Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Lockdown: «Μουδιασμένοι» οι επιστήμονες πριν την κρίσιμη συνεδρίαση – Τα «δύσκολα δεδομένα» και ο δείκτης θετικότητας

Lockdown: «Μουδιασμένοι» οι επιστήμονες πριν την κρίσιμη συνεδρίαση – Τα «δύσκολα δεδομένα» και ο δείκτης θετικότητας
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΙΝΤΙΜΕ

Από τη μια η επιθυμία όλων για «άνοιγμα» της κοινωνίας και της οικονομίας και από την άλλη… η σημερινή «βόμβα» των 4.340 νέων κρουσμάτων κορονοϊού. Αυτός, είναι ο δύσκολος γρίφος, που καλείται να λύσει αύριο Τετάρτη, στην πιο κρίσιμη συνεδρίαση, η επιτροπή των επιστημόνων. 

Βατόπουλος: Τα δεδομένα είναι δύσκολα

«Υπάρχουν πάρα πολλά κρούσματα, έχουμε αυξομειώσεις, έχουμε υπερμεταδόσεις, το είδαμε σε χωριά, σε κωμοπόλεις, η επιδημία καλά κρατεί… Η κοινωνία από την άλλη μεριά πιέζει για να ανοίξει οπότε πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή. Τα όπλα που έχουμε είναι οι εμβολιασμοί και η μεγαλύτερη χρήση των τεστ για να εντοπίζονται γρήγορα τα κρούσματα και να σπάει η αλυσίδα μετάδοσης». 

Click4More: «Ψυχρολουσία» από Σαρηγιάννη για τα κρούσματα: Μπορεί να δούμε μεγαλύτερους αριθμούς

Με αυτά τα λόγια στο LiveNews, ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής, προσπαθεί να περιγράψει την κατάσταση, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ώρες. Από τη στιγμή δηλαδή που ανακοινώθηκαν τα 4.340 νέα κρούσματα κορονοϊού, οι 72 νεκροί και οι 741 διασωληνωμένοι.

Σε ερώτηση του Νίκου Ευαγγελάτου, για το αν τα πολλά κρούσματα που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο θα αλλάξουν τις αποφάσεις των επιστημόνων, ο κύριος Βατόπουλος απάντησε με νόημα:

«Τα δεδομένα είναι δύσκολα…» 

«Η απάντηση είναι ότι θέλουμε να ανοίξει η κοινωνία υπό την προϋπόθεση ότι με το σενάριο που θα φτιαχτεί θα μπορέσει να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος, ο οποίος έτσι κι αλλιώς είναι υπαρκτός». 

Ψηλά αλλά σταθερή η θετικότητα

Την ίδια ώρα, ο δείκτης θετικότητας σήμερα, με 65.979 τεστ έφτασε στο 6,5. Πάνω δηλαδή από το 4 που έχουν θέσει οι επιστήμονες ως όριο συναγερμού, αλλά σταθεροποιημένος κοντά στο 6, όπως είναι εδώ και αρκετές ημέρες.

Click4More: Κορονοϊός: Ίλιγγος με 2.097 νέα κρούσματα μόνο στην Αττική – 535 στην Θεσσαλονίκη

Το είχε θίξει άλλωστε, την περασμένη Παρασκευή, η Β. Παπαευαγγέλου, λέγοντας ότι μετά από 7 εβδομάδες, φαίνεται επιτέλους μία σταθεροποίηση την τελευταία εβδομάδα…

Μάλιστα, η κυρία Παπαευαγγέλου είχε πει ότι για πρώτη φορά ο δείκτης θετικότητας έμεινε σταθερός στο 6%, προσθέτοντας ωστόσο ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία παραμένει ιδιαίτερα πιεσμένη. 

Τα δεδομένα μέχρι τώρα, δείχνουν ότι και αυτή την εβδομάδα η θετικότητα, παραμένει στα ίδια επίπεδα. 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις