Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Lockdown: Έβαλε «φωτιά» στην χαλάρωση ο δείκτης θετικότητας – Το παρασκήνιο και τα σενάρια

Κικίλιας lockdown κορονοϊός
Φωτογραφία αρχείου: Intime

Τις πιο δύσκολες ημέρες της πανδημίας του κορονοϊού διανύει η χώρα μας με την κατάσταση να είναι στην κόψη του ξυραφιού. Τα νοσοκομεία είναι γεμάτα, οι ΜΕΘ δεν μπορούν να δεχτούν άλλους ασθενείς, οι διασωλημένοι έφτασαν τους 605 και ο δείκτης θετικότητας δίχως υπερβολή απογειώθηκε.

Πήγε τόσο ψηλά που φαίνεται να προκαλεί δεύτερες σκέψεις για ενδεχόμενο άνοιγμα της αγοράς αναβάλλοντας μάλιστα και τη συνεδρίαση των ειδικών που ήταν προγραμματισμένη για την Τετάρτη και επρόκειτο να έχει ως θέμα την χαλάρωση των περιορισμών του lockdown.

Εποχές… Νοεμβρίου

Ο δείκτης θετικότητας λοιπόν θυμίζει μέρες Νοεμβρίου και καθρεφτίζει το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει όλη η χώρα. Βέβαια τα τεστ του τελευταίου 24ώρου ήταν πολύ λίγα -μόλις 12.459- λόγω της Καθαράς Δευτέρας, όμως ο δείκτης θετικότητας σκαρφάλωσε στο 12,3 (!) δείχνοντας ότι η Ελλάδα παραμένει «βαριά» ασθενής. Τα πράγματα δείχνουν εκτός ελέγχου και όλοι ελπίζουν σύντομα να αρχίσει η αποκλιμάκωση ώστε να πάρουν ανάσα και τα νοσοκομεία. Κάτι που βέβαια δεν αναμένεται σύντομα, καθώς τις επόμενες μέρες τα τεστ θα είναι πάρα πολλά, ίσως και περισσότερα από ποτέ, κάτι που θα έχει αντίκτυπο και στον αριθμό των νέων κρουσμάτων.

Click4more: Εμβόλιο κορονοϊού: Ποιοι και πότε παίρνουν σειρά – Οι ημερομηνίες και η αναφορά Θεμιστοκλέους για… επιλογή εμβολίου (video)

Τόσο υψηλό δείκτη θετικότητας είχαμε να δούμε από το δεύτερο κύμα της πανδημίας τον Νοέμβριο. Το 12,3 λέει πολλά για την επιδημιολογική κατάσταση που βρίσκεται όλη η επικράτεια, αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι το όριο ασφαλείας που έχουν θέσει οι ειδικοί είναι το 4.

Την Τρίτη (16.03.2021) μετρήσαμε 1.533 νέα κρούσματα, 59 νεκρούς και 605 διασωληνωμένους. Την ίδια ώρα η Αττική θυμίζει καμίνι καθώς είχαμε 666 νέες μολύνσεις στο λεκανοπέδιο.

μάσκα κορονοϊός

Αναβολή της συνεδρίασης για τη μερική άρση

Παρά όμως τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων στο τραπέζι έχει πέσει το ενδεχόμενο για μερικό άνοιγμα της οικονομίας μέχρι το τέλος του μήνα αν και τα πράγματα δεν φαίνονται καθόλου εύκολα. Και αυτό γιατί αν και ήταν σίγουρο ότι θα συνεδρίαζε την Τετάρτη η επιτροπή προκειμένου να αποφασιστεί μια σταδιακή άρση του lockdown, η συνεδρίαση αναβλήθηκε, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν είναι καθόλου καλά. Η συνεδρίαση αναμένεται να γίνει την προσεχή Παρασκευή και τα σενάρια παραμένει άγνωστο πότε θα εξεταστούν. 

Παράλληλα ακόμη ένα στοιχείο που οδήγησε στην αναβολή ήταν τα σημερινά κρούσματα κορονοϊού και ο δείκτης θετικότητας που σκαρφάλωσε στο 12,3 προκαλώντας ίλιγγο στους ειδικούς, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες θέλουν να συλλέξουν όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία και από άλλες μέρες μετά την Καθαρή Δευτέρα.

Το σχέδιο πάντως που βρίσκεται υπό επεξεργασία και προς συζήτηση από τους ειδικούς είναι τη Δευτέρα 22 Μαρτίου να ανοίξουν τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής τα οποία θα λειτουργήσουν με αυστηρούς κανόνες και με ραντεβού.

Παράλληλα η επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα επανεξετάσει το ωράριο απαγόρευσης λειτουργίας τα Σαββατοκύριακα στις περιοχές που βρίσκονται στην κατάταξη «βαθύ κόκκινο» και δεν αποκλείεται να υπάρξει παράταση δυο ωρών και η απαγόρευση να ξεκινά από τις 21.00 το βράδυ αντί στις 19.00 που είναι τώρα.

Επίσης υπό εξέταση είναι η κατάργηση του περιορισμού μετακινήσεων με τον κωδικό 6 στο 13033 και να επιτραπεί ξανά στους πολίτες να μετακινούνται για σωματική άσκηση με το αυτοκίνητό τους και όχι μόνο με τα πόδια ή με ποδήλατο.

29 Μαρτίου η ημερομηνία – κλειδί στο λιανεμπόριο

Η 29η Μαρτίου αναμένεται να είναι κομβική καθώς είναι η ημερομηνία κατά την οποία ενδέχεται να λειτουργήσει και πάλι το λιανεμπόριο χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει ωστόσο ακόμη ο τρόπος που θα γίνει αυτό.

Ένα από τα σενάρια είναι οι καταναλωτές να στέλνουν μήνυμα στο 13032, με ισχύ τριών ωρών χωρίς χιλιομετρικό περιορισμό ωστόσο υπάρχει και το ενδεχόμενο να λειτουργήσει το λιανεμπόριο με συνδυασμό των μεθόδων click away και click in shop.

Για τα δικαστήρια πιθανόν να λειτουργήσουν μερικώς από τις 22 Μαρτίου και να υπάρξει και άλλη χαλάρωση των μέτρων από τις 29 Μαρτίου.

αγορά

Από Απρίλιο τα σχολεία και η εστίαση

Όσον αφορά τα σχολεία το σχέδιο είναι να ανοίξουν τα Λύκεια από τις αρχές Απριλίου όμως ακόμη δεν έχει δοθεί το «πράσινο φως» από τους επιστήμονες.

Για την εστίαση το άνοιγμα σε εξωτερικούς χώρους προβλέπεται το τρίτο δεκαήμερο του Απριλίου και λίγο πριν το Πάσχα.

Γαργαλιάνος: Απίθανο το άνοιγμα στις 22 Μαρτίου

Ωστόσο, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος, πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, σημείωσε ότι ένα ενδεχόμενο άνοιγμα τη Δευτέρα 22 του μήνα, όχι μόνο είναι δύσκολο αλλά μάλλον και απίθανο.

«Οποιαδήποτε συζήτηση και εισήγηση κάνουμε προς την κυβέρνηση γίνεται με συνεκτίμηση των δεδομένων των νοσοκομείων. Αν αξιολογήσουμε τις προηγούμενες ημέρες, τότε τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα. Δε μιλάμε για 22 του μηνός, μιλάμε για 29 του μηνός».

Click4more: Μόσιαλος: Πώς σχολιάζει ενδεχόμενο απόσυρσης του εμβολίου της AstraZeneca

Ο κ. Γαργαλιάνος σημείωσε ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι στο τραπέζι και εξετάζονται από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων.

«Θα συζητήσουμε τις πιθανότητες πότε και τι θα ανοίξουμε. Είναι δύσκολο να συζητάς οποιοδήποτε άνοιγμα με την εικόνα αυτή του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Παρόλα αυτά δεν μπορεί να μένουν όλα κλειστά».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων επισήμανε ότι θα ανοίξει «κάθε πράγμα στον καιρό του», μετά από αξιολόγηση όλων των δεδομένων.

Χάος στα νοσοκομεία με διασωληνώσεις εκτός θαλάμων

Μπορεί να έχει αρχίσει συζήτηση για άνοιγμα, όμως η πίεση στο σύστημα Υγείας δεν έχει προηγούμενο. Μέσα σε 24 ώρες, οι διασωληνωμένοι ασθενείς εκτοξεύτηκαν από τους 564 στους 605, ασκώντας ασφυκτική πίεση σε όλα τα νοσοκομεία, σε ορισμένα μάλιστα από αυτά δεν υπάρχει πλέον ούτε μία διαθέσιμη κλίνη ΜΕΘ… Μάλιστα στις 2 Μαρτίου διασωληνωμένοι ήταν 400 στα νοσοκομεία όλης της χώρας φτάνοντας σήμερα Τρίτη (16.03.2021) τους 605.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής είναι πολεμική… Τοις τελευταίες 24 ώρες έκαναν εισαγωγή 240 ασθενείς, ενώ την ίδια στιγμή οι γιατροί αναγκάζονται όλο και συχνότερα να διασωληνώνουν ασθενείς σε απλές κλίνες και όχι σε ΜΕΘ.

Όπως ανέφερε το Open στην Αττική η πληρότητα στις ΜΕΘ έφτασε το 100% με τις 362 κλίνες Covid-19 να είναι κατειλημμένες. Και όλα αυτά την ώρα που τάσεις στις διασωληνώσεις είναι κάτι παραπάνω από αυξητική..

«Υπάρχει μία μεγάλη πίεση στην Covid ΜΕΘ και στη ΜΕΘ γενική», τόνισε μιλώντας στο Open ο Αθανάσιος Πρεκατές, διευθυντής της ΜΕΘ Covid στο νοσοκομείο Τζάνειο. Το συγκεκριμένο νοσοκομείο έχει φτάσει στα όριά του μάλιστα, αφού έξι ασθενείς με κορονοϊό είναι διασωληνωμένοι σε απλούς θαλάμους, καθώς δεν υπάρχουν κενά κρεβάτια στην εντατική.

Στη λίστα αναμονής για ένα κρεβάτι σε ΜΕΘ στην Αττική βρίσκονταν μέχρι και νωρίς την Τρίτη 28 ασθενείς με κορονοϊό και ακόμα 70 ασθενείς γενικής νοσηλείας.  

Με πληροφορίες από: Mega / Open/ ΣΚΑΪ
Φωτογραφίες αρχείου: Intime / Reuters.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις