Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Νέο video από τη στιγμή του σεισμού στην Κεφαλονιά – Μετασεισμός 4,6 Ρίχτερ ξύπνησε το νησί – Πώς πέρασε η δύσκολη νύχτα – Αγριεύει ο καιρός

Νέο video από τη στιγμή του σεισμού στην Κεφαλονιά – Μετασεισμός 4,6 Ρίχτερ ξύπνησε το νησί – Πώς πέρασε η δύσκολη νύχτα – Αγριεύει ο καιρός

– Μόλις 2 χιλιόμετρα το εστιακό βάθος του νέου μετασεισμού – Επίκεντρο το Ληξούρι
-1.000 άνθρωποι βρήκαν τη νύχτα καταφύγιο στο πλοίο Superfast 11, άλλοι έμειναν στα αυτοκίνητά τους
– Σήμερα φτάνει στην Κεφαλονιά και το «Ελευθέριος Βενιζέλος», θα φιλοξενήσει άλλους 1.300 πληγέντες
– Επιδείνωση του καιρού με βροχές και καταιγίδες
– Θα πάρει μήνες η επιδιόρθωση των ζημιών στα σπίτια που επλήγησαν από το σεισμό της Κυριακής
– Άμεσα το επίδομα για την ανακούφιση των πληγέντων – 600€ σε κάθε οικογένεια

Στο χορό των Ρίχτερ παραμένει η Κεφαλονιά, σχεδόν δυο 24ωρα μετά τον ισχυρό σεισμό που αναστάτωσε το νησί την Κυριακή και προκάλεσε ζημιές σε πολλά σπίτια, στο Ληξούρι (κυρίως) και το Αργοστόλι.

Η Τρίτη ξημέρωσε με σεισμό 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που είχε εστιακό βάθος μόλις 2 χιλιόμετρα και επίκεντρο 9 χιλιόμετρα δυτικά του Ληξουρίου.
Οι μετασεισμοί, κατά τη διάρκεια της νύχτας, ήταν αρκετοί, μεγάλης διάρκειας, αλλά ευτυχώς μικρής έντασης.

Στο μεταξύ, ένα νέο video από τη στιγμή του σεισμού την Κυριακή βλέπει σήμερα το φως της δημοσιότητας μέσω του inkefalonia.gr

Όλες οι ενδείξεις συνηγορούν ότι οι σεισμός της Κυριακής στην Κεφαλονιά ήταν ο κύριος σεισμός, δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, ο οποίος προσέθεσε ότι η μετασεισμική ακολουθία θα διαρκέσει πολλές εβδομάδες και θα περιλαμβάνει και αρκετούς ισχυρούς μετασεισμούς.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυνακικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος. «Αύριο θα είναι σε θέση οι επιστήμονες να πουν με βεβαιότητα, αν ο σεισμός των 5,8 Ρίχτερ της Κυριακης ήταν ο κύριος» ανέφερε ο κ. Παπαδοπουλος, ενώ σημείωσε ότι με βάση την εξέλιξη της μετασεισμικης δραστηριότητας όλα συνηγορούν στο ότι ήταν ο κύριος…».

Ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας, που βρίσκεται στην Κεφαλονιά δήλωσε ότι η μετασεισμική ακολουθία θα είναι μακρά και αρκετά πλούσια, αλλά δεν θα καταγραφούν μεγάλα μεγέθη σεισμών. «Δεν θα ξεπεράσουν οι δονήσεις τα 5,4 Ρίχτερ» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Κλειστά και σήμερα τα σχολεία στην Κεφαλονιά, όπου συνεχίζεται ο αγώνας δρόμου για να καταγραφούν οι ζημιές που προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός της περασμένης Κυριακής στο νησί και ανάγκασε πολλούς ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Περίπου 1000 άνθρωποι που φοβήθηκαν ή δε μπορούσαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, βρήκαν το βράδυ της Δευτέρας προς την Τρίτη καταφύγιο στο πλοίο Superfast 11. Άλλοι, πάλι, κοιμήθηκαν έξω από τα σπίτια τους, στα αυτοκίνητα τους, καθώς δεν έχουν ξεπεράσει τον φόβο ενός μεγαλύτερου σεισμού.

Σήμερα, φτάνει στο λιμάνι του Ληξουρίου και το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου μπορούν να φιλοξενηθούν έως και 1300 άτομα.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: e-kefalonia.net/

Οι σεισμολόγοι εξακολουθούν να δηλώνουν ανήσυχοι και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο νέου μεγάλου μετασεισμού στην περιοχή.

Και δεν έφταναν όλα αυτά, οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς πρέπει να αντιμετωπίσουν και την επιδείνωση του καιρού. Η Τρίτη ξημέρωσε με τη θερμοκρασία στους 10 βαθμούς, στη διάρκεια της μέρας, όμως, έρχονται και βροχές.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιο Λέκκα, μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί δημόσια κτίρια και 140 ιδιωτικές κατοικίες και στα μισά από αυτά τα κτίρια εντοπίστηκε κάποιο πρόβλημα μικρό ή μεγάλο.

Επισήμανε, επίσης, ότι στα περισσότερα δημόσια κτίρια οι έλεγχοι έχουν τελειώσει, ενώ μεταξύ άλλων θα επανελεγχθούν το δικαστικό μέγαρο και δυο σχολεία στο Ληξούρι για να διαπιστωθεί αν είναι κατάλληλα για χρήση ή όχι.

Τα μεγαλύτερα χτυπήματα από τον Εγκέλαδο, έχει υποστεί η περιοχή του Ληξουρίου και των γύρω χωριών, αφού πάρα πολλά σπίτια και δημόσια κτίρια, όπως το γηροκομείο, η παλιά Νομαρχία, δύο σχολεία αλλά και το δικαστικό μέγαρο έχουν πολλές ζημιές.

Τα μέτρα της κυβέρνησης

Μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Εν αρχή, θα εκταμιευτεί άμεσα το ποσό των 100.000 ευρώ για να καλυφθούν οι πρώτες ανάγκες των πληγέντων.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται:

– Να δοθούν 100.000 ευρώ στο δήμο Κεφαλονιάς και άλλα 100.000 στο δήμο Ιθάκης για τους άμεσα πληγέντες
– Η αποστολή 200 κλινοσκεπασμάτων
– Η αναστολή για 3 μήνες της καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για τους κατοίκους Κεφαλονιάς και Ιθάκης
– Η παράταση τριών μηνών στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων
– Η παράταση καταβολής βεβαιωμένων οφειλών στην εφορία
– Καταργείται για ένα μήνα η καταβολή των €5 για εξετάσεις στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων Αργοστολίου και Ληξουρίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

600€ σε κάθε οικογένεια που επλήγη από το σεισμό στην Κεφαλονιά – Τι χρειάζεται

Νέες εντυπωσιακές εικόνες από τον Μύρτο μετά το σεισμό στην Κεφαλονιά

Εικόνες μέσα από το πλοίο των σεισμόπληκτων της Κεφαλονιάς – ΦΩΤΟ

Νέες φωτογραφίες ντοκουμέντο από τις καταστροφές στην Κεφαλονιά – Αγριεύει ο καιρός στο νησί

Χωρίς σπίτια πολλοί κάτοικοι της Κεφαλονιάς εν μέσω κακοκαιρίας – Συγκλονιστικά στοιχεία: Από τα 100 σπίτια τα 55 έχουν πρόβλημα

Θα γίνει μεγαλύτερος σεισμός στην Κεφαλονιά; Τι είπε ο Κ.Παπαζάχος στο “ΣΚΑΪ”

Εδώ άνοιξε η γη στα δυο! Το επίκεντρο του σεισμού στην Κεφαλονιά – Άνοιξαν τάφοι στο νεκροταφείο του Ληξουρίου – Δε σταματούν οι μετασεισμοί

Στο χορό των μετασεισμών η Κεφαλονιά – Έχουν καταγραφεί 45, ο μεγαλύτερος 5.1R – Έρχεται δύσκολο βράδυ για τους πληγέντες με επιδείνωση του καιρού

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κεφαλονιά – Κλειστά μέχρι νεοτέρας τα σχολεία – «Επιστρατεύονται» πλοία για να φιλοξενήσουν τους πληγέντες

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε