Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

Covid Free Wallet: Ψηφιακή ταυτότητα και πιστοποιητικό στο κινητό – Όλη η διαδικασία

Ψηφιακή ταυτότητα: Πάνω από 324.000 πολίτες την αποθήκευσαν στο Covid Free GR Wallet

Νέα δεδομένα για την ευκολότερη τήρηση των μέτρων κατά της πανδημίας του κορονοϊού φέρνει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Οι πολίτες έχουν πλέον την δυνατότητα εισαγωγής ψηφιακής ταυτότητας στο κινητό τους τηλέφωνο για την ταυτοπροσωπία με το πιστοποιητικό εμβολιασμού, χωρίς να χρειάζεται να επιδεικνύουν και την αστυνομική ταυτότητα.

Η προσθήκη της ψηφιακής ταυτότητας (πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας) στην εφαρμογή Covid-Free Wallet αναμένεται να διευκολύνει σημαντικά τους πολίτες και τις επιχειρήσεις κατά τη διαδικασία ελέγχου των πιστοποιητικών για τον κορονοϊό (εμβολιασμού, νόσησης ή διαγνωστικού ελέγχου). Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. 

Χρήση της ψηφιακής ταυτότητας μπορούν να κάνουν όσοι πολίτες έχουν κατεβάσει στο κινητό τους (iOS και Android) και tablet την νέα έκδοση της εφαρμογής Covid Free GR Wallet. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη για τις πλατφόρμες iOS και Android στο covidfree.gov.gr. 

Σημειώνεται ότι η ψηφιακή ταυτότητα -το πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας- μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο για ελέγχους των πιστοποιητικών σύμφωνα με τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού. Δεν υποκαθιστά σε καμία άλλη περίπτωση την Αστυνομική Ταυτότητα, ούτε αποτελεί ταξιδιωτικό έγγραφο. Ως εκ τούτου, κατά τον έλεγχο των πιστοποιητικών COVID το πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας απλώς επιδεικνύεται και δεν σκανάρεται από τους υπαλλήλους των καταστημάτων, παρά μόνο από τα αρμόδια κρατικά όργανα και μόνο κατόπιν αυθεντικοποίησής τους με Κωδικούς Δημόσιας Διοίκησης.

Τι περιλαμβάνει η ψηφιακή ταυτότητα

Το πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας – η ψηφιακή ταυτότητα –  περιέχει στοιχεία του Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας και συγκεκριμένα: ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης και φωτογραφία. Με τον τρόπο αυτό, σε όποιο σημείο απαιτείται έλεγχος πιστοποιητικού COVID κατά την είσοδο, αντί για την ταυτότητά τους οι πολίτες μπορούν πλέον να επιδεικνύουν το πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας, χωρίς να επιτρέπεται αυτό να σκανάρεται από τους υπαλλήλους των καταστημάτων.

Πώς θα «ανεβάσετε» την ψηφιακή ταυτότητα

Η διαδικασία δημιουργίας και αποθήκευσης της ψηφιακής ταυτότητας είναι ιδιαίτερα απλή. Αρχικά ο πολίτης πρέπει να εγκαταστήσει μέσα από τις πλατφόρμες iOS και Android για κινητές συσκευές και tablet τη νέα έκδοση της εφαρμογής Covid Free GR Wallet.

Στη συνέχεια, μπαίνει την οθόνη «Ταυτοπροσωπία» και ξεκινά τη διαδικασία έκδοσης του εγγράφου εισάγοντας τους κωδικούς Taxisnet ή web banking (εφόσον ο τραπεζικός λογαριασμός που αντιστοιχεί στους κωδικούς web banking είναι επικαιροποιημένος).

Για την ολοκλήρωση της αυθεντικοποίησης απαιτείται η εισαγωγή κωδικού μιας χρήσης (One Time Password – OTP), ο οποίος αποστέλλεται με SMS στον επιβεβαιωμένο αριθμό κινητού τηλεφώνου του πολίτη.

Μόλις ολοκληρωθεί επιτυχώς η διαδικασία αυθεντικοποίησης, το πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας δημιουργείται αυτόματα και αποθηκεύεται με ασφαλή τρόπο στην εφαρμογή Covid Free GR Wallet.

Επιπλέον, ο πολίτης έχει τη δυνατότητα να το αποθηκεύσει και στο wallet της συσκευής του.

Από πού αντλούνται τα δεδομένα

Η άντληση των στοιχείων γίνεται από το Μητρώου Δελτίων Αστυνομικών Δελτίων της Ελληνικής Αστυνομίας, μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Το πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας που δημιουργείται από το gov.gr λαμβάνει μοναδικό κωδικό επαλήθευσης και QR code.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις