Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Live News: Συγκλονίζουν θύματα της Χρυσής Αυγής – Οι εφιαλτικές στιγμές που έζησαν

Live News: Συγκλονίζουν θύματα της Χρυσής Αυγής – Οι εφιαλτικές στιγμές που έζησαν

Η Χρυσή Αυγή είναι πλέον και με δικαστική απόφαση εγκληματική οργάνωση με τη δράση της όλα αυτά τα χρόνια να προκαλεί τρόμο. Θύματα γυρνούν τον χρόνο πίσω και θυμούνται τις εφιαλτικές στιγμές που βίωσαν από το φασιστικό μόρφωμα.

Η κυρία Ελένη Καραγιάννη, δασκάλα και συντονίστρια εκπαίδευσης προσφύγων του Υπουργείου Υγείας, μίλησε για την εισβολή του Γιάννη Λαγού στο σχολείο της στο Πέραμα τον Γενάρη του 2017 και τις απειλές που δέχθηκε από μέλη κι υποστηρικτές του φασιστικού μορφώματος.

Ομάδα μελών της Χρυσής Αυγής με επικεφαλής τον Γιάννη Λαγό εισέβαλαν σε Δημοτικό Σχολείο του Νέου Ικονίου στο Πέραμα για να διαμαρτυρηθούν για τη σχεδιαζόμενη φιλοξενία παιδιών προσφύγων. Επιτέθηκαν σε εκπαιδευτικούς με απειλές και προπηλακισμούς κατά δασκάλων και γονέων.

Σύμφωνα με την κυρία Καραγιάννη που μίλησε στην εκπομπή Live News με τον Νίκο Ευαγγελάτο για συγκεκριμένο συμβάν, εκείνη την ημέρα είχε προγραμματιστεί μια συνάντηση στο σχολείο με άτομα από την πολιτική ηγεσία, εκπαιδευτικούς και γονείς ώστε να ενημερωθεί η τοπική κοινωνία τι σημαίνει η εκπαίδευση προσφύγων και αν αυτό έχει συνέπειες στα παιδιά τους.

«Με το έτσι θέλω ο Λαγός με την παρέα του προσπάθησαν να εμποδίσουν τη διαδικασία…», ανέφερε.

«Από την προηγούμενη ημέρα είχε ξεκινήσει μια ιστορία από το διαδίκτυο. Προσπάθησαν να παρασύρουν και να δημιουργήσουν ένα κίνημα ανάμεσα στους γονείς του Περάματος και να εμποδίσουν τη διαδικασία», πρόσθεσε περιγράφοντας την βίαιη εισβολή του Γιάννη Λαγού στη σχολική μονάδα.

«Σταθήκαμε μπροστά με τα σώματά μας να εμποδίσουμε αυτούς τους ανθρώπους να εισβάλουν, για έναν ολόκληρο χρόνο. Δεν ήταν μόνο ένα περιστατικό. Ήταν σχεδόν καθημερινή η παρουσία του στο σχολείο».

«Όλα αυτά συνέβησαν για να μην μπουν 25 παιδιά να λάβουν ελληνική παιδεία», υπογράμμισε η κυρία Καραγιάννη, που δέχθηκε, όπως ανέφερε, βία όταν ξεκίνησε να γράφει κείμενα για την άνωθεν ιστορία.

«Πήραν τη φωτογραφία, αναρτήθηκε σε ακροδεξιές ιστοσελίδες και διάφοροι προσκαλούσαν να μου κάνουν διάφορα πράγματα επειδή ήθελα 25 παιδιά να μπουν σε ένα σχολείο».\

«Τις ξυλοφόρτωσαν, απλά επειδή έτυχε να περνούν από μπροστά στους»

Στο έλεος της βαρβαρότητας των μελών της Χρυσής Αυγής βρέθηκαν και δύο γυναίκες το 2011 και όσα εξιστορούν συγκλονίζουν.

Η 62χρονη γυναίκα από την Αλβανία, εξομολογείται στο Live News τις εφιαλτικές στιγμές που έζησε με την αδερφή της, πριν από 9 χρόνια στο Μεταξουργείο. 11 μέλη της Χρυσής Αυγής, τις ξυλοφόρτωσαν, απλά επειδή έτυχε να περνούν από μπροστά στους.

Με υπόδειξη του πυρηνάρχη της Χρυσής Αυγής στη Δράμα, οι ναζιστές αρχίζουν να χτυπούν τις γυναίκες με σιδηρογροθιές, κοντάρια, μπουνιές και κλωτσιές, ενώ παράλληλα τις καθύβριζαν για την καταγωγή τους.

Ανήμπορες να αντιδράσουν οι δυο γυναίκες, δέχονταν την άνανδρη επίθεση μέχρι που τα μέλη της Χρυσής Αυγής έφυγαν κλέβοντάς τους τις τσάντες και αφήνοντάς τες αιμόφυρτες. Περαστικοί έτρεξαν να τις βοηθήσουν, ενώ ένας βενζινοπώλης κάλεσε την αστυνομία.

Η αστυνομία συνέλαβε αμέσως 5 άτομα, ανάμεσα τους και 2 ανήλικους, ενώ οι υπόλοιποι δράστες κατάφεραν να ξεφύγουν.

Ο Παναγιώτης Μπαντέμης και ο Γιώργος Φουρνάρος κεντρικά στελέχη της Χρυσής Αυγής, καταδικάστηκαν για επικίνδυνες σωματικές βλάβες, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία τον Ιούνιο του 2015.

Υπέδειξαν τους δολοφόνους του Παύλου Φύσσα

Συνολικά 153 άτομα κλήθηκαν και κατέθεσαν για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, συμβάλλοντας στην καταδικαστική απόφαση. Δύο από αυτές, η Δήμητρα Ζώρζου και η Παρασκευή Καραγιαννίδου, που είδαν με τα ίδια τους τα μάτια των Γιώργο Ρουπακιά να μαχαιρώνει τον Παύλο Φύσσα το 2013.

Η μαρτυρία της Δήμητρας Ζώρζου για το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα: «Βλέπουμε τον Ρουπακιά να βγαίνει από το αυτοκίνητο. Ο Παύλος γύρισε να κοιτάξει. Πλησιάζει τον Παύλο και τον παίρνει αγκαλιά. Δεν μπορούσε να αντιδράσει ο Παύλος, ήταν πολύ κοντά. Είδα μόνο δύο κινήσεις του χεριού του οδηγού του αυτοκινήτου. Οι άλλοι τρεις του είχαν κάνει έναν κλοιό γύρω του…».

Πάρα τις απειλές που δέχονταν για να μην καταθέσουν, αψήφησαν τον φόβο, εμφανίστηκαν στο δικαστήριο και υπέδειξαν τους δολοφόνους του Παύλου Φύσσα, κοιτώντας τους στα μάτια.

Η μαρτύρια της Παρασκευής Καραγιαννίδου για το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα:

«Ο Ρουπακιάς έπιασε τον Φύσσα με το αριστερό του χέρι. Είδα κάποιες κινήσεις που έκανε με το δεξί χέρι, εκείνος δεν μπορούσε να αντιδράσει. Μετά από λίγο είδα που τον άφησε και πήγε προς το αυτοκίνητο. Τότε ήρθαν δύο αστυνομικοί. Ακούω τότε τον Φύσσα να φωνάζει: «Οχι εμένα, αυτόν πιάστε… με μαχαίρωσε στην καρδιά”. Ο αστυνομικός έβγαλε έξω τον Ρουπακιά και βγήκε και κάποιος από τη θέση του συνοδηγού».

Οι δύο φοιτήτριες αναγνωρίσαν ως συνοδηγό των Γιάννη Καζαντζόγλου, ο οποίος ακόμα και μέσα στην δικαστική αίθουσα προσπάθησε να τις τραμπουκίσει.

Στην αγόρευσή του, ο δικηγόρος της πολιτικής αγωγής, Θανάσης Καμπαγιάννης εκθείασε τις δυο γυναίκες που αψήφησαν τις απειλές και παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο για να πουν την αλήθεια.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις