Lockdown: Αυξημένη η κίνηση σε σχέση με την καραντίνα του Μαρτίου

Φωτογραφία Reuters

Πιο αυξημένη σε σχέση με την καραντίνα του Μαρτίου φαίνεται να είναι η κίνηση που σημειώνεται σε όλη την Ελλάδα, παρά τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί από το πρωί του Σαββάτου (8/11) στις μετακινήσεις. Ενδεικτικά, μόνο το πρώτο 24ωρο εφαρμογής του lockdown, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας, στάθηκαν σχεδόν 5 εκατομμύρια SMS στο 13033. 

Η πρώτη εβδομάδα του γενικού lockdown, που έχει τεθεί σε ισχύ σε όλη την Ελλάδα από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου ξεκίνησε με ρυθμούς «καραντίνας». Από νωρίς το πρωί της Δευτέρας (9/11), οι πολίτες μετακινούνται στο κέντρο της Αθήνας έχοντας μαζί τους τις σχετικές βεβαιώσεις κυκλοφορίας, ώστε να κατευθυνθούν προς τι εργασίες τους. Η κίνηση στους δρόμους το πρωί της Δευτέρας (9/11) – σύμφωνα με το ΑΠΕ – εξελίσσεται ομαλά, μειωμένη για καθημερινή, ενώ στις στάσεις λεωφορείων και τρόλεϊ γύρω από το κέντρο της Αθήνας, εργαζόμενοι της Δημοτικής Αστυνομίας και της Τροχαίας διεξάγουν ελέγχους. Στη Σταδίου, γύρω στις 8.30 το πρωί, στο άγαλμα του Κολοκοτρώνη, εργαζόμενοι της Δημοτικής Αστυνομίας σταματούν διερχόμενο τρόλεϊ για να διεξάγουν έλεγχο. Ο ένας από τους δύο ανεβαίνει στο τρόλεϊ και ελέγχει αν οι επιβάτες έχουν μαζί τους τα απαραίτητα έγγραφα, καθώς κι αν αφορούν μάσκες.

«Βλέπουμε να υπάρχει περισσότερη κίνηση από την προηγούμενη καραντίνα, αλλά ο κόσμος είναι πιο προσεκτικός. Και σήμερα αλλά και το Σαββατοκύριακο ναι μεν ήταν πιο αραιή η κίνηση, αλλά ήταν πιο αυξημένη σε σχέση με το προηγούμενο lockdown», αναφέρει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εργαζόμενος της Δημοτικής Αστυνομίας.

«Μειωμένη μεν, αλλά περισσότερη σε σχέση με το προηγούμενο lockdown είναι η κίνηση», σύμφωνα με τον κ. Νίκο που είναι οδηγός ταξί. «Το Σαββατοκύριακο η κίνηση θύμιζε μέρες καραντίνας, σήμερα, καθημερινή η κίνηση είναι περισσότερη», αναφέρει.

Στην πλατεία Συντάγματος η κίνηση είναι ακόμη αραιή και όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ιδιοκτήτης περιπτέρου πάνω στην πλατεία, «ειδικά το Σαββατοκύριακο η κίνηση ήταν στο 5% της συνηθισμένης κίνησης, καθώς στο σημείο αυτό οι περισσότεροι εργάζονται γραφεία και καταστήματα τα οποία είτε είναι κλειστά ή τους έχουν βγάλει πλέον σε τηλεργασία».

Στο κέντρο του Παγκρατίου γύρω στις 9 το πρωί κάποιοι έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν, αλλά η κατάσταση θυμίζει περισσότερο πρωινό Κυριακής παρά Δευτέρας. Σύμφωνα με την Σταυρούλα που είναι εργαζόμενη σε κατάστημα καφέ, το σαββατοκύριακο είχαν πολύ δουλειά με το delivery, παρόλα αυτά και το take away ήταν αυξημένο σε σχέση με το προηγούμενο lockdown». Πάντως όσοι πολίτες κυκλοφορούν φορούν όλοι τη μάσκα τους και τηρούν τις αποστάσεις.

4,7 εκ. SMS στο 13033 το πρώτο 24ωρο – «Καμπανάκι» Πέτσα

Το Σάββατο (7/11), το πρώτο 24ωρο εφαρμογής των μέτρων – όπως μετέδωσε η ΕΡΤ – στάλθηκαν 4,7 εκατομμύρια γραπτά μηνύματα για άδεια μετακίνησης. Παράλληλα, το Σάββατο 7 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 55.724 έλεγχοι.

Τον αυξημένο αριθμό μηνυμάτων που εστάλησαν στο 13033 για μετακινήσεις το Σαββατοκύριακο σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών το μεσημέρι της Δευτέρας (9/11). «Είναι προφανές ότι αυτό το lockdown δεν είναι το ίδιο με το πρώτο. Αρκετές δραστηριότητες επιτρέπονται. Αυτό που δεν θέλουμε να δούμε είναι η καταστρατήγηση των μέτρων όπως για παράδειγμα χθες το βράδυ διαπιστώθηκε ότι εστάλησαν πάνω από 1 εκατομμύριο sms μετά τις 9 το βράδυ για μετακίνηση 6, δηλαδή για άθληση ή τέτοιου είδους δραστηριότητες», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Και πρόσθεσε ότι αυτό είναι μια προσπάθεια καταστρατήγησης των μέτρων και σε αυτήν την καταστρατήγηση θα μας βρουν απέναντι και οι έλεγχοι θα είναι πολύ σκληροί. Καλούμε όλους αντί να πληρώνουν πρόστιμα να ακολουθήσουν τις οδηγίες των ειδικών για να βγούμε μια ώρα αρχύτερα από την καραντίνα. 

Πώς γίνονται οι μετακινήσεις

Υπενθυμίζεται ότι η μετακίνηση, από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας εφόσον είναι απαραίτητο, γίνεται αποκλειστικά με σχετική βεβαίωση από τον εργοδότη, η οποία εκδίδεται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Εργάνη. Αν για οποιονδήποτε λόγο είτε επειδή υπάρχουν προβλήματα στο σύστημα ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο δεν μπορεί να εξασφαλιστεί τότε μπορεί να ισχύσει και η βεβαίωση κυκλοφορίας εργαζομένου που είναι διαθέσιμη στο forma.gov.gr.

Για τα νομικά πρόσωπα η βεβαίωση παρέχεται από τον νόμιμο εκπρόσωπό τους, ενώ για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επιχειρηματίες από τους ίδιους.

Οι μετακινήσεις επιτρέπονται μόνο με την αποστολή SMS στο 13033 ή με τη συμπλήρωση της φόρμας κατ’ εξαίρεση μετακίνησης που είναι διαθέσιμη στο forma.gov.gr ή με χειρόγραφη βεβαίωση (σύμφωνα με το υπόδειγμα) για τους ακόλουθους και μόνο λόγους:

1. Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία). Σε αυτή την περίπτωση αποστέλλεται SMS με τον κωδικό 1.

2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους. Σε αυτή την περίπτωση στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 2.

lockdown

3. Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης, καθώς και μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή ηλεκτρονική συναλλαγή. Για μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα, στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 3.

4. Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, καθώς και για μεταφορά συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού από και προς τον τόπο εργασίας του, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη, ή συνοδεία μαθητού στο σχολείο από γονέα ή κηδεμόνα. Σε αυτές τις περιπτώσεις (παροχή βοήθειας, μεταφορά συζύγου ή συγγενούς στην εργασία του και συνοδεία μαθητή), αποστέλλεται SMS με τον κωδικό 4.

5. Μετάβαση σε κηδεία υπό τους όρους που προβλέπεται από τον νόμο ή για μετάβαση γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Στις περιπτώσεις αυτές στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 5.

6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο (2)άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαία απόστασης του ενάμισι (1,5)μέτρου. Καθώς και μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη. Στις περιπτώσεις αυτές, στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 6.

κορονοϊός

Πότε μπορεί το 13033 να σας «αρνηθεί» την έξοδο

Αν κάτι δεν γνωρίζαμε από το προηγούμενο lockdown είναι πως το 13033 (όπου στέλνουμε τα sms) μπορεί να μας… αρνηθεί την έξοδο από το σπίτι. Τον τρόπο αποκάλυψε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Μπορεί τα sms στο 13033 να μην έχουν όριο, δηλαδή να μπορεί κάποιος να στείλει όσα sms θέλει, αν το σύστημα εντοπίσει πολλές μετακινήσεις από έναν αριθμό, μπορεί να τον… «κόψει» και να «αρνηθεί» την έξοδο!

«Όριο δεν υπάρχει ως διαδικασία, όμως το σύστημα αν δει ότι κινείστε πολλές φορές», θα σας κόψει τόνισε ο γγ Εμπορίου μιλώντας το πρωί της Δευτέρας (09.11.2020) στον ΑΝΤ1.

Στην περίπτωση μάλιστα που ο πολίτης στείλει μήνυμα στο 13033 και δεν λάβει απάντηση, τότε πριν βγει από το σπίτι του, θα πρέπει να ξαναστείλει μήνυμα και να λάβει απάντηση. Το να μη λάβει απάντηση μπορεί να οφείλεται στο γεγονός πως εκείνη την ώρα, στη συγκεκριμένη περιοχή, να υπάρχουν πολλά μηνύματα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Παραιτήθηκε ο Σοφός από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών με αιχμές για Βερβεσό

Παραιτήθηκε ο Σοφός από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών με αιχμές για Βερβεσό

Στο Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών της Τετάρτης, 25.11.2020. ο Θέμης Σοφός γνωστοποίησε ότι παραιτήθηκε από την θέση του αντιπρόεδρου του ΔΣΑ και παραμένει ... Διαβάστε περισσότερα
Χριστούγεννα… κορονοϊού! 7 στους 10 Έλληνες θα ψωνίσουν λιγότερο φέτος

Χριστούγεννα… κορονοϊού! 7 στους 10 Έλληνες θα ψωνίσουν λιγότερο φέτος

Μόνο 3 στους 10 Έλληνες θα πραγματοποιήσουν φέτος περισσότερες αγορές σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια κατά την εορταστική περίοδο για τα Χριστούγεννα, συμπεριλαμβανομένης και ... Διαβάστε περισσότερα
Κικίλιας: «Θα τα καταφέρουμε, αρκεί να έχουμε κουράγιο, υπομονή και αντοχή»

Κικίλιας: «Θα τα καταφέρουμε, αρκεί να έχουμε κουράγιο, υπομονή και αντοχή»

Το έργο και τις δράσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού παρουσίασε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας σημειώνοντας ... Διαβάστε περισσότερα
Κριτική στον Βερβεσό για το… πάρτι κορονοϊού από τον Δικηγορικό Σύλλογο αλλά όχι αίτημα παραίτησης

Κριτική στον Βερβεσό για το… πάρτι κορονοϊού από τον Δικηγορικό Σύλλογο αλλά όχι αίτημα παραίτησης

Στη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, συζητήθηκε το εγγραμμένο στην ημερήσια διάταξη ζήτημα της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τα γενέθλια ... Διαβάστε περισσότερα
Έτσι φωταγωγήθηκε η Βουλή για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών (pics)

Έτσι φωταγωγήθηκε η Βουλή για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών (pics)

Το πορτοκαλί χρώμα και το σύνθημα «Όχι στη βία», που συμβολίζουν τον διαρκή αγώνα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, προβλήθηκε σήμερα το ... Διαβάστε περισσότερα
144 κρούσματα κορονοϊού από 2.318 rapid test – Πού εντοπίστηκαν

144 κρούσματα κορονοϊού από 2.318 rapid test – Πού εντοπίστηκαν

Κλιμάκια του ΕΟΔΥ αποτελούμενα και από Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) πραγματοποίησαν σήμερα, Τετάρτη 25 Νοεμβρίου, δωρεάν ελέγχους ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) για τον κορονοϊό, ... Διαβάστε περισσότερα