Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Self Test: Στα φαρμακεία από την Τετάρτη – Οι οδηγίες και ο τρόπος δήλωσης των αποτελεσμάτων

Self tests κορονοϊού

Οι πρώτες παρτίδες των self test παρελήφθησαν την Παρασκευή, ενώ η επόμενη θα εισαχθεί στα μέσα της επόμενης εβδομάδας και η τελευταία στις αρχές της μεθεπόμενης.

Ο εφοδιασμός των φαρμακείων θα ξεκινήσει από την Τετάρτη 7 Απριλίου, με στόχο τα αυτοδιαγνωστικά τεστ να διαθέτουν έως το τέλος της προσεχούς εβδομάδας επαρκείς ποσότητες σε όλα τα φαρμακεία της χώρας για να προμηθεύσουν, σε πρώτη φάση, τους μαθητές λυκείου 16-18 ετών και τους εκπαιδευτικούς.

Η δωρεάν παροχή τεστ θα επεκταθεί στη συνέχεια στους πολίτες των παραγωγικών ηλικιών από 18 έως 67 ετών και μετά στους ηλικιωμένους άνω των 67, που σε μεγάλο ποσοστό έχουν ήδη εμβολιαστεί.

Οδηγίες για τη λήψη του δείγματος

Τα τεστ θα γίνονται αποκλειστικά κατ’ οίκον, τα φαρμακεία απλώς θα παραδίδουν το κιτ μέσα στο οποίο θα υπάρχουν σαφείς γραπτές οδηγίες για την σωστή λήψη του δείγματος.

Η κυβέρνηση αναφέρει πως τα οικιακά αυτοδιαγνωστικά τεστ δεν θα υποκαταστήσουν την επιδημιολογική επιτήρηση αλλά είναι συμπληρωματικό μέσο ατομικής αυτοδιάγνωσης και αυτοπροστασίας (με την έγκαιρη απομόνωση των ασυμπτωματικών).

Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν πως πρόκειται για έγκυρα τεστ, με ευρωπαϊκή σήμανση, που πληρούν όλες τις προδιαγραφές που θέτουν οι ευρωπαϊκές αρχές.

Σύμφωνα με όσα τονίζουν, οι διαδικασίες για την προμήθειά τους προχώρησαν με ταχύτητα και απόλυτη διαφάνεια.

Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι μέσα σε δυο εβδομάδες από τις 19 Μαρτίου, όταν και ανακοινώθηκε η κυβερνητική απόφαση για την ένταξή τους στην εθνική στρατηγική testing, έγινε ανοιχτή δημόσια πρόσκληση για την προμήθεια 10 εκατ. τεμαχίων. Ο διαγωνισμός κατακυρώθηκε και με την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε πέντε αναδόχους, που ανέλαβαν την προμήθεια των πρώτων τεστ.

Δήλωση αποτελεσμάτων των τεστ

Αυτή την εβδομάδα, με νομοθετική ρύθμιση, δόθηκε η δυνατότητα στα υπουργεία Εργασίας, Παιδείας και Υγείας να ορίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα δηλώνεται η διενέργεια των υποχρεωτικών εβδομαδιαίων self-tests από μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Σε περίπτωση θετικού κρούσματος, η δήλωση θα γίνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr ανάλογα με την ιδιότητα του πολίτη (π.χ. εργαζόμενος, μαθητής). Θα εκδίδεται βεβαίωση ή θα αποστέλλεται sms για τη διενέργεια επαναληπτικού τεστ από επαγγελματία υγείας είτε σε δημόσια δομή(οπότε θα είναι δωρεάν) είτε σε ιδιωτική δομή.

Όσοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self-test (και εφόσον είναι αρνητικό) θα δηλώνουν ότι το διενήργησαν με υπεύθυνη δήλωση. Οι μεν εργαζόμενοι -και οι εκπαιδευτικοί- για λογαριασμό τους, οι δε γονείς για λογαριασμό των παιδιών τους.

Η διαδικασία για τους μαθητές

Οι γονείς θα μπορούν να παραλαμβάνουν για τα παιδιά τους με την επίδειξη των AMKA τους τα τεστ που τους αναλογούν. Το τεστ θα πραγματοποιείται στο σπίτι 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων και το αποτέλεσμά του θα δηλώνεται στην πλατφόρμα. Στην περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, ο κηδεμόνας θα πρέπει να εκτυπώσει και να υπογράψει τη σχετική βεβαίωση την οποία θα φέρει μαζί του ο μαθητής καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και θα την επιδεικνύει στον εκπαιδευτικό της τάξης του που θα είναι επιφορτισμένος με το παρουσιολόγιο.

Όσοι μαθητές αυτοδιαγνωστούν θετικοί θα πρέπει να κάνουν το συντομότερο ένα δεύτερο τεστ αντιγόνου, δωρεάν σε δημόσια δομή (σχετική λίστα θα αναγράφεται στο σάιτ), για να μπορούν να απουσιάσουν δικαιολογημένα από το σχολείο. Όσοι μαθητές δεν φέρουν τη βεβαίωση δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα τους, ούτε θα υπάρχει δυνατότητα τηλεκπαίδευσης.

Αυξημένα τεστ για τη λειτουργία του λιανεμπορίου

Από τη Δευτέρα 5 Απριλίου με την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου θα δράσουν αυξημένες μονάδες δειγματοληψίας σε όλα τα εμπορικά σημεία των μεγάλων αστικών κέντρων, για ελέγχους σε εργαζόμενους στα καταστήματα και καταναλωτές.

Υπάρχει βέβαια δυνατότητα επίσκεψης στις πλατφόρμες testing.gov.gr και ergasia.testing.gov.gr για δωρεάν τεστ αντιγόνου.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις