Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

“Κατέβηκαν” οι διακόπτες σε 13 μονάδες της ΔΕΗ – Πότε ξεκινούν οι διακοπές ρεύματος – Οδηγίες… επιβίωσης για τους καταναλωτές

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ, EUROKINISSI

– Από τα μεσάνυχτα ξεκίνησε η απεργία της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ κατά της “μικρής ΔΕΗ
– Ανάλογα με τη ζήτηση, εντός της ημέρας οι διακοπές ρεύματος
– Θα γίνουν μόνο στην ηπειρωτική χώρα και όχι στα νησιά
– Μέχρι μια ώρα θα έχουν διάρκεια οι διακοπές ρεύματος
– Ορατός ο κίνδυνος γενικευμένου μπλακ άουτ
– Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες ενόψει των πιθανών διακοπών ρεύματος

Η απεργία της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ ξεκίνησε τα μεσάνυχτα και ήδη έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας 13 θερμοηλεκτρικές Μονάδες (λιγνιτικές και Φυσικού Αερίου) συνολικής ισχύος περίπου 3.400 MW.

Οι πολίτες καλούνται να αποφεύγουν τη χρήση συσκευών που καταναλώνουν πολύ ρεύμα κυρίως τις ώρες αιχμής: 11:00 – 16:00 και 20:00 – 22:00

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, οι 13 μονάδες της ΔΕΗ που τέθηκαν εκτός λειτουργίας με την έναρξη της απεργίας της ΓΕΝΟΠ είναι οι: Λαύριο 4, Μεγαλόπολη 4, Κομοτηνή, Φλώρινα, από δύο μονάδες στο Αμύνταιο, την Καρδιά και την Πτολεμαΐδα και τρεις μονάδες στον Αγ. Δημήτριο.

Σε λειτουργία, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, παραμένουν 7 θερμικές μονάδες (λιγνίτης και φυσικό αέριο), ισχύος 2200 μεγαβάτ και τα υδροηλεκτρικά.
Μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει προβλήματα στην ηλεκτροδότηση καθώς η ζήτηση αυτή την ώρα είναι πολύ χαμηλή. Προβλήματα ενδέχεται να παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια της ημέρας, λόγω της χρήσης των κλιματιστικών για την αντιμετώπιση της υψηλότερης θερμοκρασίας.

Το πρόγραμμα των διακοπών ρεύματος αναμένεται να ανακοινωθεί εντός της ημέρας.

Οι διακοπές ρεύματος δε θα έχουν μεγάλη διάρκεια, θα είναι 30λεπτες ή μιας ώρες περίπου σύμφωνα με την Μελίνα Καλαμπόκα, εκπρόσωπο Τύπου του ΔΕΔΔΗΕ. Όπως τόνισε μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του MEGA, το πρόγραμμα διακοπών θα ανακοινωθεί άμεσα και θα αφορά μόνο την ηπειρωτική χώρα και όχι τα νησιά.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Σωματείου Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ΔΕΗ «Σπάρτακος» Γ. Αδαμίδης, δήλωσε στον ΒΗΜΑ FM, ότι περισσότερες από τις μισές μονάδες έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, ωστόσο σημείωσε ότι οι διακοπές δεν θα είναι μεγάλης διάρκειας.

Οδηγίες προς καταναλωτές

Ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) στις οδηγίες που εξέδωσε δεν αναφέρει το πιθανό χρονικό διάστημα που θα υπάρξουν διακοπές ρεύματος, αλλά σημειώνει μόνο πως θα επιμερισθούν κατά τρόπο δίκαιο και με γνώμονα το να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη η ταλαιπωρία για τους καταναλωτές.
Από τις διακοπές ρεύματος εξαιρούνται οι κρίσιμες εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν βασικές ανάγκες του κοινωνικού συνόλου όπως τα νοσοκομεία.
Με αφορμή λοιπόν τις πιθανές διακοπές ρεύματος η ΔΕΔΔΗΕ έδωσε οδηγίες προς τους καταναλωτές.

Εφιστά την προσοχή στους καταναλωτές να αποφεύγουν τη χρήση ασανσέρκαθ’ όλη τη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εγκλωβισμού τους.

Παράλληλα, για λόγους ασφαλείας, θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι η ηλεκτροδότηση μπορεί να επανέλθει ανά πάσα χρονική στιγμή και ανεξάρτητα από το ενδεικτικό πρόγραμμα περικοπών και άρα οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις θα πρέπει να θεωρούνται διαρκώς «υπό τάση».

Οι καταναλωτές επίσης δεν θα πρέπει να θεωρήσουν «ανενεργές» τις ηλεκτρικές συσκευές λόγω της διακοπής της ηλεκτροδότησης, στην περίπτωση που αυτές είναι συνδεδεμένες με την ηλεκτρική τους εγκατάσταση, καθώς η επαναφορά ρεύματος μπορεί να πραγματοποιηθεί νωρίτερα από το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα του προγράμματος περικοπών. Επιπρόσθετα για λόγους ασφαλείας, θα ήταν προτιμότερο αυτές να αποσυνδεθούν, καθώς η εμφάνιση υπερτάσεων κατά την επαναφορά του ρεύματος είναι πιθανή.

Ειδικότερα για τα άτομα που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη, ο ΔΕΔΔΗΕ συνιστά να επισκεφθούν άμεσα το πλησιέστερο στην περιοχή τους νοσοκομείο, διαφορετικά να επικοινωνήσουν με το κέντρο βλαβών της περιοχής τους, στα τηλέφωνα που αναγράφονται στο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.

Παράλληλα, ο ΔΕΔΔΗΕ απευθύνει έκκληση προς όλους τους καταναλωτές, να περιορίσουν στο ελάχιστο δυνατό, τη χρήση ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών, κυρίως κατά τις ώρες αιχμής της ζήτησης, δηλαδή από 11:00 έως 16:00 και από 20:00 έως 22:00.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το πρώτο “αντάρτικο” για τη “μικρή ΔΕΗ” από τον Ν. Κακλαμάνη – Τι ζητά για να υπερψηφίσει – Έτοιμη για επιστράτευση η κυβέρνηση αν υπάρξει μπλακ άουτ

“Πόλεμος” για την ιδιωτικοποίηση της μικρής ΔΕΗ – 48ωρες απεργίες κήρυξε η ΓΕΝΟΠ – Θα υπάρξουν διακοπές ρεύματος

Σαμαράς για ΔΕΗ: Δεν θα επιτρέψω σε λαϊκιστές να σταματήσουν τις αποκρατικοποιήσεις

Δημοψήφισμα για τη ΔΕΗ με πρωτοβουλία Τσίπρα – Επικοινωνία με ΔΗΜΑΡ, ΑΝΕΛ, ΚΚΕ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε