Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Lockdown ίσως και μετά τις 22 Μαρτίου – Οι στόχοι που μπαίνουν για το λιανεμπόριο και την εστίαση

Lockdown ίσως και μετά τις 22 Μαρτίου – Οι στόχοι που μπαίνουν για το λιανεμπόριο και την εστίαση

Καμία περίπτωση για χαλάρωση του lockdown στις 16 Μαρτίου σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες. Αμφίβολο το άνοιγμα ακόμα και στις 22 Μαρτίου. Φόβοι για πάνω από 3.000 κρούσματα τις επόμενες μέρες.

«Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να ανοίξει το οτιδήποτε στις 16 Μαρτίου» δηλώνει κατηγορηματικά στο Newsit.gr κυβερνητικός παράγοντας, τονίζοντας ωστόσο ότι υπάρχει η προσδοκία στις 22 του μήνα η επιδημιολογική εικόνα να είναι διαχειρίσιμη και χαλαρώσει το lockdown, αρχής γενομένης από το λιανεμπόριο.

Στους κόλπους της κυβέρνησης και των ειδικών είναι κάτι παραπάνω από έκδηλη η ανησυχία για το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, εξαιτίας και των μεταλλάξεων του ιού.

Την ανησυχία εντείνουν και οι εκτιμήσεις Επιστημόνων ότι αυτή την εβδομάδα που διανύουμε και ως την Καθαρά Δευτέρα, ο αριθμός των κρουσμάτων της covid-19 θα αυξηθεί και ίσως να ξεπεράσει και τις 3.000 ημερησίως. Αυτό αναμένεται να έχει αντανάκλαση και στο ΕΣΥ, οι αντοχές του οποίου δοκιμάζονται ήδη πολύ σκληρά.

Το τρίτο κύμα της πανδημίας σε πλήρη εξέλιξη

Χτες οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 466, ενώ 53 συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους χτυπημένοι από τον φονικό ιό.

Στα νοσοκομεία της Επικράτειας καταγράφηκαν 429 νέες εισαγωγές, ενώ στην Αττική που «βράζει» εντοπίστηκαν 569 νέα κρούσματα.

Είναι πιθανό το αυστηρό lockdown να τελειώσει στις 22 Μαρτίου;

Ακόμη και αυτό το σενάριο είναι επισφαλές. Η άρση της καραντίνας με το σταδιακό άνοιγμα δραστηριοτήτων θα γίνει όταν η επιδημιολογική κατάσταση θεωρηθεί απολύτως διαχειρίσιμη…, με τριψήφιο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων και Μ.Ε.Θ. που δεν θα είναι στο «κόκκινο».

Στόχος το άνοιγμα του λιανεμπορίου ως τα τέλη Μαρτίου και της εστίασης εντός του Απριλίου

Ο στόχος πάντως της κυβέρνησης είναι ως τα τέλη Μαρτίου να ανοίξει καταρχήν το λιανεμπόριο, – οπωσδήποτε με αυστηρούς όρους  λειτουργίας – και να ακολουθήσει και το άνοιγμα των σχολείων.

Στη συνέχεια, στα μέσα Απριλίου προσδοκάται να ανοίξει και η εστίαση, με εξυπηρέτηση των πελατών μόνο σε εξωτερικούς χώρους.

click4more: Θέμα ωρών η ανακοίνωση παράτασης του lockdown – Εξαδάκτυλος: Πρόωρο να μιλάμε για άνοιγμα δραστηριοτήτων

Αν δεν υπάρξουν κωλυσιεργίες στην προμήθεια εμβολίων στην Ε.Ε. και όλα εξελιχθούν σύμφωνα με το πρόγραμμα, ως το Πάσχα υπολογίζεται να έχουν γίνει στη χώρα μας 1.9 εκατ. δόσεις εμβολίων.

Εντός του Μαΐου εκτιμάται ότι θα έχουν εμβολιαστεί όλοι οι πολίτες άνω των 60 ετών και οι ευπαθείς ομάδες.

Ως τα τέλη Ιουνίου υπολογίζεται ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα θα έχει καλύψει 5,5 εκατ. πολίτες, ένας αριθμός επαρκής για να υπάρξει ένα ικανοποιητικό «τείχος ανοσίας» του πληθυσμού.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις