Παρασκευή, 12 Απρ.
22oC Αθήνα

Bloomberg: Η Ελλάδα εντείνει τις προσπάθειες για την προώθηση των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ + κοινότητας

Bloomberg: Η Ελλάδα εντείνει τις προσπάθειες για την προώθηση των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ + κοινότητας

Την προσπάθεια που γίνεται εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα με στόχο να αντιμετωπιστούν οι διακρίσεις εις βάρος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας αναλύει ο Paul Tugwell σε άρθρο του στο Bloomberg.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προχωρά στην υλοποίηση του σχεδίου για την απαγόρευση στην Ελλάδα των χειρουργικών επεμβάσεων στα χαρακτηριστικά φύλου ίντερσεξ παιδιών, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις διακρίσεις σε βάρος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας αλλά και να ενισχύσει τα δικαιώματα της κοινότητας στην Ελλάδα, μια χώρα που σε μεγάλο βαθμό χαρακτηρίζεται από συντηρητισμό.

Οι δυνητικά επικίνδυνες επεμβάσεις γίνονται συχνά σε μωρά και παιδιά μικρής ηλικίας όταν αυτά δεν μπορούν να κατηγοριοποιηθούν βάσει των παραδοσιακών διακρίσεων αρσενικού και θηλυκού φύλου, συχνά εν αγνοία τους. Από ιατρικής πλευράς, οι επεμβάσεις δεν κρίνονται απαραίτητες, ενώ τις καταδικάζουν τα Ηνωμένα Έθνη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι βουλευτές θα ψηφίσουν αργότερα μέσα στον μήνα για την πρόταση, η οποία αναμένεται να περάσει καθώς η κυβέρνηση κατέχει την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο. Με την αναμενόμενη αυτή εξέλιξη, η Ελλάδα μαζί με τη Μάλτα και λίγες ακόμα χώρες θα ανήκουν στην ομάδα των χωρών που θα απαγορεύσουν δια νόμου την εν λόγω διαδικασία.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός διόρισε πέρυσι μια επιτροπή η οποία έχει επιφορτιστεί με την αποστολή της σχεδίασης εθνικής στρατηγικής για τη βελτίωση των δικαιωμάτων LGBTQ. Η επιτροπή έχει ήδη εισαγάγει μια σειρά μεταρρυθμίσεων από την στιγμή της σύστασής της, όπως η κατάργηση της απαγόρευσης να είναι αιμοδότες ομοφυλόφιλοι άντρες. Λίγοι ήταν αυτοί που περίμεναν πως ο κεντροδεξιός πολιτικός θα γινόταν μια τόσο ισχυρή δύναμη αλλαγής.

“Οι αδικίες και το μίσος, που δυστυχώς ακόμη και στις ημέρες μας υφίστανται αυτοί οι συμπολίτες μας, πρέπει επιτέλους να εξαλειφθούν”, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το Μάιο. “Ως πρωθυπουργός δεσμεύομαι ότι δεν θα αφήσω κανέναν μόνο του σ’ αυτόν τον αγώνα ελευθερίας και ισότητας”.

Η Ελλάδα είναι μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που έχει πετύχει το μεγαλύτερο άλμα στην κατοχύρωση δικαιωμάτων LQBTQ, σύμφωνα με μια πρόσφατη κατάταξη. Αλλά πολλοί εκφράζουν την ανησυχία ότι οι νομικές αλλαγές δεν θα εφαρμοστούν, πράγμα που σημαίνει πως δεν θα υπάρξει αλλαγή στη νοοτροπία.

Ο ακτιβιστής Γιάννης Παπαγιαννόπουλος και εκδότης του περιοδικού Antivirus λέει πως η στρατηγική είναι ένα πολύ θετικό πρώτο βήμα και αναμένει να δει ποιες από αυτές τις στρατηγικές θα υλοποιηθούν στην πράξη.

Το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια αναγνωρίστηκε στην Ελλάδα το 2015 και η ταυτότητα φύλου το 2017, αλλά η όποια πρόοδος ήταν αποσπασματική μέχρι την στιγμή που ανέλαβε την εξουσία ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ανάμεσα σε άλλα μέτρα που έλαβε ήταν η απόφασή του για τη μεταγωγή των τρανς κρατούμενων γυναικών στις γυναικείες φυλακές, ενώ έχουν θεσπιστεί και στοχευμένα προγράμματα για διεμφυλικούς ανέργους. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός απαγόρευσε και τις λεγόμενες θεραπείες μεταστροφής φύλου.

Μεταξύ των προγραμματισμένων πρωτοβουλιών είναι και η δημιουργία ενός κυβερνητικού φορέα για τη διαχείριση ζητημάτων LGBTQ, καθώς και μια γραμμή υποστήριξης, ένα κέντρο ψυχολογικής συμβουλευτικής και εγκαταστάσεις για νέους άστεγους που ανήκουν στην κοινότητα. Περίπου 800.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα εκπαιδευτούν στο πώς να αντιμετωπίζουν σχετικά ζητήματα στους χώρους εργασίας τους.

Μετά τις εκλογές που είναι προγραμματισμένες για την άνοιξη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκοπεύει να αντιμετωπίσει και ζητήματα που σχετίζονται με την ισότητα στο γάμο, και άλλα θέματα που σχετίζονται με το οικογενειακό δίκαιο, όπως η υιοθεσία.

Ο οικονομικός σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, Αλέξης Πατέλης επεσήμανε πως “είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα τόσο να προάγουμε την ορατότητα της ΛΟΑΤΚΙ + κοινότητας, όσο και να θεσπίσουμε τις αλλαγές σε νομικό επίπεδο, ως μέρος μια ευρύτερης προσπάθειας που γίνεται για τη διασφάλιση ίσων δικαιωμάτων για όλους και τη δημιουργία μιας συμπεριληπτικής κοινωνίας και οικονομίας.

Η σημαντική παρακαταθήκη της στρατηγικής είναι ότι τα ζητήματα που αφορούν την ΛΟΑΤΚΙ + κοινότητα της Ελλάδας είναι πλέον κομμάτι της παραδοσιακής διαμόρφωσης πολιτικής και θεωρούνται κοινός τόπος στο δημόσιο πολιτικό διάλογο”.

Πηγή: Bloomberg

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις