Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα

Self test: Τι θα συμβεί αν μας χαλάσει το δωρεάν – Πόσο πωλούνται τα rapid στα φαρμακεία

Self test: Τι θα συμβεί αν μας χαλάσει το δωρεάν – Πόσο πωλούνται τα rapid στα φαρμακεία

Λίγες ημέρες πριν την, ανά κατηγορίες, διάθεση των δωρεάν self test από τα φαρμακεία, πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται τι θα γίνεται σε περίπτωση που ένα τεστ καταστραφεί κατά την προσπάθεια χρήσης του, αλλά και πόσο κοστίζουν τα self test που ήδη διαθέτουν προς πώληση οι φαρμακοποιοί. 

Με τα κρούσματα να καλπάζουν καθημερινά και με την διάθεση των 4 δωρεάν τεστ ανά πολίτη να ξεκινάει στο τέλος της εβδομάδας, στην αρχή με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές Λυκείου, ολοένα και περισσότεροι πολίτες αναζητούν να αγοράσουν από τα φαρμακεία, ένα self rapid test, κάτι το οποίο μέχρι χτες απαγορευόταν.

Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Κακονίκο, μέλος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, το ΦΕΚ που ορίζει όλα τα σχετικά για τη διάθεση των δωρεάν τεστ αλλά και τη δυνατότητα των φαρμακοποιών να πωλούν αυτά που επιλέγουν, κυκλοφόρησε στις 31 Μαρτίου. 

Δεν είναι λοιπόν λίγοι οι φαρμακοποιοί που προετοιμάστηκαν ήδη από την περασμένη εβδομάδα και προμηθεύτηκαν τα self test. Ο κος Κακονίκος, έχοντας ήδη σφυγμομετρήσει τις προτιμήσεις των πελατών του, πούλησε χθες 100 τεμάχια, self rapid test σιέλου, όλα όσα είχε προμηθευτεί για αρχή. Σήμερα όπως λέει ο ίδιος, δεν έχει να διαθέσει ούτε ένα και απ’ ο, τι φαίνεται η ζήτηση προς τους προμηθευτές είναι αυτή τη στιγμή μεγάλη.

Όσο για την τιμή που πούλησε τα self test ο κος Κακονίκος, αυτή ήταν € 11.90  το τεμάχιο ενώ την 25άδα (σε εταιρείες που ήθελαν για παράδειγμα να τα διαθέσουν στους εργαζόμενους τους), αυτή κόστιζε 150 ευρώ, δηλαδή 6 ευρώ το ένα. O ίδιος θεωρεί πάντως, πως η τιμή αυτή, όπως του μεταφέρουν και οι προμηθευτές, θα πέσει πολύ γρήγορα, μέσα σε λίγες ημέρες  μάλιστα από σήμερα. 

Σύμφωνα με την προσωπική εκτίμηση του κου Κανονίκου, σε λίγο καιρό, τα self test που πραγματοποιούνται με τη χρήση μπατονέτας θα κοστίζουν κάτω από 5 ευρώ ενώ τα σιέλου θα σταθεροποιηθούν λίγο πάνω από τα 5 ευρώ. Μάλιστα, όπως συνεχίζει να εξηγεί ο ίδιος, οι προμηθευτές δίνουν πια μια μεγάλη λίστα με επιλογές σε κάθε φαρμακοποιό- λίστα με διαφορετικές τιμές, χώρες προέλευσης, βαθμό ευαισθησίας κ.ο.κ. Σε κάθε περίπτωση, όλα τα διαθέσιμα τεστ είναι πιστοποιημένα.

«Η ζήτηση των τεστ προς πώληση θα πέσει κατακόρυφα μόλις δοθούν τα δωρεάν στους πολίτες»

Όσο για το τι θα συμβεί με τη ζήτησή των test που θα πωλούνται, ο κος Κακονίκος θεωρεί ότι η πολύ μεγάλη κινητικότητα που έχουν τώρα, θα πέσει αυτόματα όταν τα self rapid test ξεκινήσουν να δίνονται δωρεάν στους πολίτες. Όπως αναρωτιέται ο ίδιος: «γιατί να αγοράζει κάποιος το τεστ όταν θα έχει στη διάθεση του 4 δωρεάν;». Άρα, όπως εξηγεί, τα τεστ θα πωλούνται σαν…ζεστά ψωμάκια μέχρι να γίνουν διαθέσιμα τα δωρεάν σε όλους πια τους πολίτες και αυτά προς πώληση θα αγοράζονται μόνο από όσους καταστρέψουν/ χαλάσουν ένα από τα δωρεάν ή από όσους δεν επιθυμούν να κάνουν αυτά με τη χρήση μπατονέτας και προτιμούν τα σιέλου. Σημειώνεται εδώ ότι τα 4 δωρεάν τεστ που θα δικαιούται ο κάθε πολίτης είναι με χρήση μπατονέτας.

4 αυστηρά δωρεάν τεστ θα δικαιούται ο κάθε πολίτης

Όσον αφορά στο τι θα συμβαίνει σε περίπτωση που κάποιος καταστρέψει/ χαλάσει ένα τεστ, στην προσπάθεια του να το κάνει, όπως μας εξηγεί ο φαρμακοποιός Νίκος Περιστέρης δεν προβλέπεται άλλο δωρεάν τεστ εκτός από τα 4.

Όπως σημειώνει: «Αναμένουμε μέχρι την Παρασκευή την παραλαβή των δωρεάν τεστ για τους πολίτες. Ο ασφαλισμένος θα έρχεται με τον ΑΜΚΑ του και εμείς θα τον επιβεβαιώνουμε μέσω της πλατφόρμας. Ο κάθε πολίτης θα δικαιούται  μέχρι 4 τεστ τον μήνα. Δυστυχώς δεν προβλέπεται, ένα 5ο δωρεάν τεστ σε περίπτωση που χαλάσει ένα από τα τεστ.  H διάθεση τους θα γίνεται στην κανονική  ροή της δουλειάς ενός φαρμακείου, τηρώντας βέβαια όλα τα απαραίτητα μέτρα».

Click4More Βροχή οι ακυρώσεις των εμβολιασμών με το Astrazeneca – Τι λένε οι φαρμακοποιοί στο newsit.gr

Την εκτίμησή του για τις τιμές των τεστ που θα πωλούν οι φαρμακοποιοί, μας έδωσε και ο Διονύσης Ευγενίδης, πρόεδρος των φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης. Ο ίδιος δεν τα διαθέτει ακόμα στο φαρμακείο του, αλλά βρίσκεται σε φάση διερεύνησης ποια θα προμηθευτεί. Ο ίδιος θεωρεί πως αρχικά θα τα διαθέτει προς € 8 με € 10 ευρώ αλλά αυτή η τιμή θα πέσει, όπως προβλέπει και ο κος Κακονίκος, πολύ γρήγορα.

Πότε ΔΕΝ θα διατίθενται τα δωρεάν self test από τα φαρμακεία 

O Γιάννης Δαγρές, Β’ Αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ-ΝΠΔΔ) και Ταμίας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ-ΝΠΔΔ), ξεκαθαρίζει με τη σειρά του στο newsit.gr πως στις Εφημερίες (διημερεύσεις-διανυκτερεύσεις) δεν θα μπορούν να χορηγούνται τα self-test, καθώς είναι υπερβολικά μεγάλος ο φόρτος εργασίας των φαρμακείων που εκτελούν αυτές τις υπηρεσίες. Επίσης, τονίζει πως η χορήγηση των δωρεάν τεστ θα γίνεται σταδιακά, ανά ομάδες πληθυσμού που θα ανακοινώνονται, ώστε να μην πέσει υπερβολικά μαζεμένος φόρτος εργασίας στα φαρμακεία, με κίνδυνο να διαταραχθεί η απρόσκοπτη λειτουργία τους. Ο κος Δαγρές σημειώνει τέλος, πώς ίσως χρειαστεί, λόγω αντικειμενικής αδυναμίας των φαρμακείων και παρά το τεράστιο πλήθος τους, να χορηγήσουν έγκαιρα τεστ στους πρώτους δικαιούχους σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα (μαθητές Λυκείου και καθηγητές, δηλαδή περίπου 350-400.000 άτομα) μέχρι και τη Δευτέρα 12-4-2021, να εξεταστούν και άλλες λύσεις ή ενδεχομένως η πιθανότητα να ανοίξουν τα σχολεία λίγες ημέρες αργότερα.

ρεπορτάζ: Δήμητρα Τριανταφύλλου/Λευτέρης Σουχάιμπ

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις