Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

48 νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα και 20 οι νεκροί! video

Τσιόδρας - Ξανθός

Ζωντανά η ενημέρωση των Αρχών για την εξάπλωση του φονικού ιού στην χώρα μας. 45 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Τα νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα όσο η απαγόρευση κυκλοφορίας βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η ολική απαγόρευση της κυκλοφορίας βρίσκεται σε ισχύ από χθες, Δευτέρα 23.03.2020, με στόχο να περιοριστούν τα νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα.

Η κυβέρνηση παίρνει αυστηρά μέτρα σε μια προσπάθεια να μπει ένα “φρένο” στην εξάπλωση του φονικού ιού, ώστε να αποφύγει η χώρα δραματικές στιγμές, όπως αυτές που ζει η γειτονική Ιταλία.

Click4more: 40χρονη από την Καστοριά το νεαρότερο θύμα του κορονοϊού στην Ελλάδα

Εν τω μεταξύ και σήμερα, Τρίτη 24.03.2020, γίνεται και η καθιερωμένη ενημέρωση για τον “χάρτη” του ιού στην χώρα μας, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα, να παίρνει την… συνηθισμένη θέση του.

Συγκεκριμένα τόνισε πως υπάρχουν 48 νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα, με 743 συνολικά, ωστόσο σημείωσε πως η λίστα του θανάτου μεγαλώνει, καθώς οι νεκροί στην χώρα μας είναι πια 20, με μέση ηλικία τα 75 έτη.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, 134 συμπολίτες μας νοσηλεύονται, το 60% των οποίων είναι άνδρες, ενώ 45 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι με μέση ηλικία τα 68 έτη και κατά πλειοψηφία άντρες. Όλοι έχουν και υποκείμενο νόσημα, ενώ 32 έχουν πάρει εξιτήριο.

Η αισιοδοξία Τσιόδρα

“Υπάρχουν όμως και κάποια αισιόδοξα νέα”, συνέχισε ο κ. Τσιόδρας. “Δυο ημέρες στη σειρά υπάρχει μειωμένος αριθμός καταγραφής της νόσου και θανάτων στην γείτονα Ιταλία. Στη χώρα που ξεκίνησε η επιδημία, στην επαρχία Χουμπέι, ο περιορισμός σταματά την Τετάρτη. Όπως καταλαβαίνετε, η διάρκεια των μέτρων ήταν ένας σημαντικός παράγοντας”.

Τα νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα και ο παράγοντας… όσφρηση

“Πρέπει όμως να υπάρχει επαγρύπνηση”, τόνισε ακολούθως ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και συνέχισε: “Εστίες αναζωπύρωσης μπορεί να υπάρχουν παντού μετά την άρση των μέτρων όταν δεν έχει νοσήσει μεγάλος αριθμός του πληθυσμού.

Μόνο μελέτες αντισωμάτων θα δείξουν τους επόμενους μήνες ποιος έχει περάσει τον ιό και ποιος όχι. Σε αντίθεση με κάποιες περιοχές της Κίνας, όπου με μαθηματικές μας εκτιμήσεις πέρασε τον ιό μεγάλο μέρος του πληθυσμού, στις περισσότερες χώρες του κόσμου αυτό δεν ισχύει. Χρειαζόμαστε περισσότερα δεδομένα για τις ελαφρές περιπτώσεις του ιού και άτυπη συμπτωματολογία.

Άνθρωποι με τέτοια συμπτωματολογία μπορεί να έχουν τον ιό όπως παραδείγματος χάριν άτομα με διάρροια, ή άτομα στα οποία διαταράσσεται η λειτουργία της όσφρησης και δεν μπορούν να μυρίσουν οσμές. Ή ταυτόχρονα να διαταράσσεται η γεύση. Το 40% των περιπτώσεων ανοσμίας, δηλαδή απώλειας ή υπολειτουργίας της αίσθησης της όσφρησης εμφανίζεται μετά από μια ίωση ή λοίμωξη του αναπνευστικού.

Στην Γερμανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο, εμφανίζονται όλο και περισσότερες περιπτώσεις ανοσμίας σε επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του ιού. Ενώ διάσημος μπασκετμπολίστας στις ΗΠΑ ανακοίνωσε την ανοσμία σαν το μοναδικό χαρακτηριστικό με το οποίο εμφανίστηκε η νόσος”.

Δείτε όσα είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας για τα νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα

Φωτογραφίες αρχείου: Intime.

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις