Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Lockdown: «Βροχή» τα πρόστιμα στους ελέγχους – Σε μπαρ και μαγαζιά ρούχων μέχρι οίκους ανοχής

Lockdown: «Βροχή» τα πρόστιμα στους ελέγχους – Σε μπαρ και μαγαζιά ρούχων μέχρι οίκους ανοχής

Οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες έκαναν το διάστημα 2/4 έως 4/4 συνολικά 245.819 ελέγχους και κατέγραψαν 3.655 περιπτώσεις παραβίασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού για τον κορονοϊό.

Συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 1.214.100€, κύρωση αναστολής λειτουργίας 15 ημερών σε 5 επιχειρήσεις και κύρωση αναστολής λειτουργίας 30 ημερών σε μία επιχείρηση.

Κυριότερες παραβάσεις ήταν η μη χρήση μάσκας, η μη νόμιμη μετακίνηση, η μη τήρηση της αναστολής λειτουργίας/ειδικών κανόνων λειτουργίας του κλάδου και η διοργάνωση και συμμετοχή σε ιδιωτικές συναθροίσεις σε σπίτια.

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις

Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε 40 συλλήψεις για παραβιάσεις των ειδικών όρων λειτουργίας των επιχειρήσεων και τη διοργάνωση ιδιωτικών συναθροίσεων σε σπίτια.

  1. Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 6.000€ σε δύο διοργανωτές ιδιωτικής συνάθροισης σε σπίτι στην Περιφέρεια Αττικής.

  2. Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 6.000€ σε καφετέριες και καφέ – μπαρ για εξυπηρέτηση πελατών εντός των καταστημάτων, στην Περιφέρεια Αττικής.
  3. Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 5.000€ σε έναν ιδιοκτήτη καταστήματος ηλεκτρικών ειδών και 3.000€ στον προσωρινά υπεύθυνο γιατί έκαναν πωλήσεις λιανικού εμπορίου, στην Περιφέρεια Κρήτης.

  4. Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 3.000€ σε έναν ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος για διοργάνωση κοινωνικής εκδήλωσης στο χώρο του καταστήματος, στην Περιφέρεια Κρήτης.

  5. Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 5.000€ σε έναν ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος για εξυπηρέτηση καθιστών πελατών, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Αντίστοιχη περίπτωση καταγράφηκε και στη Θεσσαλία.

  6. Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 5.000€ σε έναν ιδιοκτήτη κέντρου αισθητικής για μη τήρηση της αναστολής λειτουργίας, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

  7. Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 3.000€ σε έναν διοργανωτή κοινωνικής εκδήλωσης, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

  8. Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμα 3.000€ και 10.000€ και κάποιες ημέρες αναστολή λειτουργίας σε δύο καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος για εξυπηρέτηση πελατών εντός των καταστημάτων στην Περιφέρεια Ηπείρου.
  9. Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 3.000€ και δεκαπέντε 15 ημέρες αναστολή λειτουργίας σε ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για μη τήρηση ορίου πελατών εντός του καταστήματος, στην Περιφέρεια Ηπείρου.
  10. Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 3.000€ σε έναν διοργανωτή ιδιωτικής συνάθροισης σε σπίτι, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
  11. Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 3.000€ σε έναν ιδιοκτήτη υγειονομικού ενδιαφέροντος για παραμονή πελατών στον εξωτερικό χώρο του καταστήματος, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
  12. Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 3.000€ και 15 ημέρες αναστολή λειτουργίας σε ένα  κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για εξυπηρέτηση καθήμενων πελατών, στην Περιφέρεια Κρήτης.
  13. Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 21.000€ σε 7 ιδιοκτήτες – υπεύθυνους καταστημάτων για την παραμονή πελατών στους εσωτερικούς – εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων, στην Περιφέρεια Αττικής.
  14. Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 5.000€ σε ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και 3.000€ στον προσωρινά υπεύθυνο για εξυπηρέτηση καθήμενων πελατών, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
  15. Το Λιμενικό επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 16.400€ σε φυσικά πρόσωπα για μη χρήση μάσκας και μη νόμιμη μετακίνηση, σε ολόκληρη την Επικράτεια.

  16. Η ΔΙ.Μ.Ε.Α. επέβαλε πρόστιμο ύψους 5.000€ σε επιχείρηση παροχής υπηρεσιών σωματικής ευεξίας για μη τήρηση της αναστολής λειτουργίας στην Περιφέρεια Αττικής. Επίσης επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 600€ σε δύο υπαλλήλους της επιχείρηση παροχής υπηρεσιών σωματικής ευεξίας για άσκοπη μετακίνηση στην Περιφέρεια Αττικής. Επίσης επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 1.200€ στους τέσσερις πελάτες της επιχείρηση παροχής υπηρεσιών σωματικής ευεξίας για άσκοπη μετακίνηση, στην Περιφέρεια Αττικής.
  17. Η ΔΙ.Μ.Ε.Α. επέβαλε πρόστιμο ύψους 5.000€ σε έναν οίκο ανοχής και 3.000€ στον προσωρινά υπεύθυνο για μη τήρηση της αναστολής λειτουργίας στην Περιφέρεια Αττικής. Επίσης επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 1.500€ σε 5 εργαζόμενες του οίκου ανοχής για άσκοπη μετακίνηση και πρόστιμο ύψους 300€ σε έναν πελάτη του οίκου ανοχής για άσκοπη μετακίνηση, στην Περιφέρεια Αττικής.
  18. Η ΔΙ.Μ.Ε.Α. επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 12.000€ σε 4 φυσικά πρόσωπα υπαλλήλους οίκου ανοχής για διοργάνωση συνάθροισης σε ιδιωτικό χώρο, επίσης τους επιβλήθηκαν 300€ σε κάθε φυσικό πρόσωπο (συνολικά 1.200€) για μη χρήση μάσκας, στην Περιφέρεια Αττικής. Επίσης, επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 300€ σε ένα φυσικό πρόσωπο που ήταν πελάτης του οίκου ανοχής για μη χρήση μάσκας προστασίας, στην Περιφέρεια Αττικής.

  19. Η ΕΑΔ επέβαλε διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.000€ σε ασφαλιστικό γραφείο για μη τήρηση σχετικού καταλόγου για παρουσία πελατών μόνο κατόπιν ραντεβού. Επιπλέον, επιβλήθηκαν δύο πρόστιμα συνολικού ύψους 600€ για μη χρήση μάσκας στον πελάτη αλλά και στον ασφαλιστικό πράκτορα στο ανωτέρω ασφαλιστικό γραφείο, στον Δήμο Κατερίνης.
  20. Η ΕΑΔ επέβαλε δύο πρόστιμα συνολικού ύψους 3.000€ (2x1.500€) και αναστολή λειτουργίας 30 ημερολογιακών ημερών (2x15ημέρες) σε δύο (2) εμπόρους λαϊκής αγοράς για μη τήρηση της απόστασης των 5 μέτρων μεταξύ των πάγκων τους, στον Δήμο Πατρέων.

Το 1520 δέχτηκε συνολικά 3.180  κλήσεις, που αφορούσαν α) σε ερωτήματα σχετικά με τα μέτρα και β) καταγγελίες για μη τήρηση των μέτρων, οι οποίες διαβιβάστηκαν στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες.

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις