Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

SOS Χαρδαλιά για κορονοϊό: Περιμένουμε κορύφωση της πανδημίας από τα μέσα μέχρι τέλη Απριλίου

SOS Χαρδαλιά για κορονοϊό: Περιμένουμε κορύφωση της πανδημίας από τα μέσα μέχρι τέλη Απριλίου
Φωτογραφία αρχείου

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων τονίζει ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο χαλάρωσης. “Έχουμε τρόπο να επιβάλουμε την καραντίνα μέσω της αυστηρής αστυνόμευσης, εάν το αίσθημα ατομικής ευθύνης δεν εφαρμοστεί”.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει στους πολίτες ο Νίκος Χαρδαλιάς για την εξάπλωση του κορονοϊού, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων τονίζει ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο χαλάρωσης, καθώς τα δύσκολα… είναι μπροστά.
“Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, περιμένουμε την κορύφωση εντός του Απριλίου. Από τα μέσα μέχρι τα τέλη. Ως εκ τούτου, το επόμενο διάστημα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο και περιμένουμε την απόλυτη συμμόρφωση των πολιτών. Δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο χαλάρωσης. Υπενθυμίζω κάτι βασικό: ό,τι κάνουμε σήμερα καταγράφεται αριθμητικά στην επιδημία μετά από δύο εβδομάδες”, λέει χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς.

Αναφερόμενος σε περιπτώσεις επιπόλαιων και ανεύθυνων πολιτών που τον εξόργισαν, ανέφερε: “Δεν μπορεί κανείς ελαφρά τη καρδία να διασπά μία εθνική προσπάθεια. Δεν έχει κανείς το δικαίωμα να βάζει σε κίνδυνο τη ζωή άλλων ανθρώπων. Οι άνθρωποι εκείνοι που έλεγαν πως «έχω δουλειές» και «πάω στο χωριό μου» λειτούργησαν ανεύθυνα”.

Χαρδαλιάς
Φωτογραφία αρχείου InTime

Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης του Νίκου Χαρδαλιά

Πόσο αισιόδοξος είστε για τη στάση και τη συμπεριφορά των πολιτών στην τήρηση των μέτρων αποτροπής διασποράς του ιού εν όψει του Πάσχα και, ακόμη μακρύτερα, του καλοκαιριού;

Από τη μέρα που εφαρμόσαμε την καθολική απαγόρευση και την έξοδο από το σπίτι μόνο μετά από έγγραφη ενημέρωση η κίνηση στους δρόμους καταγράφει αισθητή πτώση. Είμαι συνεπώς αισιόδοξος πως οι Έλληνες θα πειθαρχήσουμε. Εξετάζουμε τα δεδομένα μέρα με τη μέρα και προχωράμε βήμα βήμα.

Από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των δειγματοληπτικών ελέγχων διαπιστώνεται ότι κάποιοι παραβιάζουν τη 14ήμερη καραντίνα και κάνουν «βόλτες». Κάποια ευρωπαϊκά κράτη έχουν προτείνει και θα τοποθετήσουν «βραχιολάκια» σε όσους βρίσκονται σε καραντίνα για 14 μέρες. Ποιον τρόπο έχετε για τον περιορισμό τους στο πλαίσιο αποτροπής διασποράς του ιού;

Όχι, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σκέψη για «βραχιολάκι». Έχουμε τρόπο να επιβάλουμε την καραντίνα μέσω της αυστηρής αστυνόμευσης, εάν το αίσθημα ατομικής ευθύνης δεν εφαρμοστεί. Και μέχρι τώρα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που τις εντοπίσαμε άμεσα και επιβλήθηκε τελικά η καραντίνα, έχουμε στεγανοποιήσει όλα τα κρούσματα και τις στενές επαφές τους.

Ποιο είναι το σχέδιο αλλά και οι κινήσεις του κρατικού μηχανισμού για την αποτροπή της πιθανής διασποράς του κορονοϊού σε νησιά, ακριτικές περιοχές, φυλακές και ΚΥΤ, εκεί όπου οι υπηρεσίες υγείας δεν βρίσκονται σε ικανοποιητικό επίπεδο;

Ήδη πήραμε τα πρώτα μέτρα για τα νησιά, απαγορεύοντας την πρόσβαση όλων εκτός των μόνιμων κατοίκων, αλλά και τον απόπλου και τον κατάπλου όλων των ιδιωτικών σκαφών. Όσον αφορά στα ΚΥΤ, έχουν τεθεί περιορισμοί στη μετακίνηση των διαμενόντων σε αυτές τις δομές, ενώ έχει εκπονηθεί και επιχειρησιακό σχέδιο σε περίπτωση που υπάρχουν κρούσματα κορονοϊού σε ΚΥΤ ή σε ανοιχτές δομές φιλοξενίας. Όσον αφορά στις φυλακές έχουν απαγορευτεί προσωρινά οι επισκέψεις ώστε να μη μεταφερθεί ο ιός στον πληθυσμό τους.

Περιγράψτε μου το έσχατο στάδιο μέτρων που πρέπει να ληφθούν στην απευκταία πιθανότητα ραγδαίας εξάπλωσης του ιού στη χώρα μας -καθώς το επόμενο στάδιο είναι η ολική απαγόρευση κυκλοφορίας, η επιστράτευση, η χρησιμοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων- και πόσο κοντά βρισκόμαστε σε μια τέτοια δύσκολη απόφαση;

Σχέδια υπάρχουν για όλες τις πιθανές καταστάσεις. Σας διαβεβαιώνω για αυτό. Αν οι πολίτες εφαρμόσουν με συνέπεια τα μέτρα που έχουμε εξαγγείλει, δεν θα χρειαστεί τίποτα από όσα περιγράφετε στην ερώτησή σας.

Σε όλο τον κόσμο γίνεται μεγάλη κουβέντα για καταπάτηση των ατομικών ελευθεριών αλλά και για εκατομμύρια προσωπικά δεδομένα που θα παραμείνουν στη διάθεση των εταιριών και μετά τον «πόλεμο». Ποιες είναι οι δικλίδες ασφαλείας που έχει θέσει το ελληνικό κράτος για να μη γίνει κάτι τέτοιο;

Δεν υπάρχει καμία περίπτωση εταιρίες να καταγράψουν προσωπικά δεδομένα. Τα sms που στέλνουν οι πολίτες σβήνονται αυτομάτως. Όσον αφορά στην καταπάτηση ατομικών ελευθεριών αυτές δεν γίνεται να καταπατηθούν γιατί είναι συνταγματικά κατοχυρωμένες. Και αν θέλετε, όσον αφορά στην πατρίδα μας, είναι και στο DNA μας, στον ίδιο τον Εθνικό μας Ύμνο!

Αυτή η υγειονομική περιπέτεια της χώρας και του πλανήτη έχει σαφώς και μια λιγότερο δυσάρεστη, αλλά σοβαρή οικονομική συνέπεια, που θα ακολουθήσει. Πολλοί πολίτες εκτιμούν ότι μπορεί να σωθούμε από την πανδημία, ίσως και με τις λιγότερες κατά το δυνατόν απώλειες, αλλά ο ήδη οικονομικά εξαντλημένος ελληνικός λαός θα κληθεί να πληρώσει το «μάρμαρο» της σωτηρίας. Τι απαντάτε σε αυτούς;

Επιτρέψτε μου εγώ να μην μπω σε αυτό το κομμάτι γιατί αυτή τη στιγμή προέχει η αναχαίτιση της κρίσης. Η υγεία των Ελλήνων. Μόλις περάσει αυτό είμαι βέβαιος πως, με πνεύμα αλληλεγγύης, θα υπερκεράσουμε και τις συνέπειες. Και είμαι βέβαιος πως η Ευρώπη, που πλήττεται συλλήβδην από αυτή την κρίση, θα λειτουργήσει ως πραγματική Ενωση!

Υπάρχουν πολλά πικρόχολα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που χαρακτηρίζουν τον κ. Τσιόδρα και εσάς ως τον «καλό και τον κακό αστυνομικό». Θα ήθελα μια απάντησή σας σε αυτά.

Δεν με απασχολούν αυτή τη στιγμή. Με τον κ. Τσιόδρα, έναν εξαίρετο επιστήμονα που αποτελεί για μας ευλογία που τον έχουμε, κάνουμε εκ φύσεως διαφορετικές δουλειές. Ο καθηγητής ενημερώνει για το ιατρικό κομμάτι κι εγώ για το επιχειρησιακό. Δεν υπάρχει ούτε καλός ούτε κακός ούτε αστυνομικός. Απευθυνόμαστε σε υπεύθυνους πολίτες, στους συμπατριώτες μας, με ειλικρίνεια και τείνουν το χέρι μας για να δημιουργήσουμε μία μεγάλη και ισχυρή αλυσίδα που δεν θα σπάει!

Ο Νίκος Χαρδαλιάς πώς πήρε την απόφαση να αναλάβει ένα τόσο δύσκολο έργο για τη διασφάλιση της υγείας των συμπολιτών του;

Δεν πρόκειται για κάποια απόφαση, όπως το θέτετε, αλλά για ένα προσκλητήριο μάχης από τον πρωθυπουργό της χώρας προς όλους μας για να αναχαιτίσουμε τον μεγαλύτερο κίνδυνο που έχει αντιμετωπίσει η χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες. Αυτή την ώρα, είμαστε όλοι, ο καθένας από την πλευρά του και το μετερίζι του, αφοσιωμένοι σε έναν μεγάλο κοινό στόχο: την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Όταν τελειώσει αυτή η επίπονη και δυσάρεστη περιπέτεια των πολιτών, ποια πιστεύετε ότι θα είναι τα αρνητικά και τα θετικά κατάλοιπα που θα έχει αφήσει πάνω τους και ποια θα παραμείνουν;

Είναι βέβαιο πως θα πρέπει και την επόμενη μέρα να εργαστούμε πολύ σκληρά για να ξαναφτιάξουμε ό,τι χάλασε. Τα θετικά που πρέπει να μας αφήσει αυτή η κρίση θεωρώ πως θα είναι η αλληλεγγύη και η ενότητα. Θέλω, στο τέλος αυτής της κρίσης, να επιβεβαιωθεί ο Οδυσσέας Ελύτης που γράφει στο «Τρελοβάπορό» του: «Κατακλυσμούς ποτέ δε λογαριάσαμε, μπήκαμε μες στα όλα και περάσαμε. Κι έχουμε στο κατάρτι μας βιγλάτορα παντοτινό τον Ήλιο τον Ηλιάτορα»!

Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή όλο αυτό το χρονικό διάστημα και τι σας ρωτούν μέλη της οικογένειάς σας και φίλοι;

Αν θέλετε να σας πω, η μεγαλύτερη αγωνία μου είναι να αντέξει το ΕΣΥ. Για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει να νοσήσουν όσο το δυνατόν λιγότεροι και, σε κάθε περίπτωση, όχι ταυτόχρονα. Όσον αφορά την οικογένειά μου, με ρωτούν ό,τι με ρωτάτε κι εσείς! Πότε θα τελειώσει όλο αυτό. Και τους απαντώ το ίδιο. Μένουμε σπίτι για να περάσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και πιο ανώδυνα. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Δεν μπορούμε να εφησυχάσουμε δευτερόλεπτο. Οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι το πρώτο κρίσιμο κρας τεστ. Το πρώτο. Το τονίζω σε κάθε τόνο, καθώς δεν πρέπει να θεωρηθεί πως η περιπέτεια στην οποία έχει μπει η πατρίδα μας θα τελειώσει σύντομα.

Σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση που βρίσκονται η χώρα και ο πλανήτης υπάρχει κάτι που έπρεπε να είχατε κάνει και δεν το κάνατε;

Κοιτάξτε… Θα σας αποκαλύψω κάτι. Μέσα Ιανουαρίου, πριν καλά καλά η επιδημία σκάσει στην Ιταλία ή στην Ευρώπη, εμείς στην Πολιτική Προστασία είχαμε ήδη ενεργοποιήσει τα κατάλληλα πρωτόκολλα και είχαμε ήδη συγκαλέσει, με εντολή του πρωθυπουργού, σχετικές συσκέψεις. Πριν τελειώσει ο Ιανουάριος είχαν ήδη υπάρξει κυβερνητικές εντολές για τη δημιουργία task force. Και από τον Φεβρουάριο υπήρχε ήδη εγκεκριμένο ειδικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αλλά αυτή η μάχη δεν είναι κυβερνητική. Δεν είναι ατομική. Δεν είναι μοναχική. Είναι συλλογική.

Πηγή: Εφημερίδα “ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ”

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις