Κυριακή, 12 Μαΐ
17oC Αθήνα

Greek Mafia: Η συμμορία από το Κίεβο, τα λαθραία τσιγάρα και οι βόμβες πίσω από τις δολοφονίες Σκαφτούρου και Ρουμπέτη

Greek Mafia: Η συμμορία από το Κίεβο, τα λαθραία τσιγάρα και οι βόμβες πίσω από τις δολοφονίες Σκαφτούρου και Ρουμπέτη

Μια εγκληματική συμμορία από το Κίεβο, τα smartphone από την Οδησσό, οι διαφορές για τα λαθραία τσιγάρα, αλλά και μια σειρά τυχαίων γεγονότων συνθέτουν το παζλ της μαφιόζικη ιστορίας με τις δολοφονίες του Γιάννη Σκαφτούρου, του Βασίλη Ρουμπέτη και τον Διονύση Μουζακίτη.

Τα συμβόλαια θανάτου συνδέονται στενά μεταξύ τους, καθώς η αστυνομία εκτιμά πως ο «θείος Τζο» εκτελέστηκε γιατί είχε μπει στο στόχαστρο οργάνωσης με έδρα την βόρεια Ελλάδα που διακινούσε λαθραία τσιγάρα και στη συνέχεια δολοφονήθηκαν οι άλλοι δυο γιατί προσπάθησαν να κάνουν αντίποινα για την δολοφονία του Σκαφτούρου.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στις αναφορές της Ασφάλειας: «Με δεδομένη τη σχέση μεταξύ των δολοφονιών, την πρόκληση εμπρησμών σε μονάδες παραγωγής καπνικών προϊόντων αλλά και τη σχέση του Ιωάννη Σκαφτούρου και του στενού κύκλου επαφών του με τον χώρο των λαθραίων τσιγάρων, πιθανολογείται ότι η δράση της οργάνωσης θίγονταν από την δράση της ομάδας του Σκαφτούρου. Κατόπιν των ανωτέρω, διαπιστώθηκε ότι τα θύματα είχαν στοχοποιηθεί από την ίδια εγκληματική ομάδα και εκτιμήθηκε βάσιμα ότι ο αρχικός «στόχος» της εγκληματικής οργάνωσης ήταν αυτός.

Όσον αφορά την απόπειρα ανθρωποκτονίας στην Πιέρια από την έως τώρα συνολική έρευνα δεν διαπιστώθηκε άμεση σχέση με την οικογένεια Σκαφτούρου και τον εμπρησμό σε αποθήκες, ούτε με τα λαθραία καπνικά προϊόντα. Ωστόσο, θεωρείται δεδομένη η σχέση του με μέλη της εγκληματικής ομάδας, αφού σύμφωνα με το αρχείο της Υ.Δ.Ε.Ζ.Ι. δυο από τους ταυτοποιημένους και το θύμα της επίθεσης αποτελούσαν μέλη εγκληματικής ομάδας που ειδικεύονταν σε εκβιασμούς, ληστείες και πιθανόν είχαν σχέση με υπόθεση ανθρωποκτονίας που έλαβε χώρα στο Κίεβο της Ουκρανίας, χωρίς ωστόσο να προκύψουν περαιτέρω επιβαρυντικά στοιχεία σε βάρος τους».

Τα στίγματα των κινητών τηλεφώνων που δείχνουν τις διαδρομές

Υπόθεση Σκαφτούρου

Στις 12:00 της 25-4-2022, ενώ το θύμα (ΣΚΑΦΤΟΥΡΟΣ Ιωάννης) βρισκόταν στην αυλή της οικίας της μητέρας του στο χωριό Σκούρτα Βοιωτίας, μαζί με άλλα συγγενικά του πρόσωπα, λόγω της εορτής του Πάσχα, δέχθηκε ένοπλη επίθεση από τουλάχιστον δύο άτομα, τα οποία με χρήση πυροβόλων όπλων τον τραυμάτισαν σε διάφορα σημεία του σώματός του, με αποτέλεσμα τον θάνατό του. Από τους πυροβολισμούς τραυματίστηκε επίσης η κόρη του θύματος καθώς και ο συμπέθερος του θύματος, οι οποίοι διακομίστηκαν σε εφημερεύοντα Νοσοκομεία για την παροχή των πρώτων βοηθειών.

Οι δράστες είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους με κουκούλες τύπου full face, ενώ αμέσως μετά την πράξη τους, διέφυγαν αρχικά από το σημείο κινούμενοι πεζή, και ακολούθως με μοτοσυκλέτα. Κατά τη διαφυγή τους, λίγο έξω από το χωριό των Σκουρτών, εγκατέλειψαν τη μηχανή και με την απειλή των όπλων, ακινητοποίησαν διερχόμενο οδηγό, από τον οποίο προσπάθησαν να αφαιρέσουν το αυτοκίνητό του, πλην όμως δεν τα κατάφεραν και εν συνεχεία αποχώρησαν πεζή προς το νεκροταφείο των Σκουρτών.

Όπως διαπιστώθηκε, η μοτοσυκλέτα έφερε σε διάφορα σημεία της επικολλημένα τμήματα μονωτικών ταινιών, προκειμένου να μην μπορεί να καταστεί εφικτή η διακρίβωση της μάρκας σε πιθανή καταγραφή της από κάμερες ασφαλείας. Ακολούθως, η μοτοσυκλέτα μεταφέρθηκε στα εγκληματολογικά εργαστήρια της Δ.Ε.Ε. Κατά την αυτοψία που διενεργήθηκε στον τόπο του εγκλήματος, βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, είκοσι τρείς κάλυκες πυροβόλου όπλου διαμετρήματος «7,62χ39» τύπου «Kalashnikov», μία βολίδα πυροβόλου όπλου και τέσσερα θραύσματα βολίδας πυροβόλου όπλου διαμετρήματος «7,62χ39» τύπου «Kalashnikov».

Οι αναλυτές της Ασφάλειας κατά την εξερεύνηση που διενεργήθηκε στη μοτοσυκλέτα που χρησιμοποίησαν οι δράστες και ειδικότερα στην επιφάνεια της μπαταρίας της, βρέθηκαν τρία τμήματα αποτυπωμάτων τα οποία ταυτίζονται με τα αποτυπώματα του 39χρονου. Από έρευνα προέκυψε ότι, την 02:10΄ ώρα της 27-4-2023, δηλαδή έναν χρόνο μετά τη δολοφονία του Γιάννη Σκαφτούρου, άγνωστοι δράστες τοποθέτησαν και ενεργοποίησαν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό σε όχημα που χρησιμοποιούσε ο 39χρονος, το οποίο ήταν σταθμευμένο στην οικία του στην λεωφόρο Νάτο. Αποτέλεσμα ήταν η ολική καταστροφή του οχήματός του και πρόκληση φθορών στην οικία του.

Εκτέλεση Ρουμπέτη

Στις 23:15΄ ώρα της 7-6-2023 στην οδό Δωδεκάτης στον Κορυδαλλό άγνωστοι δράστες, πλησίασαν το αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαινε ο Βασίλειος Ρουμπέτης, κατά τη στιγμή που επιχειρούσε να εισέλθει στον ισόγειο χώρο στάθμευσης της κατοικίας με τη βοήθεια του Διονύσιου Μουζακίτη, ο οποίος βρισκόταν έξω από το όχημα και έδινε οδηγίες, πυροβόλησαν εναντίον τους με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό τους. Στη συνέχεια οι δράστες διέφυγαν από το σημείο της δολοφονίας με αυτοκίνητο μάρκας FORD KUGA μαύρου χρώματος.

Κατά την αυτοψία που διενεργήθηκε στον τόπο του εγκλήματος, βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, πενήντα κάλυκες και πέντε βολίδες πολεμικού όπλου διαμετρήματος «7,62χ39» τύπου «Kalashnikov». Είκοσι λεπτά αργότερα, εντός τούνελ, το οποίο βρίσκεται παραπλεύρως της Εθνικής Οδού Αθηνών – Κορίνθου στο Σκαραμαγκά, οι δράστες προξένησαν πυρκαγιά στο FORD KUGA. Ακολούθως, διέφυγαν με μία μοτοσυκλέτα μεγάλου κυβισμού και με άλλο αυτοκίνητο. Από την εργαστηριακή εξέταση των κινητών του Ρουμπέτη, προέκυψε ότι υπήρχε αποθηκευμένη φωτογραφία στην οποία απεικονίζονταν ένας από τους 5 ταυτοποιημένους δράστες μαζί με έτερο άτομο, η σχέση του οποίου διερευνάται.

Μεσημβρινές ώρες της 17-5-2023 αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης Αττικής εντόπισαν σταθμευμένο στη συμβολή των οδών Υψηλάντου και Ηρώων Πολυτεχνείου στην περιοχή του Ασπροπύργου αυτοκίνητο μάρκας PEUGEOT 2008 λευκού χρώματος. Όπως προέκυψε στο ως άνω όχημα είχε παραποιηθεί ο αριθμός πλαισίου. Ειδικότερα, ο αριθμός πλαισίου στο εμπρόσθιο παρμπρίζ διέφερε από τον αριθμό πλαισίου στα μηχανικά του μέρη. Κατά την έρευνα στο εσωτερικό του βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ένα κινητό τηλέφωνο μάρκας I-PHONE 14, ένα κινητό τηλέφωνο μάρκας I-PHONE 13 ΜΙΝΙ, ένα μπουκάλι διάφανου χρώματος χωρητικότητας -1,5 λίτρου, που περιείχε μείγμα βενζίνης και πετρελαίου, ένα μπουκάλι διάφανου χρώματος χωρητικότητας 1,5- λίτρου χωρίς περιεχόμενο και στην πόρτα του οδηγού μία κουκούλα τύπου «full face» και ένα ζεύγος γαντιών, αμφότερα μαύρου χρώματος.

Όπως προέκυψε, στο μπουκάλι 1,5 λίτρου προσδιορίστηκε DNA ο οποίος ταυτίζεται με τον γενετικό τύπο ενός από τους 5 ταυτοποιημένους, ενώ σε επιφάνεια του PEUGEOT βρέθηκε τμήμα αποτυπώματος, το οποίο ταυτίζεται με τα αποτυπώματα δεύτερου από την ομάδα των 5. Ακόμη, το Τμήμα Εξέτασης Ψηφιακών Πειστηρίων χορηγήθηκαν ψηφιακά δεδομένα, τα οποία ανακλήθηκαν από τα κινητά τηλέφωνα I-PHONE που βρέθηκαν μέσα στο PEUGEOT. Όπως προέκυψε από την συνδυαστική αξιολόγησή τους με το λοιπό προανακριτικό υλικό, τα I-PHONE αγοράστηκαν από την Ουκρανία και μεταφέρθηκαν αμέσως στην Ελλάδα, όπου καταγράφηκαν να βρίσκονται στα σπίτια, που σχετίζονται με τους δυο συλληφθέντες. Ακόμη, από την ανάλυση των δεδομένων σε συνδυασμό με τα δεδομένα των κινητών του Ρουμπέτη, προέκυψε ότι αυτά χρησιμοποιήθηκαν για να κατοπτεύσουν και να χαρτογραφήσουν τις κινήσεις του.

Την 04:00΄ περίπου ώρα της 10-6-2023, δύο μοτοσυκλέτες μεγάλου κυβισμού, με τέσσερα άτομα, τα οποία είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, αφού εισήλθαν στον υπαίθριο χώρο πρατηρίου υγρών καυσίμων που βρίσκεται στην Λεωφόρο Μεγαρίδος στον Ασπρόπυργο, με την απειλή πυροβόλων όπλων ακινητοποίησαν έναν υπάλληλο του ως άνω πρατηρίου και έναν οδηγό φορτηγού, ο οποίος την χρονική εκείνη στιγμή εισέρχονταν στον υπαίθριο χώρο του πρατηρίου. Ακολούθως, οι δράστες κινήθηκαν σε παρακείμενο χώρο στάθμευσης, ο οποίος συστεγάζεται στον ίδιο χώρο με το πρατήριο υγρών καυσίμων, εντός του οποίου υπήρχε πλήθος σταθμευμένων οχημάτων και αφού ακινητοποίησαν τον φύλακα προκάλεσαν επιλεκτικά, πυρκαγιά – έκρηξη σε διάφορα Ι.Χ.Φ οχήματα. Από τις πυρκαγιές – εκρήξεις προκλήθηκαν υλικές ζημιές και σε οχήματα που βρίσκονταν σταθμευμένα σε κοντινή απόσταση. Όπως προέκυψε από την προανάκριση, το ανωτέρω πρατήριο υγρών καυσίμων, αλλά και εν λόγω υπαίθριος χώρος στάθμευσης οχημάτων ανήκουν σε εταιρείες τυγχάνουν συμφερόντων της οικογένειας Σκαφτούρου.

Το σχεδιάγραμμα της ΕΛΑΣ που δείχνει τις σχέσεις των προσώπων

Εμπρησμός στη βιομηχανική αποθήκη

Την 19:50΄ ώρα περίπου της 16-6-2023 εννέα -9- άγνωστοι δράστες, οι οποίοι είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους και έφεραν οπλισμό (πολεμικά τυφέκια, πιστόλια, αλεξίσφαιρα γιλέκα), επιβαίνοντες συνολικά σε τρία οχήματα, εμβόλισαν με όχημα την είσοδο του χώρου και εισήλθαν στο χώρο βιομηχανικής αποθήκης. Ακολούθως, εμβόλισαν το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο του φύλακα που εργαζόταν στην εν λόγω αποθήκη και με την απειλή των όπλων, τον δέσμευσαν χειροπόδαρα με πλαστικά δεματικά. Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στο εσωτερικό της αποθήκης και προκάλεσαν πυρκαγιά σε είκοσι τρία μηχανήματα που σχετίζονται με τη παρασκευή καπνικών προϊόντων, καθώς και σε έτερα αντικείμενα εντός της αποθήκης.

Από την πυρκαγιά που προκλήθηκε, καταστράφηκε το μεγαλύτερο μέρος του μηχανολογικού εξοπλισμού που υπήρχε εντός της αποθήκης, το οποίο κοστολογείται περί τις τετρακόσιες χιλιάδες (400.000) ευρώ. Στη συνέχεια, οι δράστες προξένησαν πυρκαγιά στο ένα όχημα τους και διέφυγαν με τα άλλα δύο. Πριν αποχωρήσουν, στο ένα από τα δύο οχήματά τους άλλαξαν τις πινακίδες κυκλοφορίας. Ωστόσο, λίγο αργότερα, το ένα όχημα των δραστών ενεπλάκη σε τροχαίο ατύχημα και οι δράστες αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν. Στην προσπάθεια τους να βρουν τρόπο διαφυγής, εισήλθαν αρχικά σε αυλή οικίας και έπειτα εντός της οικίας και με την απειλή των όπλων απαίτησαν από τους ένοικους να τους παραδώσουν τα κλειδιά του οχήματος τους, το οποίο βρίσκονταν σταθμευμένο στο σημείο.

Αφού οι ένοικοι δεν συμμορφώθηκαν με τις απαιτήσεις τους, οι δράστες αναγκάστηκαν να διαφύγουν από το σημείο πεζή. Κατά την έρευνα που διενεργήθηκε στο εσωτερικό του οχήματος που εγκατέλειψαν οι δράστες, βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ένα ζεύγος πινακίδων κυκλοφορίας και ένας αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός. Ακολούθως, το όχημα μεταφέρθηκε στα εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών. Όπως γνώρισε το Τμήμα Εξερευνήσεων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών στην Υ.Δ.Ε.Ζ.Ι., στην επιφάνεια του οχήματος βρέθηκε δακτυλικό αποτύπωμα που ταυτίζεται με τα αποτυπώματα ενός από τους 5 ταυτοποιημένους, ενώ σε πειστήριο που ανευρέθη μέσα στο όχημα, βρέθηκε αποτύπωμα που ταυτίζεται με τα αποτυπώματα σε έναν δεύτερο της ομάδας

Απόπειρα ανθρωποκτονίας στην Πιερία

Την 13:40΄ ώρα περίπου της 3-7-2023, κατά τη στιγμή που το θύμα κινούνταν με το όχημα του προς το κτήμα που διατηρεί σε αγροτική περιοχή στο Πλατανόδασος Σβορώνου Πιερίας, δύο άγνωστοι δράστες, οι οποίοι επέβαιναν σε μοτοσυκλέτα μεγάλου κυβισμού, προσέγγισαν το όχημα του και πυροβόλησαν εναντίον του, με αποτέλεσμα τον βαρύ τραυματισμό του.
Ακολούθως οι δράστες διέφυγαν αρχικά με την μηχανή, ωστόσο σε κοντινή απόσταση από το σημείο εκδήλωσης της επίθεσης, την εγκατέλειψαν, αφού πρώτα φρόντισαν για τον εμπρησμό της. Στη συνέχεια, οι δράστες διέφυγαν από το σημείο με όχημα FORD C-MAX το οποίο οδηγούσε συνεργός τους. Αμέσως μετά την επίθεση, το θύμα διακομίσθηκε σε δημόσιο νοσοκομείο και νοσηλεύτηκε σε μονάδα εντατικής θεραπείας σε κρίσιμη για την ζωή του κατάσταση.

Σύμφωνα με τις ιατρικές γνωματεύσεις των νοσοκομείων έφερε τραύματα από πυροβολισμούς στην πλάτη (εκ των οποίων το ένα ήταν πολύ κοντά στην καρδιά), στη λεκάνη και στο δεξί χέρι (αγκώνα). Μετά την βελτίωση της υγείας του,έλαβε εξιτήριο. Ωστόσο, την 22-10-2023, το θύμα μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε δημόσιο νοσοκομείο όπου και απεβίωσε ένεκα παθολογικών αιτιών.Κατά την αυτοψία που διενεργήθηκε στο σημείο εκδήλωσης της επίθεσης βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, πέντε κάλυκες πολεμικού όπλου, διαμετρήματος «7,62χ39 τύπου «Kalashnikov». Από την προανάκριση προέκυψαν στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, ο συνεπιβάτης και φυσικός αυτουργός της επίθεσης είναι ένας από του ταυτοποιημένουςν, ενώ ο συνεργός – οδηγός του FORD C-MAX με το οποίο διέφυγαν οι δράστες είναι ένας δεύτερος της ομάδας.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις