Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

Emirates: Τούρκος Γκιουλενιστής που κοιμόταν σπίτι του ο «τρομοκράτης» που έκανε άνω κάτω το Ελευθέριος Βενιζέλος

Emirates: Τούρκος Γκιουλενιστής που κοιμόταν σπίτι του ο «τρομοκράτης» που έκανε άνω κάτω το Ελευθέριος Βενιζέλος

Μια προσωπική διαμάχη εξελίχθηκε σε θρίλερ το απόγευμα της Πέμπτης 10/11/2022 στον αέρα αλλά και στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος με τις ελληνικές και αρχές να ψάχνουν έναν Τούρκο υπήκοο σε δυο πτήσεις της Emirates

Ο άνθρωπος τον οποίο έψαχναν ήταν τελικά ένας Τούρκος ο οποίος ζει στην Αθήνα και σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά επρόκειτο να ταξιδέψει στις ΗΠΑ για να συναντήσει την οικογένειά του.

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας αναφέρει: “Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι, κατόπιν ενδελεχούς και εμπεριστατωμένης έρευνας των αρμόδιων υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, ουδέν αξιόποινο προέκυψε σε βάρος ατόμου, για το οποίο υπήρχαν πληροφορίες ότι επέβαινε σε μία από τις δύο πτήσεις γνωστής εταιρείας και είχε χαρακτηριστεί ως ύποπτο”.

Όλο το χρονικό

Η κινητοποίηση ήταν μεγάλη το απόγευμα της Πέμπτης με την μια πτήση να είναι ήδη στον αέρα πάνω από την Σαρδηνία και με τελικό προορισμό τη Νέα Υόρκη. Η δεύτερη που δεν είχε αναχωρήσει ακόμα για Ντουμπάϊ ελέγχθηκε δεν βρέθηκε τίποτα και αναχώρησε τελικά με μικρή καθυστέρηση.

Ο κυβερνήτης της πτήσης της Emirates προς τη Νέα Υόρκη, έλαβε σήμα ενώ πετούσε πάνω από την Σαρδηνία ότι πιθανόν να υπάρχει επικίνδυνο άτομο ανάμεσα στους επιβάτες. Τότε, ζήτησε να προσγειωθεί στο κοντινότερο αεροδρόμιο. Οι ιταλικές αρχές αρνήθηκαν να το δεχτούν, το ίδιο και οι γαλλικές και έτσι η πτήση της Emirates, Αθήνα – Νέα Υόρκη αποφασίστηκε να επιστρέψει στην Αθήνα. Μάλιστα μόλις εισήλθε στο FIR Αθηνών απογειώθηκαν δυο F16 όπως προβλέπει το πρωτόκολλο για να το συνοδεύσουν. 

Όμως τελικά όλο αυτό ήταν πολύ κακό για το τίποτα.

Ο Βασίλης Λαμπρόπουλος αποκάλυψε στο Live News και τον Νίκο Ευαγγελάτο νέες πληροφορίες, ωστόσο επισήμανε ότι υπάρχουν ακόμα πολλά θολά σημεία στην υπόθεση. Όπως είπε, όλα ξεκίνησαν από ένα email που εστάλη από άγνωστο πρόσωπο στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα όπου αναφέρεται ότι ο συγκεκριμένος Τούρκος υπήκοος περίπου 35 ετών, ο οποίος θεωρείται γκιουλενιστής και φανατικός ισλαμιστής θα έμπαινε στην  συγκεκριμένη πτήση με προορισμό τις ΗΠΑ και θα ανατίναζε το αεροπλάνο στον αέρα. Αυτά αναφέρονταν στο email και μάλιστα η αναφορά περιείχετο σε ένα πληροφοριακό δελτίο διαβαθμισμένο, δηλαδή απόρρητο, αλλά η διαβάθμιση ήταν χαμηλή.

Το έγγραφο εστάλη στην ελληνική πλευρά (ΕΥΠ) με την επισήμανση ότι δεν θεωρείται κάτι σημαντικό.

Κοιμόταν σπίτι του

Η έρευνα τελικά ανέδειξε ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος δεν είναι φανατικός ισλαμιστής αλλά απλός οπαδός του μεγάλου εχθρού του Ταγίπ Ερντογάν, Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κυνηγημένος από τον Ερντογάν, είχε έρθει εδώ εξόριστος με την οικογένειά του την γυναίκα του και το παιδί του κι επιδίωκε να πάρει βίζα για τις ΗΠΑ.

Η γυναίκα του και το παιδί του είχαν ήδη πάρει βίζα εδώ και μήνες και είχαν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ. Σημειώνεται εδώ ότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου ο συγκεκριμένος άνθρωπος είχε διαπιστωθεί ότι δεν είχε επιβιβαστεί στο αεροπλάνο και δεν θα μπορούσε να μεταφέρει εκρηκτικά με τους τόσο αυστηρούς και πολλαπλούς ελέγχους που γίνονται στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Δεν ήταν καν στην λίστα επιβατών. Και δεν θα μπορούσε να είναι καθώς δεν είχε βίζα. Σύμφωνα με τον Βασίλη Λαμπρόπουλο είχε αλλάξει δυο σπίτια εδώ στην Αθήνα και είχε κάνει αίτημα για βίζα η οποία εκκρεμεί, αλλά το ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι δεν είχε απασχολήσει ποτέ τις αρχές. 

Το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί εκείνες τις κρίσιμες ώρες δεν έγινε έλεγχος στο σπίτι του όπου κοιμόταν όπως αποδείχθηκε αλλά και άλλο ένα ερώτημα είναι γιατί με τόση ευκολία η ΕΥΠ ενημέρωσε ότι μετά από σήμα της CIA επρόκειτο να μπει σε πτήση ένας άνθρωπος ο οποίος θα είχε και βόμβα!

Όπως σημειώθηκε σπανίζει να αναφέρονται σε έγγραφα της ΕΥΠ οι πηγές ενημέρωσης όπως π.χ. η CIA. Είναι λοιπόν απορίας άξιον πως σήμανε τέτοιος συναγερμός ενώ η υπόθεση «έμπαζε» όπως λέμε στην καθομιλουμένη.

Κάποιοι μιλούν για αστοχία κάποιων υπηρεσιών που έκαναν σειρά λαθών στην διαχείριση της υπόθεσης με αποτέλεσμα να υποστούν μεγάλη ταλαιπωρία οι επιβάτες δυο πτήσεων αλλά και να δυσφημιστεί η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό καθώς υπονοήθηκε ότι ένας επικίνδυνος άνθρωπος κατάφερε να περάσει σειρά ελέγχων στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας το οποίο σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία είναι από τα πιο ασφαλή στον κόσμο. 

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις