Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Lockdown εδώ και τώρα υπό όρους – Το μεγάλο δίλημμα για την Αττική

Lockdown εδώ και τώρα υπό όρους – Το μεγάλο δίλημμα για την Αττική

Προ κρίσιμων αποφάσεων βρίσκεται η κυβέρνηση, μετά και την έκρηξη των ημερήσιων κρουσμάτων χτες στα 1.261, εκ των οποίων τα 652 στην Αττική. Την Πέμπτη αποφασίζεται αν η Αττική θα μπει σε lockdown τύπου Πάτρας, με απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00. Ποιοι παράγοντες θα κρίνουν τις εξελίξεις.

Οι φόβοι, μετά το άνοιγμα των σχολείων (δημοτικών – νηπιαγωγείων) και του λιανεμπορίου, τα ημερήσια κρούσματα να υπερβούν τα 1000 ημερησίως επαληθεύτηκαν, θέτοντας κυβέρνηση και ειδικούς σε αυξημένη επιφυλακή και μπροστά στο δίλημμα αν πρέπει να ληφθούν νέα περιοριστικά μέτρα εδώ και τώρα. Στο τραπέζι και το σενάριο του αυστηρού lockdown.

Η σκέψη που επικράτησε είναι οι ειδικοί να παρακολουθήσουν την κατάσταση τις επόμενες τρεις ημέρες (αρχής γενομένης από χτες) και αν κρούσματα παρουσιάσουν αυξητική τάση, τότε στη σύσκεψη της Πέμπτης είναι προφανές ότι θα βρεθούν προ δύσκολων αποφάσεων…

Click4more Σαρηγιάννης: Lockdown τύπου Μαρτίου για τρεις εβδομάδες

Σε αυτή την περίπτωση η εισήγηση στην κυβέρνηση την Παρασκευή αναμένεται να είναι… lockdown τύπου Πάτρας, με απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 18:00 το απόγευμα, αντί για τις 21:00 το βράδυ.

Τι θα κρίνει το lockdown

Ποιοι είναι οι παράγοντες που θα κρίνουν τις εξελίξεις, εκτός από τον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων;

-Η άνοδος του δείκτη μεταδοτικότητας πάνω από το 1 στην Αττική και στη Νότια Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό το στοιχείο κάνει τους ειδικούς να εκτιμούν ότι είναι πιθανό να βρεθούμε σύντομα μπροστά σε επιδημιολογικά δεδομένα αντίστοιχα με αυτά στα τέλη Οκτωβρίου και τον Νοέμβριο. Σενάριο το οποίο η κυβέρνηση δεν θέλει να επαληθευτεί…

-Ο αριθμός των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ και των νοσηλευόμενων στα νοσοκομεία.

Αν όλοι οι δείκτες παρουσιάσουν αύξηση, τότε εκτιμάται πως οι αντοχές του Συστήματος Υγείας θα δοκιμαστούν σκληρά.

Click4more Δημόπουλος: Στο «τραπέζι» ένα σκληρό lockdown – Ο στόχος για τα σχολεία

-Οι μεταλλάξεις. Τα κρούσματα του μεταλλαγμένου ιού, τόσο του Βρετανικού, όσο και του Νοτιοαφρικανικού τύπου, φέρεται να ξεπερνούν τα 200, κάτι που «τρομάζει» τους ειδικούς, καθώς η μετάλλαξη θεωρείται «πολλαπλασιαστής» της δύναμης διασποράς του ιού.

Την ανησυχία επιτείνει και η αργοπορία στην προμήθεια των απαραίτητων δόσεων του εμβολίου.

Σενάριο αυστηρού lockdown…

Μπορεί η χώρα να βρεθεί αντιμέτωπη με ένα σκληρότατο lockdown;

Κυβερνητικοί παράγοντες δεν αποκλείουν αυτό το ενδεχόμενο, επισημαίνοντας ωστόσο ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει αυτή η εικόνα στον ορίζοντα.

Ωστόσο αν παρατηρηθεί το αμέσως προσεχές διάστημα κατακόρυφη, επικίνδυνη αύξηση κρουσμάτων, τότε, όπως διαβεβαιώνουν, η αντίδραση θα είναι αστραπιαία, με κάθετα μέτρα.

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι τα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και τα γυμνάσια να είναι τα τελευταία τα οποία θα κλείσουν. 

Όσο για το λιανεμπόριο, αν ο τρόπος που λειτουργεί (click away και click in shop) συνδεθεί με μεγάλη διασπορά του ιού, τότε η αγορά θα είναι από τους πιο… αδύναμους κρίκους στις αποφάσεις της κυβέρνησης.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις