκελετό υψηλής αντοχής και έχει ιδιαίτερα χαμηλή ακουστική και θερμική υπογραφή. Το ωφέλιμο φορτίο του είναι 600 Kg και διαθέτει επιχειρησιακή αυτονομία που φτάνει τις 8 ώρες.

ΜΗ ΕΠΑΝΔΡΩΜΕΝΟ ΕΠΙΓΕΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ (UGV) «AGEMA»

Το «AGEMA» είναι ένα προηγμένο πλήρως αμφίβιο Μη Επανδρωμένο Επίγειο Όχημα (UGV), για επιχειρήσεις σε ακραία και δύσβατα περιβάλλοντα. Ο σχεδιασμός του, του επιτρέπει να κινείται σε ποτάμια, λίμνες, βάλτους και πλημμυρισμένες περιοχές Το όχημα είναι πολυμορφικό και μπορεί να προσαρμοστεί σε πολλαπλούς ρόλους, όπως στην έρευνα και διάσωση, για μεταφορά φορτίων, στην επιτήρηση - αναγνώριση δρομολογίων με χρήση θερμικών καμερών. Υποστηρίζεται από συστήματα ΑΙ και advanced autonomy.

Μini cruise one way attack «ΑΡΠΥΙΑ»

Το σύστημα «ΑΡΠΥΙΑ» είναι ελληνικής σχεδίασης και κατασκευής ΜΕΑ υψηλών επιδόσεων, κατηγορίας mini cruise - one way attack. Έχει σχεδιαστεί για την εκτέλεση αποστολών ακριβείας, με δυνατότητα αυτόνομης πλοήγησης, προγραμματισμένης διαδρομής και πτήσης σε χαμηλό ύψος, ενώ η ιδιαίτερα χαμηλή ενεργός διατομή ραντάρ (RCS) καθιστά τον έγκαιρο εντοπισμό και την αντιμετώπισή του εξαιρετικά δυσχερή. Επιπλέον, αναπτύσσει υψηλές υποηχητικές ταχύτητες και δύναται να πετάει σε μεγάλα ύψη.

V-BAT

Το V-BAT αποτελεί ένα σύγχρονο αερόχημα κάθετης απογείωσης και προσγείωσης, σχεδιασμένο να παρέχει έγκαιρα και σε πραγματικό χρόνο κρίσιμες πληροφορίες στις επιχειρησιακές δυνάμεις. Με άνοιγμα φτερών 3,8 μέτρα και μήκος 2,9 μέτρα, κινείται με ταχύτητες έως 139km/h και έχει τη δυνατότητα εκτέλεσης ελιγμών με γωνία στροφής έως 25 μοίρες. Παράλληλα, διαθέτει υψηλές επιδόσεις στην άνοδο με ρυθμό έως 1.000 πόδια ανά λεπτό, και στην κάθοδο με έως 600 πόδια ανά λεπτό.

Η αυτονομία του αγγίζει τις 12 ώρες, ενώ η επιχειρησιακή του εμβέλεια ξεπερνά τα 200km, επιτρέποντας την παρατεταμένη παρακολούθηση και συλλογή πληροφοριών, σε σημαντική απόσταση από το σημείο ανάπτυξης. Η επιχειρησιακή λειτουργία του βασίζεται στη συνεργασία χειριστή αεροχήματος, χειριστή οπτικού φορτίου και προσωπικού εδάφους, δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο σύστημα συλλογής, επεξεργασίας και άμεσης διαβίβασης πληροφοριών. Με αυτά τα χαρακτηριστικά, το V-BAT ενισχύει ουσιαστικά την επίγνωση της επιχειρησιακής κατάστασης και υποστηρίζει τη λήψη αποφάσεων σε διακλαδικό επίπεδο.

Μη επανδρωμένο αεροσκάφος PATROLLER

Είναι UAV γαλλικής κατασκευής, σχεδιασμένο για αποστολές επιτήρησης, αναγνώρισης στόχων και συλλογής πληροφοριών. Το Σύστημα Patroller αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό βήμα στον εκσυχρονισμό των δυνατοτήτων επιτήρησης του χερσαίου και θαλάσσιου χώρου, ενισχύει το πλέγμα των μέσων επιτήρησης που αναπτύσσεται σε διακλαδικό επίπεδο και συμβάλλει στην προστασία των εθνικών μας συνόρων, σε ειρήνη και πόλεμο.

Η μεγάλη εμβέλεια και η αυτονομία, επιτρέπουν την παρατεταμένη επιτήρηση ευρείας περιοχής. Με τους προηγμένους ηλεκτρο-οπτικούς και υπέρυθρους αισθητήρες και τη δυνατότητα μετάδοσης δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, δύναται να αναλάβει αποστολές σε τακτικό και επιχειρησιακό επίπεδο, ενισχύοντας σημαντικά την αντίληψη της κατάστασης και τη δυνατότητα λήψης απόφασης, όπως επιβάλουν οι συνθήκες στο σύγχρονο πεδίο.

Σκάφος Ειδικών Επιχειρήσεων VICTA

Το είναι ένα εξειδικευμένο σκάφος των Ειδικών Δυνάμεων. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι ότι συνδυάζει τις ιδιότητες ενός ταχύπλοου σκάφους επιφανείας και ενός υποβρυχίου. Ο ρόλος του είναι η μυστική μεταφορά και διείσδυση ειδικών δυνάμεων (βατραχάνθρωποι) σε εχθρικές περιοχές, χωρίς να γίνει αντιληπτό από ραντάρ και θερμικές κάμερες.

Πλήρωμα 2 άτομα και επιβαίνοντες 6 άτομα. Ταχύτητα επιφανείας έως 40 κόμβους, ταχύτητα υποβρυχίως έως 8 κόμβους. Βάθος κατάδυσης έως 30 μέτρα. Όταν το σκάφος καταδύεται , ο θάλαμος των επιβατών γεμίζει νερό οπότε οι βατραχάνθρωποι, φορούν τις αυτόνομες αναπνευστικές συσκευές τους μέχρι να αποβιβαστούν στο στόχο.

Κινητή Μονάδα Παραγωγής Drone

Η κινητή Μονάδα παραγωγής drones παρέχει τη δυνατότητα κατασκευής μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο πεδίο. Το σύστημα μη επανδρωμένων αεροσκαφών τύπου FPV (First Person View), κατασκευής του 306 Εργοστασίου Βάσης Τηλεπικοινωνιών και του 316 Συνεργείου Περιοχής Τεχνικού, δύναται να χρησιμοποιηθεί επιχειρησιακά ημέρα και νύχτα.

Αυτοκινούμενος Σταθμός Επικοινωνιών Βάσης «ΑΜΦΙΚΤΥΩΝ»

Είναι ένα νέος, πρωτοποριακός σύγχρονος Αυτοκινούμενος Σταθμός Επικοινωνιών Βάσης (ΑΣΕΒ), σχεδιασμένος να υποστηρίζει την επικοινωνιακή κάλυψη των επιχειρήσεων αντιμετώπισης φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών. Είναι εγκατεστημένος επί οχήματος πολιτικού τύπου Mercedes - Benz Sprinter Van PRO 519CDi Long. Το όχημα ενσωματώνει τον απαραίτητο τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό καθώς και τηλεσκοπικό ιστό πάνω στον οποίο τοποθετούνται οι κεραίες του συστήματος. Ο αυτοκινούμενος σταθμός βάσης θα αναπτύσσεται εκτάκτως ή προγραμματισμένα - όπου απαιτηθεί - για την κάλυψη επιχειρησιακών επικοινωνιακών αναγκών ή στο πλαίσιο συνδρομής των Ενόπλων Δυνάμεων σε φυσικές καταστροφές, για την κάλυψη των επικοινωνιακών αναγκών σε περιοχές που έχουν πληγεί. Ο σταθμός παρέχει την δυνατότητα πρόσβασης για επικοινωνιακή κάλυψη, τόσο στα Τμήματα που επιχειρούν, όσο και στους κατοίκους των υπόψη περιοχών (πληγέντες).

Τακτικός Σταθμός Δ-Ε Φυσικών Καταστροφών

Είναι ένα νέο, πρωτοποριακό σύγχρονο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο, σχεδιασμένο να υποστηρίζει τη διοίκηση των επιχειρήσεων αντιμετώπισης φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών. Βασίζεται σε όχημα ΜΑΝ 6\*6, με ισχύ 400 ίππων, που το καθιστούν ικανό να κινηθεί σε κάθε είδους έδαφος και να λειτουργήσει ακόμα και όταν οι τοπικές υποδομές έχουν καταρρεύσει. Διαθέτει 2 αίθουσες, μία εργασίας των 6 επιτελών και μια αίθουσα συσκέψεων της ηγεσίας, ώστε οι αποφάσεις να παίρνονται άμεσα επί του πεδίου. Εξοπλισμένο με σύγχρονα συστήματα ασυρμάτων επικοινωνιών, ο «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ» παρέχει πλήρη δυνατότητα επικοινωνίας με τα επίγεια, θαλάσσια και εναέρια μέσα, καθώς και με όλες τις υπηρεσίες πολιτικής προστασίας, όπως είναι το ΠΣ, η ΕΛΑΣ, το ΕΚΑΒ και η ΕΛ.ΑΚΤ.-Λ.Σ.

Προσφέρει πρόσβαση στο διαβαθμισμένο δίκτυο δεδομένων των ΕΔ, μέσω του δορυφόρου «HELLAS SAT 4», αλλά και πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω δορυφόρου και εναλλακτικά της κινητής τηλεφωνίας. Ταυτόχρονα για την καλύτερη εικόνα του Διοικητή επί του πεδίου, διαθέτει 2 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και μια κάμερα θερμικής και οπτικής παρατήρησης, με δυνατότητα να προβάλουν την εικόνα ζωντανά στο ΕΘΚΕΠΙΧ του ΓΕΕΘΑ.

Κινητός Σταθμός Α' Βοηθειών

   Σταθμός Πρώτων Βοηθειών, με απόλυτη αυτονομία και ευελιξία μετακίνησης. Βρίσκεται σε ειδικά διαμορφωμένη καμπίνα και διαθέτει σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό για αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών. Αναπτύσσεται σε ελάχιστο χρόνο και είναι σχεδιασμένος για την επιχειρησιακή υποστήριξη των Μονάδων.

USV «ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ»

Το ΜΕΑ επιφανείας «ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ» είναι σχεδίασης και ανάπτυξης του Πολεμικού Ναυτικού. Αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα στο γενικό πλαίσιο ένταξης των μη επανδρωμένων συστημάτων στο Πολεμικό Ναυτικό και στις Ένοπλες Δυνάμεις γενικότερα. Το μήκος του είναι 5 μέτρα και μπορεί να αναπτύξει ταχύτητες έως 40 κόμβους. Έχει υψηλή αυτονομία και είναι σχεδιασμένο για αποστολές επιφανείας ISR (Intelligence Surveillance Reconnaissance - Συλλογή πληροφοριών, θαλάσσια επιτήρηση και αναγνώριση), για ASUW (Anti- Surface Warfare- Επιχειρήσεις Αντιεπιφάνειας) καθώς και για OWA (Οne Way Attack - Καμικάζι), με δυνατότητες περαιτέρω αναβάθμισης και επιπλέον μορφών δράσης. Ο εξοπλισμός τους περιλαμβάνει ηλεκτροοπτικό σύστημα, radar επιφανείας, σύστημα επικοινωνίας και όλους τους απαραίτητους αισθητήρες για αξιόπιστη πλοήγηση και αποτελεσματική επιχειρησιακή χρησιμοποίηση.

USV «CORSAIR»

Το ΜΕΑ επιφανείας τύπου «CORSAIR» (ASV - Autonomous Surface Vessels), της αμερικάνικης εταιρείας SARONIC, αποτελεί σύγχρονο σύστημα θαλάσσιων επιχειρήσεων, σχεδιασμένο να επιχειρεί αυτόνομα ή υπό τον έλεγχο χειριστή, υποστηρίζοντας ένα ευρύ φάσμα αποστολών. Ενσωματώνει προηγμένα συστήματα πλοήγησης, αισθητήρες επιτήρησης και δυνατότητες ανταλλαγής δεδομένων, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της θαλάσσιας επιτήρησης, της συλλογής πληροφοριών και της επιχειρησιακής επίγνωσης.

Η αξιοποίησή του εντάσσεται στη μετάβαση του ΠΝ σε ένα σύγχρονο επιχειρησιακό περιβάλλον, όπου η συνεργασία επανδρωμένων και μη επανδρωμένων μέσων, πολλαπλασιάζει τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Στόλου μας.

Y/B «PLUTINO»

Το υποβρύχιο όχημα «PLUTINO» αποτελεί την ελαφριά έκδοση της σειράς των ιταλικών υποβρύχιων οχημάτων PLUTO, που υφίστανται στη φαρέτρα του Πολεμικού Ναυτικού εδώ και 20 έτη. Είναι σχεδιασμένο για επιχειρήσεις αναγνώρισης και εξουδετέρωσης θαλάσσιων ναρκών. Προορίζεται ειδικά για την ταχεία εκκαθάριση ναρκοπεδίων σε ρηχά ύδατα, συμπληρώνοντας το έργο των ήδη κατεχόμενων από το Πολεμικό Ναυτικό οχημάτων «PLUTO PLUS».

Δύναται να επιχειρήσει ως τηλεχειριζόμενο όχημα (ROV - Remotely Operated Vehicle) και ως πλήρες αυτόνομο μη επανδρωμένο σύστημα τελευταίας γενιάς. Διαθέτει σόναρ εντοπισμού ναρκών, κάμερα υψηλής ευκρίνειας ενώ είναι εφοδιασμένο με συστήματα που επιτρέπουν την πλοήγηση σε συνθήκες μηδενικής ορατότητας λόγω αναταράξεων του νερού. Μπορεί να μεταφέρει ειδικά εκρηκτικά φορτία, ως όχημα καμικάζι για εξουδετέρωση βυθισμένων ναρκών.

Y/B «PLUTO GIGAS»

Τo «PLUTO GIGAS» αποτελεί την κορωνίδα της σειράς των ιταλικών υποβρύχιων οχημάτων PLUTO. Προορίζεται κυρίως για στρατιωτικές εφαρμογές, όπως η αναγνώριση και εξουδετέρωση θαλάσσιων ναρκών σε μεγάλα βάθη. Δύναται να επιχειρήσει ως τηλεχειριζόμενο όχημα (ROV - Remotely Operated Vehicle), και ως πλήρες αυτόνομο μη επανδρωμένο σύστημα τελευταίας γενιάς. Μπορεί να μεταφέρει ειδικά εκρηκτικά φορτία ή εργαλεία κοπής/ παγίδευσης, για την καταστροφή ή εξουδετέρωση βυθισμένων ναρκών. Χάρη στους 8 προωθητήρες του, μπορεί να διατηρεί σταθερή τροχιά και να επιχειρεί ακόμα και σε θαλάσσια ρεύματα έντασης έως και 5 κόμβους.

Ζεύγος Τορπιλών «Seahake-mode 4»

H «Seahake-mode 4» είναι μια βαρέως τύπου, γερμανικής κατασκευής τορπίλη, σχεδιασμένη να βάλλεται από υποβρύχια. Κατασκευάζεται από την ΑTLAS Elektrοnik και αποτελεί ένα από τα πλέον σύγχρονα όπλα ανθυποβρυχιακού πολέμου. Χρησιμοποιεί προηγμένο σύστημα καθοδήγησης με οπτική ίνα, που επιτρέπει στο υποβρύχιο να διατηρεί τον έλεγχο και να ανανεώνει τα δεδομένα στόχευσης καθ΄ όλη τη διάρκεια της πορείας προς το στόχο. Έχει σχεδιαστεί για επιχειρήσεις σε βαθιά και ρηχά ύδατα, για μεγάλες αποστάσεις, προσφέροντας αυξημένη ανθεκτικότητα σε παρεμβολές και αντίμετρα.

Σύστημα «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ»

Το Πολεμικό Ναυτικό έχει δυνατότητα διεξαγωγής επιχειρήσεων με ΜΕΑ Αέρος, Επιφανείας και Υπό τη Θάλασσα, ενώ με τη Διοίκηση Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, συντονίζει τη δράση τους και εξασφαλίζει την επιχειρησιακή χρήση τους. Το σύστημα «Κένταυρος» αποτελεί ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό anti-drone σύστημα, με δυνατότητα εντοπισμού και εξουδετέρωσης εχθρικών μη επανδρωμένων αεροχημάτων. Είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ) και της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ).

Έχει δοκιμαστεί με μεγάλη επιτυχία σε πραγματικές επιχειρησιακές συνθήκες, από τις Φρεγάτες του ΠΝ στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ». Πέραν των ΜΕΑ, το ΠΝ διεξάγει επιχειρήσεις επιτήρησης και στοχοποίησης, με χρήση αριθμού Μη Επανδρωμένων Σκαφών Επιφανείας, τα οποία σε σχηματισμούς σμήνους, με περιορισμένο ίχνος ανίχνευσης λόγω μεγέθους και κατασκευής, σε διαύλους αλλά και σε μη περιορισμένα ύδατα, δύνανται συγχρόνως, οπλισμένα με εκρηκτική γόμωση, να περιηγηθούν σε θαλάσσιες περιοχές επιθετικής περιπολίας, με σκοπό να εκτελέσουν στοχευμένες επιθέσεις, γνωστές ως «SWARM ATTACK», εναντίον αναγνωρισμένων εχθρικών στόχων επιφανείας, ανεξαρτήτως τύπου και μεγέθους.

Σύστημα «ΥΠΕΡΙΩΝ»

To Σύστημα «ΥΠΕΡΙΩΝ», επίσης υπό ανάπτυξη από την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, βρίσκεται σε διαδικασία προχωρημένων δοκιμών. Πρόκειται για ένα σύγχρονο αντι-drone σύστημα, το οποίο παρέχει ολοκληρωμένη ανίχνευση και εξουδετέρωση εχθρικών μη επανδρωμένων αεροχημάτων. Είναι σχεδιασμένο για εγκατάσταση σε πλοία ή σε βάσεις ξηράς.

Σύστημα ΜΕΑ «ΑΡΧΥΤΑΣ»

Το Σύστημα ΜΕΑ «ΑΡΧΥΤΑΣ» αποτελεί προϊόν συνεργασίας μεταξύ της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, καθώς και εγχώριων εταιρειών του ιδιωτικού τομέα. Έχει τη δυνατότητα κάθετης απογείωσης και προσγείωσης, ώστε να μπορεί να επιχειρεί τόσο από την ξηρά, αλλά και από τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, σε αποστολές επιτήρησης και αναγνώρισης.

ΣμηΕΑ Α-900

Τα ΜΕΑ καθέτου απογείωσης και προσγείωσης Α-900 είναι σχεδιασμένα να διεξάγουν αποστολές τόσο από Μονάδες του Αρχηγείου Στόλου, όσο και από βάσεις ξηράς, ενισχύοντας σημαντικά την επιχειρησιακή ικανότητα και αποτελεσματικότητα του Πολεμικού Ναυτικού. Διαθέτουν σύγχρονα ηλεκτρο- οπτικά συστήματα και έχουν τη δυνατότητα να μεταδίδουν διευκρινισμένη εικόνα επιφανείας, σε πραγματικό χρόνο.

ΣμηΕΑ S100

Τα ΜΕΑ καθέτου απογείωσης και προσγείωσης Camcopter S-100 της εταιρίας Schiebel, τα οποία θα επιχειρούν καταρχήν από τις νέες φρεγάτες Belhara του Πολεμικού Ναυτικού. Το συγκεκριμένο μη επανδρωμένο αερόχημα, λόγω των επιχειρησιακών του δυνατοτήτων, αποτελεί επιλογή πολλών χωρών σε παγκόσμιο επίπεδο. Η χρήση τους εξασφαλίζει τον έγκαιρο εντοπισμό των απειλών, τη μετάδοση σε πραγματικό χρόνο, της πέραν του ορίζοντα εικόνας περιοχής στα κέντρα λήψης αποφάσεων, ώστε να διασφαλιστεί η ακριβής προσβολή στόχων στις μέγιστες δυνατές αποστάσεις.

Η ενσωμάτωσή τους ως οργανικά ιπτάμενα μέσα των νέων φρεγατών FDI, αναμένεται να ενισχύσει τις ήδη υψηλές δυνατότητες τους σε όλο το εύρος των αποστολών, με έμφαση στην αντιμετώπιση απειλών επιφανείας.

Υ/Β ελκυστήρες DIVEJET SCOOTER ROTINOR

Τα σύγχρονα υποβρύχια οχήματα ROTINOR, προσφέρουν στις Ομάδες των Υποβρύχιων Καταστροφών του Πολεμικού Ναυτικού τη δυνατότητα για αφανή, αθόρυβη και ταχύτατη διείσδυση στην περιοχή επιχειρήσεων. Είναι εξοπλισμένα με συστήματα τελευταίας τεχνολογίας, για ακριβή υποβρύχια πλοήγηση. Διαθέτουν καινοτόμο σύστημα ηλεκτρικής υδροπρόωσης, προσφέροντας ισχυρή αθόρυβη κίνηση και σημαντική εμβέλεια δράσης.

Σύστημα Επικοινωνιών «ΜΕΤΟΙΚΟΣ»

Ο Μεταφερόμενος Σταθμός Επικοινωνιών ΜΕΤΟΙΚΟΣ, αποτελεί ένα αυτόνομο και ευέλικτο κόμβο επικοινωνιών, σχεδιασμένο και συναρμολογημένο από το Εργοστάσιο Τηλεπικοινωνιακών και Ηλεκτρονικών Μέσων (ΕΤΗΜ) της Πολεμικής Αεροπορίας. Πρόκειται για ένα τελευταίας τεχνολογίας και υψηλής επιχειρησιακής αξίας τηλεπικοινωνιακό σύστημα, ικανό να αποκαθιστά ή να επαυξάνει τις επικοινωνίες σε οποιοδήποτε περιβάλλον, ακόμη και σε συνθήκες φυσικών καταστροφών, με κάθε δυνατό τεχνολογικά τρόπο (δορυφορική, μικροκυματική, 4G/5G LTE και ενσύρματη IP επικοινωνία).

Δύναται να λειτουργεί αυτόνομα για 13 ώρες με εσωτερική γεννήτρια, ενώ η ανάπτυξή του στο πεδίο απαιτεί από 45 λεπτά έως 3 ώρες, αναλόγως της διαμόρφωσης, εξασφαλίζοντας πλήρη υποστήριξη σε επιχειρησιακές υπηρεσίες (VoIP, VoSIP, MIS, JCHAT, ΙΡΙΔΑ, Link-16, RoIP).

12:44 | 28.10.2026
Κυματίζει περήφανα σε κάθε σημαία η γαλανόλευκη
Στρατιωτική παρέλαση στην Θεσσαλονίκη για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.  Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2026 (ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)
12:42 | 28.10.2026
Εντυπωσιακές στολές της Κερκυραϊκής Ένωσης Θεσσαλονίκης «Άγιος Σπυρίδων»
12:39 | 28.10.2026
Στρατιωτική παρέλαση στην Θεσσαλονίκη για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.  Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2026 (ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)
12:39 | 28.10.2026

Σωματεία και ομοσπονδίες από Κρήτη, Μακεδονία, Πόντο, Θράκη, Θεσσαλία, Ήπειρο, Ρούμελη και νησιά Αιγαίο στη Θεσσαλονίκη

12:29 | 28.10.2026
Ξεκίνησαν την παρέλαση οι πολιτιστικοί σύλλογοι

Με τον Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών άνοιξε η παρέλαση για τους πολιτιστικούς σύλλογους. 

12:29 | 28.10.2026
Με τους σημαιοφόρους σχολείων συνεχίζεται η εντυπωσιακή παρέλαση
12:28 | 28.10.2026
Υπερσύγχρονη η φετινή παρέλαση στη Θεσσαλονίκη

Στη σημερινή παρέλαση υπάρχει και μια καινοτομία. Απέναντι από την εξέδρα των επισήμων έχει στηθεί μια γιγαντοοθόνη στην οποία προβάλλονται εικόνες από δύο drones. Το ένα μεταδίδει εικόνες από περιπολία στο Ανατολικό Αιγαίο και το άλλο από την παρέλαση.

Στρατιωτική παρέλαση στην Θεσσαλονίκη για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.  Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2026 (ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)
12:24 | 28.10.2026
12:23 | 28.10.2026
Προσμονή για την επίδειξη των αεροσκαφών της ομάδας «Ζευς»
12:23 | 28.10.2026
Ολοκληρώθηκε το στρατιωτικό σκέλος της παρέλασης
12:21 | 28.10.2026
Στρατιωτική παρέλαση στην Θεσσαλονίκη για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.  Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2026 . (ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ/EUROKINISSI)
12:21 | 28.10.2026
Γεμάτη η παραλία της Θεσσαλονίκης για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου
12:21 | 28.10.2026
Τμήματα της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού, της Ακτοφυλακής και της Πυροσβεστικής παρελαύνουν στη Θεσσαλονίκη
12:19 | 28.10.2026
Εντυπωσιακή διέλευση από το αεροσκάφος Embraer C-390 Μillennium

Αυτή τη στιγμή διέρχεται αεροσκάφος Embraer C-390 Μillennium της Πορτογαλικής Αεροπορίας.

Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη είναι Βραζιλιάνικης κατασκευής και σύντομα θα αποκτηθούν και από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Είναι ένα αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων, μερικοί εκ των οποίων είναι η μεταφορά προσωπικού και φορτίου, η ρίψη αλεξιπτωτιστών και εφοδίων και ο εναέριος ανεφοδιασμός καυσίμου.

12:16 | 28.10.2026
Στολισμένα με τις ελληνικές σημαίες τα μπαλκόνια σε όλη την Ελλάδα
12:15 | 28.10.2026
Θεσσαλονικείς στα μπαλκόνια τους παρακολουθώντας την στρατιωτική παρέλαση
12:14 | 28.10.2026
Βατραχάνθρωποι και τμήματα της Πολεμικής Αεροπορίας μπροστά από τους επισήμους
12:13 | 28.10.2026
Τετράδα F-16 στον ουρανό της Θεσσαλονίκης για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου
Στρατιωτική παρέλαση στην Θεσσαλονίκη για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.  Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2026 (ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)
12:12 | 28.10.2026
Στον Θερμαϊκό κόλπο παραμένει η υπερσύγχρονη φρεγάτα Belharra «Κίμων»
Στρατιωτική παρέλαση στην Θεσσαλονίκη για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.  Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2026 . (ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ/EUROKINISSI)
12:08 | 28.10.2026
12:08 | 28.10.2026
Με πεζοναύτες και εθνοφύλακες συνεχίζεται η παρέλαση
12:06 | 28.10.2026
Για πρώτη φορά στην παρέλαση ο ουλαμός Εθελοντών Εφέδρων
12:03 | 28.10.2026
Μήνυμα ομοψυχίας από τους πολεμιστές της ΕΛΔΥΚ 1974

Λίγες ώρες πριν από την παρέλαση, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βορειοελλαδιτών Πολεμιστών ΕΛΔΥΚ 1974, Αθανάσιος Στάικος, ο οποίος μαζί με τους συμπολεμιστές του, μέλη του Συνδέσμου, άνοιξαν τη φετινή παρέλαση, έστειλε μήνυμα ομοψυχίας και εθνικής ενότητας. «Όταν οι Έλληνες είμαστε ενωμένοι, μπορούμε τα πάντα», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στη σημασία της ενότητας, της ελευθερίας και της ιστορικής μνήμης, υπογράμμισε ότι η ομοψυχία αποτελεί βασική προϋπόθεση για την αντιμετώπιση των εθνικών προκλήσεων. Αυτό, όπως είπε, θα πρέπει να είναι το διαχρονικό μήνυμα του Ελληνισμού.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Στάικος στη σύνδεση των αγώνων του 1940 με την αντίσταση των Ελλήνων στρατιωτών της ΕΛΔΥΚ στην Κύπρο το 1974, επισημαίνοντας ότι οι δύο γενιές συνδέονται από τα ίδια ιδανικά και την αγάπη για την πατρίδα. «Εμείς ήμασταν οι συνεχιστές τους. Μεγαλώσαμε με τους ήρωες του ’40. Μην ξεχνάτε ότι οι γονείς μας πολέμησαν στην Αλβανία. Τα ίδια ιδανικά είχαμε. Πολεμήσαμε για τη σημαία μας και για την πατρίδα μας, όπως έκαναν και οι αγωνιστές του ’40», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως επισήμανε, η συμμετοχή των πολεμιστών στις παρελάσεις και η θερμή ανταπόκριση του κόσμου αποτελούν ένδειξη ότι η ιστορική μνήμη παραμένει ζωντανή. «Αυτό το βλέπουμε από το χειροκρότημα στις παρελάσεις και όταν συναντάμε κόσμο έξω, στις συζητήσεις μας. Θέλει να μάθει για τα παλικάρια αυτά που έπεσαν και πότισαν με το αίμα τους την κυπριακή γη», είπε.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου τόνισε επίσης την ανάγκη καταγραφής των μαρτυριών των πολεμιστών της ΕΛΔΥΚ, ώστε οι εμπειρίες και οι θυσίες τους να μεταφερθούν στις επόμενες γενιές. «Πρέπει η ιστορία μας να γραφτεί στα βιβλία. Έστω και δύο κουβέντες, δύο λέξεις, δύο σειρές. Γιατί αλλιώς θα περάσουν αυτά που τα ζήσαμε. Να μην ξεχνάμε την ιστορία μας», ανέφερε, τονίζοντας τη σημασία της ιστορικής τεκμηρίωσης.

Όπως εξήγησε, ο χρόνος που περνά καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη να καταγραφούν οι μαρτυρίες των ανθρώπων που έζησαν τα γεγονότα του 1974. «Φεύγει η γενιά η δικιά μας», σημείωσε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την αγωνία του να μη χαθεί η βιωματική γνώση των γεγονότων μαζί με τους ανθρώπους που τα έζησαν.

12:03 | 28.10.2026

Άψογοι σχηματισμοί από τους σπουδαστές των σχολών Ευελπίδων, Αξιωματικών Σωμάτων, Αξιωματικών Νοσηλευτικής και των Μονίμων Υπαξιωματικών

11:59 | 28.10.2026
Συγκίνηση και από αέρος για την 28η Οκτωβρίου
Στρατιωτική παρέλαση στην Θεσσαλονίκη για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.  Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2026 (ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)
11:57 | 28.10.2026
11:56 | 28.10.2026
Και η διμοιρία της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου στην παρέλαση

Το τμήμα συμμετέχει συμβολικά αναδεικνύοντας τους άρρηκτους δεσμούς που ενώνουν την Ελλάδα και την Κύπρο.

11:51 | 28.10.2026
Ολοκληρώθηκε η μηχανοκίνητη παρέλαση

Η παρέλαση συνεχίζεται με τον τριγωνικό σχηματισμό των πολεμικών σημαίων της σχολής πεζικού

11:45 | 28.10.2026
«Ασπίδα του Αχιλλέα»: Το νέο σύστημα αεράμυνας για πρώτη φορά στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης

Η «Ασπίδα του Αχιλλέα», το νέο διακλαδικό σύστημα αεράμυνας της χώρας, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης, αποκαλύπτοντας επιμέρους μέσα και οπλικά συστήματα που προορίζονται να ενισχύσουν την προστασία της Ελλάδας απέναντι σε σύγχρονες εναέριες απειλές.

11:44 | 28.10.2026
11:40 | 28.10.2026
PLUTO GIGAS: Η κορωνίδα των ιταλικών υποβρυχίων «Pluto»

Προορίζεται κυρίως για στρατιωτικές εφαρμογές, όπως η αναγνώριση και εξουδετέρωση θαλάσσιων ναρκών σε μεγάλα βάθη

11:40 | 28.10.2026
Στρατιωτική παρέλαση στην Θεσσαλονίκη για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.  Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2026 . (ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ/EUROKINISSI)
11:39 | 28.10.2026
Το μη επανδρωμένο σκάφος επιφάνειας «Πυρπολητής»
Στρατιωτική παρέλαση στην Θεσσαλονίκη για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.  Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2026 (ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)
11:35 | 28.10.2026
Το σκάφος ειδικών επιχειρήσεων Victa
Στρατιωτική παρέλαση στην Θεσσαλονίκη για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.  Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2026 (ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)
11:34 | 28.10.2026
11:33 | 28.10.2026
Ο αυτοκινούμενος σταθμός επικοινωνιών βάσης «ΑΜΦΙΚΤΥΩΝ»
Στρατιωτική παρέλαση στην Θεσσαλονίκη για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.  Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2026 (ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)
11:32 | 28.10.2026
Ποιοι παρακολουθούν από την εξέδρα των επισήμων

Από την εξέδρα των επισήμων την παρέλαση παρακολουθούν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, ο πρόεδρος της Νίκης Δημήτρης Νατσιός, οι υπουργοί Αμυνας της Ελλάδας και της Κύπρου Νίκος Δένδιας και Βασίλης Πάλμας, ο Επίτροπος Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού Απόστολος Τζιτζικώστας, οι υφυπουργοί Κώστας Γκιουλέκας, Ελενα Ράπτη, Αννα Ευθυμίου, οι βουλευτές Δημήτρης Κούβελας (εκπρόσωπος του προέδρου της Βουλής), Στράτος Σιμόπουλος, Διαμαντής Γκολιδάκης Ράνια Θρασκιά, Χρήστος Γιαννούλης (εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ), ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, ευρωβουλευτής Εμμανουήλ Φράγκος, ο Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης Δημήτρης Γαλαμάτης, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, η περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Αθηνά Αηδονά, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Γιουτίκας, ο δήμαρχος Στέλιος Αγγελούδης.

11:30 | 28.10.2026
Συγκίνηση με το μηχανοκίνητο Τάγμα Πεζικού

Το Τάγμα Πεζικού ακολουθεί ο διοικητής του με το επιτελείο και τη διμοιρία SPIKE NLOS

11:29 | 28.10.2026
Στρατιωτική παρέλαση στην Θεσσαλονίκη για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.  Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2026 (ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)
11:27 | 28.10.2026
Και ο Νίκος Ανδρουλάκης στην παρέλαση
Στρατιωτική παρέλαση στην Θεσσαλονίκη για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.  Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2026 . (ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ/EUROKINISSI)
11:26 | 28.10.2026
Τα πρώτα ελληνικά Stryker μπροστά από την εξέδρα των επισήμων
11:25 | 28.10.2026
Στρατιωτική παρέλαση στην Θεσσαλονίκη για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.  Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2026 . (ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ/EUROKINISSI)
11:25 | 28.10.2026
Στην παρέλαση και ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός
Στρατιωτική παρέλαση στην Θεσσαλονίκη για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.  Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2026 (ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)
11:24 | 28.10.2026
11:22 | 28.10.2026
11:19 | 28.10.2026
Στρατιωτική παρέλαση στην Θεσσαλονίκη για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.  Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2026 . (ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ/EUROKINISSI)
11:15 | 28.10.2026
11:14 | 28.10.2026
Στη Θεσσαλονίκη και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τασούλας
11:13 | 28.10.2026
Σύντομη συζήτηση Νίκου Δένδια με Απόστολο Τζιτζικώστα
11:06 | 28.10.2026
Στρατιωτική παρέλαση στην Θεσσαλονίκη για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.  Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2026 . (ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ/EUROKINISSI)
11:05 | 28.10.2026
Στην εξέδρα των επισήμων ο Κυριάκος Μητσοτάκης
11:01 | 28.10.2026
Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας
10:59 | 28.10.2026
Έφτασε στον χώρο της παρέλασης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
10:58 | 28.10.2026
Απόστολος Τζιτζικώστας και Στέλιος Αγγελούδης
10:54 | 28.10.2026
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος
10:49 | 28.10.2026

10:37 | 28.10.2026
Παρουσία Μητσοτάκη και Τασούλα η παρέλαση

Την παρέλαση για την εθνική επέτειο, στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, θα παρακολουθήσουν από την εξέδρα των επισήμων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκος Ανδρουλάκης, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Δένδιας, ο υπουργός ‘Αμυνας της Κύπρου Βασίλης Πάλμας, ο Επίτροπος Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού Απόστολος Τζιτζικώστας, εκπρόσωποι κομμάτων, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης.

10:34 | 28.10.2026
Εκτός λειτουργίας έξι σταθμοί του Μετρό Θεσσαλονίκης

Αναστέλλεται προσωρινά, από τις 11 το πρωί, η λειτουργία των σταθμών «Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός», «Δημοκρατίας», «Βενιζέλου», «Αγίας Σοφίας , «Σιντριβάνι» και «Πανεπιστήμιο» του μετρό Θεσσαλονίκης, κατόπιν εντολής των αστυνομικών αρχών, όπως γνωστοποιεί με ανακοίνωσή της η ΤΗΕΜΑ.

Η ΤΗΕΜΑ ζητά συγνώμη από το επιβατικό κοινό για τον περιορισμό της διαθεσιμότητας του δικτύου, ο οποίος, όπως επισημαίνεται, εφαρμόζεται για λόγους ανεξάρτητους από τον σχεδιασμό και την επιχειρησιακή ετοιμότητά της.

Αμέσως μόλις αρθεί η σχετική απαγόρευση, το δίκτυο θα επανέλθει σε πλήρη λειτουργία, όπως επιβάλλει ο εορταστικός χαρακτήρας της ημέρας, τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

10:33 | 28.10.2026
Απαγόρευση συγκεντρώσεων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Την απαγόρευση του συνόλου των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων σε τμήμα του κέντρου της πόλης σήμερα από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ ανακοίνωσε η Αστυνομία.

Ειδικότερα, με απόφαση του Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, απαγορεύονται οι συναθροίσεις στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Λ.Νίκης – Εθν. Αμύνης – Αγ. Δημητρίου – Στέλιου Δραγουμάνου – Γρ. Κολωνιάρη – Αγίων Πάντων – Γιαννιτσών – Ι. Κωλέττη – 26ης Οκτωβρίου – Καρατάσου – Ναυάρχου Κουντουριώτου – Λ. Νίκης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης «από την πραγματοποίηση των εν λόγω συναθροίσεων, επαπειλείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια λόγω πιθανής διάπραξης σοβαρών εγκλημάτων, ιδίως κατά της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας, της ιδιοκτησίας και της πολιτειακής εξουσίας» και «απειλείται σοβαρά η διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής, της κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών και της λειτουργίας των υποδομών και κοινωφελών εγκαταστάσεων στην πόλη».

 

10:23 | 28.10.2026
Καλημέρα σας.... Το newsit.gr μεταδίδει τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση από τη Θεσσαλονίκη
Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα