Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Click away: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε – Οδηγός με όλα τα μέτρα για την αγορά τα Χριστούγεννα

Click away: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε – Οδηγός με όλα τα μέτρα για την αγορά τα Χριστούγεννα

Διευρύνθηκαν οι ώρες κυκλοφορίας. Ποιο sms θα στέλνουμε. Ποια καταστήματα θα είναι ανοικτά από την Κυριακή. Πως θα λειτουγήσουν κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία. Βαριά πρόστιμα στους παραβάτες. Υπό διαρκή παρακολούθηση το click away αν γίνουν συνωστισμοί.

Τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει η αγορά από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου περιέγραψαν αναλυτικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο υπουργός Ανάπτυξης. Το λιανεμπόριο θα είναι κλειστό αλλά θα ανοίξουν κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία.

Στην υπόλοιπη αγορά δίνεται η δυνατότητα να λειτουργεί μόνο με click away, σύστημα το οποίο θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στην χώρα μας και θα αφορά όλα τα καταστήματα

Ανοικτά στις 13 Δεκεμβρίου τα εμπορικά καταστήματα με τη διαδικασία click away και όσα δεν βρίσκονται σε αναστολή

Αυτό διευκρινίζει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων σχετικά με τη λειτουργία καταστημάτων για την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020. Συγκεκριμένα, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ενημερώνει τις εμπορικές επιχειρήσεις και το καταναλωτικό κοινό ότι σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 16 “Λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές” του ν.4177/2013 “Κανόνες ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών και άλλες διατάξεις”, επιτρέπεται, την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020, η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων με την διαδικασία (click away) και όσων δεν βρίσκονται σε αναστολή, σύμφωνα με την ισχύουσα ΚΥΑ Δ1α/ΓΠ.οικ.: 78363 “Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού CΟVID – 19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 6:00» (Β’ 5350)”.

Πως θα λειτουργεί η αγορά έως τις 7 Ιανουαρίου 2021

Διατηρείται η αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου σε όλη την επικράτεια. Κατ’ εξαίρεση, από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 έως την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021, θα επιτραπεί η μετάβαση του πελάτη στα καταστήματα για την παραλαβή της παραγγελίας τους (click-away). 

Ανοίγουν τα κομμωτήρια, από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020, σε όλη τη χώρα, με δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου από τις 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Η λειτουργία τους θα γίνεται αποκλειστικά με ραντεβού, ώστε να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο συγχρωτισμού, αλλά και με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Click4More Click away: Βήμα βήμα πως θα ψωνίζουμε από την Κυριακή

Ανοίγουν τα βιβλιοπωλεία από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020, σε όλη τη χώρα, επίσης με δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου, και με ανώτατο όριο 4 πελάτες σε καταστήματα έως 100 τ.μ. ή 1 πελάτης ανά 15 τ.μ. για καταστήματα άνω των 100 τ.μ.   

Ανοικτά και τα ΚΤΕΟ.

Ανοικτές εκκλησίες μόνο ανήμερα τα Χριστούγεννα και τα Φώτα

Οι εκκλησίες θα είναι ανοικτές για τους πιστούς ανήμερα των Χριστουγέννων και των Φώτων μόνο. Τις δύο αυτές ημέρες θα επιτρέπεται η παρουσία έως και 9 ατόμων σε όλες τις εκκλησίες και έως 25 ατόμων στους Μητροπολιτικούς Ναούς σε όλες τις περιοχές της χώρας. Την ευθύνη τήρησης των μέτρων θα έχουν οι οικείες Μητροπόλεις και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Διευκρινίζεται επίσης, σε σχέση με τον εορτασμό των Θεοφανείων, ότι δεν θα πραγματοποιηθεί αγιασμός υδάτων σε ανοιχτό δημόσιο χώρο.

Μένει η απαγόρευση κυκλοφορίας και το SMS – Διευρύνεται το ωράριο

Διατηρείται η απαγόρευση μετακινήσεων από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου από Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2021, καθώς και της αποστολής SMS στο 13033 για τις αναγκαίες μετακινήσεις.

Με το 2 οι μετακινήσεις για click away, κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία

Διευκρινίζεται ότι για μετακινήσεις που σχετίζονται με το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία, στο προαναφερθέν πλαίσιο λειτουργίας τους,  θα πρέπει να δηλώνεται ο αριθμός 2.

Καραντίνα 3 ημερών για όσους έρχονται από το εξωτερικό

Η υποχρεωτική προληπτική καραντίνα για όσους ταξιδεύουν από χώρες του εξωτερικού προς την Ελλάδα και εισέρχονται στη χώρα από 18 Δεκεμβρίου 2020 έως 7 Ιανουαρίου 2021 περιορίζεται, από τις 10 που είχε εξαγγελθεί, στις 3 ημέρες.

Πως θα λειτουργεί το click away

Οι επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν με το click-away νοούνται ως παραμένουσες κλειστές με κρατική εντολή και λαμβάνουν και θα λαμβάνουν κανονικά όλα τα ωφελήματα και τα προστατευτικά μέτρα που έως τώρα ελάμβαναν ως απολύτως κλειστές.

Ο πελάτης θα κάνει την παραγγελία του είτε μέσα από το e-shop, το ηλεκτρονικό κατάστημα μιας επιχείρησης και πληρωμή μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος πληρωμών, είτε μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας, τηλεφωνικής παραγγελίας από το κατάστημα και πληρωμής μέσω, αν δεν υπάρχει e-shop στη συγκεκριμένη επιχείρηση, μέσω του συστήματος POS έξω από το κατάστημα με το ασύρματο μηχάνημα. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει για να μετακινηθεί ο πελάτης να έχει στην κατοχή του ηλεκτρονική απόδειξη πληρωμής ή αποστολή μηνύματος SMS από την επιχείρηση που θα αναφέρει την επωνυμία της επιχείρησης, το ΑΦΜ της, την επωνυμία του πελάτη και την ακριβή ώρα κατά την οποία θα μπορεί ο πελάτης να παραλαμβάνει την παραγγελία του.

Θα επιτρέπεται μόνο ένα άτομο να πηγαίνει να παραλαμβάνει την παραγγελία του και όχι ομάδες προσώπων, ολόκληρες οικογένειες ή παρέες. Η παραγγελία θα παραδίδεται σε έναν και θα παραλαμβάνεται από έναν. 

Ουρές έξω από τα καταστήματα θα επιτρέπονται μόνον έως 9 άτομα.

Στην ουρά έξω από τα εμπορικά καταστήματα η απόσταση μεταξύ των πελατών θα πρέπει να είναι το λιγότερο 2 μέτρα ο ένας από τον άλλον.

Βαριά πρόστιμα σε όσους παραβαίνουν τα μέτρα

Επιχείρηση που στους ελέγχους θα αποδεικνύεται ότι έχει ανοίξει και έχει βάλει μέσα στην επιχείρηση πελάτη, θα έχει πρόστιμο ύψους από 2.000 έως 50.000 ευρώ, αυτό θα καθορίζεται με βάση τα τετραγωνικά της επιχείρησης και αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης από 15 έως 90 μέρες. 

Το click away μόνο σε όσους έχουν είσοδο στον δρόμο – Κλειστά τα εμπορικά

Το click-away μπορεί να λειτουργήσει μόνο σε επιχειρήσεις που έχουν εξωτερική είσοδο στον δρόμο. 

Mall, κλειστά εμπορικά κέντρα και επιχειρήσεις που συστεγάζονται σε μεγάλα κτίρια και που δεν έχουμε ξεχωριστή είσοδο στον δημόσιο δρόμο δεν θα μπορούν να έχουν την υπηρεσία του click-away.      

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις