Κυριακή, 28 Απρ.
17oC Αθήνα

Snus: Τι είναι τα απαγορευμένα στικάκια νικοτίνης που οδήγησαν σε λιποθυμία τους μαθητές στο Ηράκλειο

Snus: Τι είναι τα απαγορευμένα στικάκια νικοτίνης που οδήγησαν σε λιποθυμία τους μαθητές στο Ηράκλειο

Τα snus είναι στικάκια νικοτίνης, σαν μικρά σακουλάκια, τα οποία χρησιμοποίησαν οι μαθητές στην Αλικαρνασσό του Ηρακλείου Κρήτης και βρέθηκαν σε ημιλιπόθυμη κατάσταση στην τουαλέτα του σχολείου τους. Πρόκειται για έναν τρόπο χρήσης ουσιών, πολύ διαδεδομένο στους νέους…

Τρεις μαθητές του Γυμνασίου Αλικαρνασσού μεταφέρθηκαν σε ημιλιπόθυμη κατάσταση στα επείγοντα του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου, μετά από χρήση snus, μιας παραλλαγής του ξηρού ταμπάκο.

Τα στικάκια snus περιέχουν νικοτίνη και τοποθετούνται μεταξύ του άνω χείλους και των ούλων μέχρι να απορροφηθούν από τον οργανισμό. Αναπτύχθηκαν στις αρχές του 18ου αιώνα στη Σουηδία ως ένα βοήθημα για τη διακοπή του καπνίσματος.

Στις σκανδιναβικές χώρες είχε μεγάλη πέρασε, ωστόσο η ΕΕ, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και άλλες χώρες το απαγόρευσαν το 1992, όπως και όλα τα μασώμενα προϊόντα καπνού. Η χρήση του είναι παρόμοια με αυτή του μασώμενου καπνού (chewing tobacco), ωστόσο δεν δημιουργεί την ανάγκη στον χρήστη να το φτύσει και σε αντίθεση με το Αφγανικό naswar, το snus παστεριώνεται με ατμό.

Στην Ελλάδα, το snus κυκλοφορεί μέσω ίντερνετ και συχνά πωλείται σε διάφορες γεύσεις ώστε να γίνει πιο δελεαστικό στους νέους. Ωστόσο, πρόκειται για τοξική ουσία, αφού η νικοτίνη μπορεί να οδηγήσει σε εθισμό.

Σημειώνεται ότι τα χημικά συστατικά των διαφορετικών τύπων snus ποικίλλουν και οι μελέτες σε επίπεδο πληθυσμού υποδηλώνουν ότι η χρήση του είναι επιβλαβής για την υγεία, όχι τόσο όσο το κανονικό κάπνισμα.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις