Σάββατο, 4 Μαΐ
17oC Αθήνα

Emirates: Πώς βίωσαν οι επιβάτες την πορεία μέχρι το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»

Emirates: Πώς βίωσαν οι επιβάτες την πορεία μέχρι το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»

Για το θρίλερ που βίωσαν οι επιβάτες της Emirates που θα αναχωρούσαν το απόγευμα της Πέμπτης (10.11.2022) από την Αθήνα, μίλησε στο OPEN ένας εκ των ανθρώπων που βρίσκονταν σε ένα από τα αεροσκάφη που σήμανε συναγερμός στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». 

Υπενθυμίζεται ότι δύο πτήσεις της Emirates, με προορισμό τη Νέα Υόρκη και το Ντουμπάι, εξελίχθηκαν σε θρίλερ καθώς – σύμφωνα με πληροφορία από τη CIA – υπήρχε υπόπτο άτομο αραβικής καταγωγής σε πτήση της εταιρείας. Οι ελληνικές Αρχές ωστόσο λίγο μετά τα μεσάνυχτα ανακοίνωσαν πως δεν εντοπίστηκε ύποπτο άτομο ή οτιδήποτε άλλο στα δύο αεροσκάφη στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». 

Μιλώντας στο OPEN το πρωί της Παρασκευής (11.11.2022), ο Γιάννης Σπυριδάκης – επιβάτης της πτήσης ΕΚ209 – περιέγραψε τα όσα εκτυλίχθηκαν στο αεροσκάφος της Emirates. Πέταγαν πάνω από την Ιταλία, όταν τους ανακοινώθηκε ότι επιστρέφουν στην Αθήνα. Στην αρχή, όπως είπε ο κ. Σπυριδάκης, οι επιβάτες πίστευαν πως δεν είχαν ακούσει καλά την ανακοίνωση γιατί έγινε από τον πιλότο. Στη συνέχεια όμως το προσωπικό του αεροπλάνου τους ενημέρωσε ότι όντως γυρνάνε στην Αθήνα, γιατί οι επιβάτες ξεκίνησαν να ρωτάνε επίμονα. Αρχικά το προσωπικό δεν έλεγε τον λόγο επιστροφής και μετά από πίεση των επιβατών τους είπαν ότι υπήρχε κάποιο πρόβλημα με τον εναέριο χώρο της Γαλλίας.

Όσον αφορά τα F-16 ο κ. Συπιδάκης είπε ότι δεν αντιλήφθηκαν ότι υπήρχε συνοδεία στο αεροσκάφος τους. «Όχι, όχι. Λόγω και της περασμένης ώρας ήταν πολύ δύσκολο να αντιληφθεί κάποιος ότι υπήρχε συνοδεία» είπε χαρακτηριστικά. Σημείωσε επίσης ότι οι επιβάτες κατάλαβαν πως κάτι δεν πήγαινε καλά, καθώς κάποια στιγμή ακόμα και το internet που είχαν πληρώσει κάποιοι για την διάρκεια της πτήση διεκόπη. 

Διπλό θρίλερ με πτήσεις της Emirates στο «Ελ. Βενιζέλος» – Δεν βρέθηκε ύποπτος που αναζητούσε η CIA

«Ιδιαίτερη αναστάτωση δεν υπήρξε, εννοώ να συνοδεύεται από φωνές, λιποθυμίες ή ο,τιδήποτε. Απλά άρχισε να υπάρχει ένα κλίμα περίεργο στην καμπίνα του αεροσκάφους. Αρχίσαμε να αναρωτιόμαστε τι συμβαίνει» δήλωσε ο επιβάτης Emirates.  

Ο Γιάννης Σπυριδάκης περιέγραψε και την αγωνία που βίωσαν οι επιβάτες μέχρι να προσγειωθούν στο Ελ. Βενιζέλος καθώς μπορούσαν να παρακολουθήσουν την πορεία που ακολουθήσουν από τα monitors που είχαν μπροστά στις θέσεις τους, και έβλεπαν ότι δεν πετούσαν κοντά στη στεριά και πολύ νότια. Σημείωσε δε ότι όταν έφτασαν τους ανακοινώθηκε ότι αρχικά μπορούν να αποβιβαστούν μόνο όσοι είχαν επιβιβαστεί από την Αθήνα.

Όταν κατέβηκαν από τον αεροπλάνο, έγινε έλεγχος στα διαβατήρια και τις αποσκευές των επιβατών. «Εμείς καθαρή εικόνα του περιστατικού είχαμε όταν ανοίξαμε τα κινητά μας και είχαμε internet», είπε ο Γιάννης Σπυριδάκης. 

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

 

 

Αλλαγή διαδρομής και… συνοδεία F-16

Υπενθυμίζεται ότι η πτήση ΕΚ209, είχε ήδη απογειωθεί και βρισκόταν πάνω από την Ιταλία (Σαρδηνία), όταν ο πιλότος ειδοποιήθηκε να προσγειωθεί άμεσα. Ωστόσο, ούτε η Γαλλία, ούτε η Ιταλία δέχτηκαν να προσγειωθεί σε κάποιο από τα αεροδρόμιά τους το αεροπλάνο και έτσι αυτό επέστρεψε στην Αθήνα.

Το αεροπλάνο άλλαξε διαδρομή και πήγαινε μόνο πάνω από τη θάλασσα, αποφεύγοντας να πετάξει πάνω από τη στεριά, συνοδεία δύο μαχητικών F-16, που απογειώθηκαν από τη βάση της Σούδας. Το αεροπλάνο της Emirates ήταν 120 μίλια νοτιοδυτικά της Καλαμάτας, όταν δόθηκε εντολή στα μαχητικά να απογειωθούν. 

 

Άδειασαν το αεροσκάφος από καύσιμα

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της πτήσης, το αεροσκάφος άδειασε τα καύσιμα του για λόγους ασφαλείας. 

Δείτε βίντεο:

Η επίσημη ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

«Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι, στο πλαίσιο διερεύνησης πληροφοριακών στοιχείων, σχετικά με ύπαρξη ύποπτου ατόμου σε μία από τις δύο πτήσεις γνωστής εταιρείας που αναχωρούσαν απογευματινές ώρες σήμερα (10-11-2022), από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», δόθηκε η εντολή για την επιστροφή της μίας πτήσης και την μη αναχώρηση της έτερης, μετά από απόφαση της Επιτροπής Ασφάλειας Αερολιμένα.

Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε έλεγχος στο σύνολο των επιβατών, καθώς και στα αεροσκάφη από υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, χωρίς να εντοπιστεί το άτομο το οποίο αφορούσε η πληροφορία ή οτιδήποτε άλλο ύποπτο.»

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις