Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Lockdown: Τέσσερα υπουργεία ζητούν «άνοιγμα» – Συνεδριάζουν και εισηγούνται οι ειδικοί

Lockdown: Τέσσερα υπουργεία ζητούν «άνοιγμα» – Συνεδριάζουν και εισηγούνται οι ειδικοί

Η σημερινή (26.03.2021) συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων θα κρίνει τα επόμενα βήματα στην πορεία προς τη χαλάρωση του lockdown, με το άνοιγμα του λιανεμπορίου, των σχολείων και την εστίαση.

Για την εικόνα σταθεροποίησης σε κρούσματα και διασωληνωμένους μίλησε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη. Στην κυβέρνηση προσπαθούν να βρουν λύση στον «γρίφο» που λέγεται… λιανεμπόριο. Και η λύση αυτή θα «ξεκλειδώσει» και το άνοιγμα των σχολείων.

Click4more Θωμαΐδης: Μείωση 27% στα λύματα στην Αττική – Βασιλακόπουλος: Να ανοίξουν αύριο τα μικρά μαγαζιά

Πολλά θα κριθούν από τις αποφάσεις που θα πάρει η επιτροπή των ειδικών που συνεδριάζει ξανά σήμερα για να εξετάσει τα επιδημιολογικά δεδομένα και ανάλογα με τις εισηγήσεις της, τα αποφασιστούν και τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης.

Στην ατζέντα της επιτροπής των ειδικών, εκτός της εξέτασης των επιδημιολογικών δεδομένων, είναι και ο προγραμματισμός για το… άνοιγμα δραστηριοτήτων. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στο “τραπέζι” των ειδικών θα βρεθούν τα αιτήματα και τα σχέδια τεσσάρων υπουργείων που ζητούν να ανοίξουν συγκεκριμένες δραστηριότητες. 

Υπάρχουν άλλωστε ήδη πληροφορίες ότι δεν αποκλείεται στις 5 Απριλίου να επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις, ενώ υπάρχει και το σενάριο τότε να ανοίξει και το λιανεμπόριο.

Στο Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο επιθυμούν το νέο ορόσημο για το άνοιγμα της αγοράς να είναι η 5η Απριλίου ή να μετατεθεί, το αργότερο στις 12 ή 17 Απριλίου με αυστηρούς κανόνες λειτουργίας και σε πρώτη φάση με τη μέθοδο του click away.

Πελώνη: Ψάχνουμε ανάσες ελευθερίας χωρίς επιδημιολογική επιβάρυνση

«Υπάρχει μια αλλαγή, υπάρχει μια εικόνα σταθεροποίησης σε εισαγωγές και εξιτήρια τις τελευταίες ημέρες και μάλιστα το τελευταίο 48ωρο υπάρχει και μείωση εισαγωγών», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη μιλώντας το πρωί της Παρασκευής (26.03.2021) στον Real Fm.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε επίσης ότι έχουν μειωθεί και οι εισαγωγές. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα δυο εφημερίες: στο Αττικόν και στον Ευαγγελισμό.

«Στο “Αττικόν” είχαμε 60 εισαγωγές, ενώ τις προηγούμενες ημέρες ήταν και πάνω από 100. Στον Ευαγγελισμό 44 ενώ τις προηγούμενες ημέρες ήταν επίσης γύρω στις 100. Αυτή είναι η εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή, την παρακολουθούμε και όλα αξιολογούνται», τόνισε.

«Σήμερα συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών, όπως κάθε εβδομάδα, και αξιολογεί τα επίκαιρα δεδομένα. Περιμένουμε από τους ειδικούς να μας πουν. Η κυβέρνηση πάντα αναζητά τρόπους για καλύτερη εφαρμογή των μέτρων, για μικρές ανάσες ελευθερίας χωρίς επιδημιολογική επιβάρυνση. Μένουμε σε αυτή τη στόχευση, θα περιμένουμε τι θα μας πει και η επιτροπή.

Θα πρέπει να είμαστε υπομονετικοί όλοι, όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί για να μπορέσουμε να έχουμε το πρώτο μεγάλο τείχος ανοσίας. Σήμερα άνοιξε και η πλατφόρμα και έχουν φύγει χιλιάδες sms από το πρωί για την ηλικιακή ομάδα των 70-74 ετών. Όσο προχωράμε με αυτό και όσο ανοίγει ο καιρός αυτές οι ανάσες μπορούν να γίνουν μεγαλύτερες», σημείωσε.

Σενάρια

Η ημερομηνία ανοίγματος του λιανεμπορίου θα δώσει το σύνθημα για το σταδιακό άνοιγμα κι άλλων δραστηριοτήτων, και καταρχήν των σχολείων.

Αν και εφόσον όμως η πανδημία συνεχίσει την ασύμμετρη επίθεση και η καραντίνα παραταθεί μετά τα μέσα Απριλίου, τότε το άνοιγμα των σχολείων θεωρείται βέβαιο ότι θα μετατεθεί μετά τις διακοπές του Πάσχα.

Όσο για την εστίαση ο σχεδιασμός παραμένει να ανοίξει το αργότερο ως τις αρχές Μαΐου και πάντα ο απώτερος στόχος της κυβέρνησης είναι να μην τεθεί σε κίνδυνο το άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις