Σάββατο, 25 Μαΐ
20oC Αθήνα

Gov.gr Wallet: Τι να κάνετε αν χάσετε ταυτότητα ή δίπλωμα οδήγησης, τι ισχύει για τα ταξίδια

Gov.gr Wallet: Τι να κάνετε αν χάσετε ταυτότητα ή δίπλωμα οδήγησης, τι ισχύει για τα ταξίδια

Πρόκειται για μια «πολύ σημαντική αλλαγή αυτή η οποία ξεκίνησε να συντελείται», σημείωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, και αναφερόμενος στην εφαρμογή wallet.gov.gr.

Σε σχετική ερώτηση για την περίπτωση απώλειας της φυσικής ταυτότητας, ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε τα εξής:

«Αν ο πολίτης χάσει την φυσική του ταυτότητα, δηλώνει την απώλεια στο αστυνομικό τμήμα ή «μπορούμε να το κάνουμε ψηφιακά πλέον αυτό, είναι μια νέα υπηρεσία που είχαμε λανσάρει με τον κ. Θεοδωρικάκο, είναι στο gov.gr η δήλωση απώλειας της ταυτότητας».

Στη συνέχεια ανέφερε ότι «και βεβαίως αλλάζει και η ψηφιακή. Αυτά πάνε πακέτο. Δηλώνουμε την απώλεια γιατί η ψηφιακή είναι μια ψηφιακή αποτύπωση αυτού που υπάρχει στο χαρτί».

Για την εκ νέου έκδοση του εγγράφου στο αστυνομικό τμήμα χρειάζεται να παραστεί κάποιος επί τόπου.

Ως προς την δυνατότητα ταξιδιού με τα ψηφιακά έγγραφα αντί των φυσικών, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης υπογράμμισε ότι πρόκειται για απόφαση που θα παρθεί στο επίπεδο των χωρών κρατών μελών της Ε.Ε. αλλά «σε πρόσφατες συζητήσεις που είχα με τους αρμόδιους Επιτρόπους, επειδή βλέπουν πολλές χώρες να ενδιαφέρονται να κάνουν αυτό που κάνουμε τώρα εμείς με το wallet, μια- μια οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα κάνουν αυτό».

«Οπότε τώρα ανοίγει η συζήτηση πανευρωπαϊκά για να υπάρξει αμοιβαία αναγνώριση αυτών των εφαρμογών» μάλιστα «σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα» εκτίμησε ο κ. Πιερρακάκης, ακριβώς όπως έγινε εξάλλου και με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού του κορονοϊού.

Στην περίπτωση που ένας πολίτης χάσει το κινητό του ή του το κλέψουν, ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι κατ’ αρχάς «είναι ασφαλέστερη» η ψηφιακή προσέγγιση και σε αυτή την περίπτωση, διότι «αφενός στα κινητά μας έχουμε κωδικούς, είτε ανοίγουν αφού διαβάσουν το πρόσωπό μας ή το δαχτυλικό μας αποτύπωμα, και θα πω ότι το ίδιο ισχύει και για την συγκεκριμένη εφαρμογή».

Δηλαδή, «η εφαρμογή για να ανοίξει πρέπει να δώσεις πάλι» κωδικό ή να διαβάσει το πρόσωπο/δακτυλικό αποτύπωμα, είπε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν πρόσθετες δικλείδες ασφαλείας και φυσικά μπορείς να κάνεις ανάκληση και του ψηφιακού εγγράφου. Μπαίνεις πάλι στο gov.gr και δηλώνεις την ανάκληση της ψηφιακής ταυτότητας και του διπλώματος οδήγησης. Δεν είναι κάτι δύσκολο».

Η αλλαγή από τα φυσικά έγγραφα στα ψηφιακά δεν είναι υποχρεωτική και κάποιος μπορεί να επιλέξει να κρατήσει μόνο την ταυτότητa του και το δίπλωμα οδήγησης που έχει ήδη στα χέρια του.

«Δεν υποχρεώνουμε κανέναν. Ο στόχος όλης αυτής της πολιτικής είναι να είναι μια κοινωνική πολιτική, μια πολιτική διευκόλυνσης του πολίτη.

Να το πω απλά, φεύγεις από το σπίτι, να μη χρειάζεται να πάρεις κάτι πέρα από το κινητό σου, ήδη οι πιστωτικές κάρτες έχουν μπει στα κινητά μας τηλέφωνα, για όσους έχουμε έξυπνα κινητά» υπογράμμισε ο κ. Πιερρακάκης.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις