Ελλάδα

C-130: 4 μεταχειρισμένα μεταγωγικά αεροσκάφη αποκτά η Πολεμική Αεροπορία μέσω του προγράμματος EDA

Θετικά φαίνεται ότι έχουν απαντήσει οι ΗΠΑ στο αίτημα της Πολεμικής Αεροπορίας για την δωρεάν παραχώρηση τεσσάρων μεταχειρισμένων μεταγωγικών αεροσκαφών C-130 μέσω του προγράμματος Excess Defense Articles (EDA).

Είχε προηγηθεί η απόφαση των Αμερικανών για δωρεάν παραχώρηση στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία δύο μεταχειρισμένων C-130 από το πλεονάζων στρατιωτικό υλικό όπως αναφέρθηκε και στη λίστα Μπλίνκεν.

Τα δύο παροπλισμένα αεροσκάφη επιθεωρήθηκαν στις ΗΠΑ από στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας και η αρχική πρόθεση ήταν να απορριφθούν εξαιτίας του κόστους ελέγχου, συντήρησης και επαναφοράς σε πτήσιμη κατάσταση, αφού τα αεροσκάφη παραχωρούνται σε κατάσταση «as is where is».

Ακολούθησαν όμως νέες συζητήσεις με τους Αμερικανούς με την Πολεμική Αεροπορία να ζητάει την παραχώρηση μεταφορικών C-130 τα οποία βρίσκονται σε πτήσιμη κατάσταση και πρόκειται να αποσυρθούν εντός του 2025. Οι Αμερικανοί εμφανίστηκαν θετικοί στο ελληνικό αίτημα και τελικά όπως όλα δείχνουν οι δύο πλευρές συμφώνησαν η Πολεμική Αεροπορία να παραλάβει και να επαναφέρει σε πτήσιμη κατάσταση μόνο ένα από τα δύο παροπλισμένα C-130 με τους Αμερικανούς να παραχωρούν δωρεάν μέσω του προγράμματος EDA ακόμη τρία μεταφορικά αεροσκάφη τα οποία θα αποσυρθούν σύμφωνα με τον σχεδιασμό εντός του 2025.

Τα τρία μεταχειρισμένα C-130 θα προσγειωθούν μάλιστα σε ελληνικό αεροδρόμιο προκειμένου η Πολεμική Αεροπορία να τα παραλάβει και να απαλλαγεί από το κόστος ελέγχου, συντήρησης και μεταφοράς από τις ΗΠΑ.

Το πρώτο μεταχειρισμένο C-130H το οποίο παραχωρείται δωρεάν στην Πολεμική Αεροπορία αναμένεται να μετακινηθεί από τις ΗΠΑ στην Πολωνία και στο εργοστάσιο της κατασκευάστριας εταιρείας Lockheed Martin στην πόλη Mielec προκειμένου να περάσει όλους τους απαραίτητους ελέγχους μεταξύ των οποίων και τον κύριο έλεγχο PDM (Programmed DepotMaintenance).

Πρόκειται για έλεγχο που δείχνει αν το αεροσκάφος είναι «καθαρό» χωρίς δομικά προβλήματα τα οποία συνεπάγονται εκτεταμένες εργασίες συντήρησης με πολύ υψηλό κόστος. Διαδικασία που έχει ήδη πραγματοποιηθεί και με άλλα μεταχειρισμένα μεταφορικά αεροσκάφη C-130H τα οποία παραχωρήθηκαν δωρεάν από τους Αμερικανούς στην Πολωνία στο πλαίσιο παραχώρησης πλεονάζοντος στρατιωτικού υλικού μέσω του προγράμματος EDA.

AP Photo/Nick Ingram

Στόχος του αεροπορικού επιτελείου είναι μέσα στα επόμενα χρόνια να αυξήσει τον διαθέσιμο αριθμό μεταφορικών αεροσκαφών C-130 τα οποία θα διαθέτει στον στόλο της η 356 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών «ΗΡΑΚΛΗΣ» ώστε να έχει την ευχέρεια χρόνου να προχωρήσει στην απόκτηση καινούργιων αεροσκαφών χωρίς να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του παρελθόντος όταν έφτασε ακόμα και σε μηδενική διαθεσιμότητα.

Ήδη τα διαθέσιμα C-130 έπειτα από την παραλαβή ενός αεροσκάφους από την ΕΑΒ και ακόμη ενός από την Πορτογαλία μέσω του προγράμματος NATO NSPA έφτασαν τα πέντε. Το επόμενο διάστημα όμως θα πετάξει για την Πορτογαλία ένα από τα διαθέσιμα αεροσκάφη για να περάσει με τη σειρά του το ΝΑΤΟϊκό πρόγραμμα συντήρησης ενώ η παλαιότητα των C-130 συνεπάγεται πάντα κίνδυνο καθήλωσης για τα μεταφορικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας.

Θεωρείται αδύνατο να διατηρηθούν τα επόμενα χρόνια ικανοποιητικές διαθεσιμότητες αν δεν αποκτηθούν επιπλέον C-130 καθώς από τα συνολικά 15 C-130H που διαθέτει η HAF τουλάχιστον πέντε δεν πρόκειται να πετάξουν ποτέ ξανά.

Η απόκτηση μεταχειρισμένων C-130H θα αποτελεί «ανάσα» καθώς μαζί με τα μικρότερα C-27 – η διαθεσιμότητα των οποίων συνεχώς αυξάνεται – μπορούν να δώσουν λύσεις τα επόμενα χρόνια.

Του Κώστα Σαρικά / onalert.gr

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Δείτε επίσης
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Νέοι αποκαλυπτικοί διάλογοι από το κύκλωμα πολεοδόμων της Χαλκιδικής: Σκέφτονταν να χτίσουν σε περιοχή Natura
Πέρα από την περιοχή Natura, τα μέλη του κυκλώματος σκεφτόντουσαν τρόπους να εκδώσουν άδειες για χτίσιμο και σε άλλες περιοχές ειδικής προστασίας στη Χαλκιδική
Νέοι αποκαλυπτικοί διάλογοι από το κύκλωμα πολεοδόμων της Χαλκιδικής: Σκέφτονταν να χτίσουν σε περιοχή Natura