Δευτέρα, 6 Μαΐ
16oC Αθήνα

«Kλείδωσαν» τα Rafale για το μεγάλο ταξίδι στην Ινδία: Η Πολεμική Αεροπορία στην πολυεθνική άσκηση Tarang Shakti 24

«Kλείδωσαν» τα Rafale για το μεγάλο ταξίδι στην Ινδία: Η Πολεμική Αεροπορία στην πολυεθνική άσκηση Tarang Shakti 24

Mαχητικά Rafale από την 332 Πολεμική Μοίρα «Γεράκι» θα είναι τα αεροσκάφη που θα κάνουν το μεγάλο ταξίδι στην Ινδία προκειμένου να λάβουν μέρος στη μεγάλη πολυεθνική άσκηση «Tarang Shakti 24».

Η συμμετοχή της Πολεμικής Αεροπορίας και των Rafale αποφασίστηκε έπειτα από επαφές του Αεροπορικού Επιτελείου με την Indian Air Force και «κλείδωσε» κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης στην Ινδία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Δημήτριου Χούπη. Εντάσσεται στην ευρύτερη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των Ελληνικών και Ινδικών Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία έρχεται ως συνέχεια στις άριστες σχέσεις της Αθήνας με το Δελχί σε πολιτικό επίπεδο, όπως επισφραγίστηκε και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ινδία τον περασμένο Φεβρουάριο.

Για τα ελληνικά Rafale, το μεγάλο ταξίδι των περίπου 3.000 χλμ από την 114 Πτέρυγα Μάχης έως την Αεροπορική Βάση Τζοντχπούρ στην επαρχία Ράτζασταν στη βορειοδυτική Ινδία, σχετικά κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν, όπως είχε αποκαλύψει το Onalert.gr, θα είναι η δεύτερη εκτός Ελλάδος αποστολή έπειτα από την πρόσφατη συμμετοχή τους στην πολυεθνική άσκηση «VOLFA 24», η οποία πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία.

Η επιλογή των Rafale από την Πολεμική Αεροπορία φαίνεται ότι ήταν μονόδρομος, καθώς η Ινδική αεροπορία διαθέτει τον ίδιο τύπο μαχητικών και μπορεί να υποστηρίξει τα αεροσκάφη της HAF, ενώ στην «Tarang Shakti 24» (Κύμα Δύναμης) αναμένεται να συμμετέχουν και οι Γάλλοι επίσης με Rafale. Ήδη το Αεροπορικό Επιτελείο βρίσκεται σε επαφές με την Armee D’el Air προκειμένου τα μαχητικά των δύο κρατών να πετάξουν ταυτόχρονα προς την Ινδία. Οι Γάλλοι άλλωστε διαθέτουν και ιπτάμενα τάνκερ, τα οποία μπορούν να ανεφοδιάσουν στον αέρα τα μαχητικά της HAF, αν τελικά αποφασιστεί να μην προσγειωθούν σε ενδιάμεσο αεροδρόμιο.

Οι Ινδοί παρά τη μεγάλη απόσταση που χωρίζει τις δύο χώρες δείχνουν έντονη διάθεση για ευρύτερη στρατιωτική συνεργασία με την Ελλάδα. Άλλωστε, είναι γνωστή στο Νέο Δελχί η φήμη της HAF, η οποία περιλαμβάνεται στις κορυφαίες αεροπορίες της Δύσης. Η Πολεμική Αεροπορία ήταν από τις πρώτες οι οποίες δέχτηκαν πρόσκληση από την Indian AirForce προκειμένου να συμμετέχει στη μεγαλύτερη πολυεθνική αεροπορική άσκηση που διοργανώνει η χώρα, στην οποία θα συμμετέχουν συνολικά 52 χώρες είτε με αεροπορικά μέσα είτε με παρατηρητές μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ιταλία και η Γερμανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο συμμετοχής της USAF με μαχητικά F-35. Οι Αμερικανοί δείχνουν έντονη διάθεση να προσεγγίσουν την Ινδία του 1,5 δις κατοίκων, την πολυπληθέστερη πλέον χώρα στον κόσμο, να την απομακρύνουν από τη ρωσική επιρροή και να τη φέρουν πιο κοντά στη Δύση, ως αντίπαλο δέος στην Κίνα. Το 2023 είχαν για πρώτη φορά στείλει F-35 στην Ινδία κατά τη διάρκεια της άσκησης «AERO INDIA». Ενώ, έχουν ήδη προτείνει συμπαραγωγή στην Ινδία του μαχητικού F-21 (το ινδικό F-16) με κοινή συμμετοχή στο πρόγραμμα της αμερικανικής Lockheed Martin και της ινδικής ΤΑΤΑ.

Η «Tarang Shakti» έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί τον προσεχή Αύγουστο με στόχο να συγκεντρώσει την αφρόκρεμα των αεροπορικών δυνάμεων παγκοσμίως. Η συμμετοχή της Πολεμικής μας Αεροπορίας με τα Rafale θα επιβεβαιώσει την εξωστρέφεια της HAF αλλά και εν γένει των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, που ανοίγουν τα φτερά τους έξω από τα στενά όρια της Ανατολικής Μεσογείου.

Είχε προηγηθεί η συμμετοχή για πρώτη φορά της Indian Air Force στη μεγάλη πολυεθνική άσκηση «INIOCHOS 23», η οποία πραγματοποιήθηκε στα τέλη του περασμένου Απριλίου με επίκεντρο την Ανδραβίδα. Τα επιβλητικά ινδικά μαχητικά Su-30MK προσγειώθηκαν στην 117 Πτέρυγα Μάχης και έκλεψαν τις εντυπώσεις με την εντυπωσιακή παρουσία τους. Ήταν μία από τις ελάχιστες παρουσίες μαχητικών της Indian Air Force έξω από την Ινδία, καθώς έως τότε συμμετείχαν μόνο στην Αμερικανική Red Flag και σε ασκήσεις που διοργανώθηκαν από τη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία.

Του Κώστα Σαρικά/onalert.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις