Σάββατο, 18 Μαΐ
17oC Αθήνα

Black Friday 2022 και Cyber Monday: Ποια Κυριακή θα είναι τα καταστήματα ανοιχτά

Black Friday 2022 και Cyber Monday: Ποια Κυριακή θα είναι τα καταστήματα ανοιχτά

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την Black Friday 2022, αλλά και τη Cyber Monday 2022. Η Black Friday πέφτει πάντα την τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου, οπότε φέτος είναι στις 25 Νοεμβρίου 2022.

Αυτός ο θεσμός, όμως, θα είναι διαφορετικός σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές καθώς φέτος δεν υπάρχουν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις του Νοεμβρίου όπως ίσχυε έως τώρα.

Λίγες μέρες μετά, την πρώτη Δευτέρα μετά τη Black Friday είναι η καθιερωμένη -τα τελυταία χρόνια και στην Ελλάδα- Cyber Monday, δηλαδή φέτος πέφτει στις 28 Νοεμβρίου 2022.

Το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι τα καταστήματα θα είναι προαιρετικά ανοιχτά την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022, από τις 11:00 έως τις 20:00. «Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό ότι τα εμπορικά καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά την Κυριακή 13 Νοεμβρίου αλλά θα είναι ανοικτά την Κυριακή 27 Νοεμβρίου, με προαιρετικό ωράριο λειτουργίας από ώρα 11:00 έως ώρα 20:00», ανέφερε η ανακοίνωση.

Black Friday: Συμβουλές για έξυπνες αγορές

Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, προτείνει την τήρηση πέντε κανόνων που διασφαλίζουν ότι οι καταναλωτές δεν θα πέσουν θύματα «προσφορών»:

  • Να κάνουν έρευνα αγοράς και να ελέγχουν όχι μόνο την τιμή (αρχική και νέα) αλλά και την ποιότητα των προϊόντων. Επίσης να αναζητούν στο διαδίκτυο την τιμή του προϊόντος που πρόκειται να επιλέξουν βάσει κωδικού ή αριθμού μοντέλου, ώστε να είναι βέβαιοι ότι η τιμή που έχουν εντοπίσει είναι η πιο συμφέρουσα.
  • Να οριοθετήσουν τις ανάγκες τους και να προγραμματίσουν με λίστα τις αγορές που πρόκειται να κάνουν, οι οποίες θα συμβαδίζουν με τον προσωπικό ή οικογενειακό τους προϋπολογισμό αποφεύγοντας αλόγιστες δαπάνες.
  • Να ενημερωθούν για τις λεπτομέρειες και τους όρους της συναλλαγής τους όταν αγοράζουν προϊόντα με δόσεις. Ιδίως για αγορές με πιστωτική κάρτα, να είναι πάντα ενημερωμένοι για τους όρους και τις προϋποθέσεις της συγκεκριμένης αγοράς.
  • Τα προϊόντα πρέπει να φέρουν την αρχική τιμή και την τιμή προσφοράς (όχι το ποσοστό έκπτωσης). Προσοχή! Στις προσφορές συχνά αναγράφεται ότι δεν γίνονται αλλαγές, γι’ αυτό εάν μετανιώσετε, δεν έχετε τη δυνατότητα αλλαγής.
  • Να ζητάνε πάντα την απόδειξη για τα προϊόντα που έχουν αγοράσει. Σε περίπτωση που το προϊόν είναι ελαττωματικό και θελήσουν να το επιστρέψουν ή να το αλλάξουν, η επίδειξη της απόδειξης είναι απαραίτητη.

Αξίζει να σημειωθεί πώς το 2021 οι προσφορές διήρκησαν τουλάχιστον μία εβδομάδα, ξεκινώντας από το Σάββατο πριν τη Black Friday, ενώ ο όγκος των ηλεκτρονικών παραγγελιών ξεπέρασε τις 650.000.

Σύμφωνα με στοιχεία πρόσφατης έρευνας, φέτος, δύο στους τρεις (67%) σκοπεύουν να κάνουν αγορές στο επόμενο εκπτωτικό γεγονός, ποσοστό αισθητά υψηλότερο από τον υπόλοιπο κόσμο (56%) και την Ευρώπη (54%).

Οι περισσότεροι, μάλιστα, δηλώνουν ότι θα κινηθούν κυρίως (38%), ή και μόνο (10%) διαδικτυακά, λίγο λιγότεροι (45%) θα συνδυάσουν φυσικά καταστήματα και online αγορές, και μόλις 7% θα αγοράσουν κυρίως ή αποκλειστικά από φυσικά καταστήματα.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις