Σάββατο, 27 Απρ.
24oC Αθήνα

Study in Greece: Η εταιρία για την προβολή των ελληνικών ΑΕΙ στο εξωτερικό

Study in Greece: Η εταιρία για την προβολή των ελληνικών ΑΕΙ στο εξωτερικό

Η εταιρία που θα αναλάβει να προβάλει τα ελληνικά ΑΕΙ στο εξωτερικό είναι γεγονός! Και το όνομα αυτής: Study in Greece!

Η διαδικασία ίδρυσης της Study in Greece (SIG) ως εταιρείας των ελληνικών πανεπιστημίων για την προβολή τους στο εξωτερικό ολοκληρώθηκε και μετά παρουσιάστηκε στην 103η Σύνοδο Πρυτάνεων στην Καστοριά. 

Έγινε απολογισμός των δράσεων που αφορούν στη διεθνοποίηση, ενώ παρουσιάστηκε από τον νέο, πρώτο πρόεδρο του ΔΣ της SIG, Χρήστο Μιχαλακέλη και ο σχεδιασμός των νέων δράσεων, προκειμένου να υλοποιηθεί ο εθνικός πλέον στόχος, της διεθνοποίησης της ελληνικής Ανώτατης Εκπαίδευσης.

«Με μεγάλη χαρά διαπιστώθηκε ότι τα πανεπιστήμια έχουν θέσει την ανάπτυξη διεθνών προγραμμάτων ανάμεσα στις πρώτες προτεραιότητές τους, γεγονός που αποτυπώνεται από τις δράσεις που αναπτύσσονται και τα ευρήματα που προκύπτουν σε κάθε Σύνοδο», σημείωσε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Χρήστος Μιχαλακέλης.

«Είναι σημαντικό η ελληνική πολιτεία, στο σύνολό της, να συνεχίσει να στηρίζει της Study in Greece και τις προσπάθειες των ελληνικών πανεπιστημίων να εδραιωθούν στον παγκόσμιο ακαδημαϊκό χάρτη, προκειμένου να γίνει η Ελλάδα διεθνής εκπαδευτικός κόμβος. Ήδη τα πρώτα ευρήματα είναι εμφανή και πολύ ενθαρρυντικά, αλλά απαιτείται συντεταγμένη και ταχεία προσπάθεια, ώστε να καλυφθεί το κενό σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες», πρόσθεσε.

Στην ιστοσελίδα της SIG (https://studyingreece.edu.gr/), πέραν από τις πληροφορίες για τα ελληνικά πανεπιστήμια, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται και για μη ακαδημαϊκά θέματα, όπως είναι η εύρεση στέγης και η έκδοση visa. Η ιστοσελίδα αποτέλεσε την πρώτη προσπάθεια συντονισμένης προβολής των ελληνικών πανεπιστημίων στο εξωτερικό, ως ιδέα του κ. Μιχαλακέλη και του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου.

Το σύνολο των ελληνικών ΑΕΙ «αγκάλιασαν» την πρωτοβουλία, η οποία από μία απλή ιστοσελίδα, πλέον έχει αναβαθμιστεί και έχει πάρει status εταιρείας, που με βάση συγκεκριμένες δράσεις και στόχους, φιλοδοξεί να φέρει στην Ελλάδα περισσότερους ξένους φοιτητές.

Σύμφωνα με τους στόχους του νέου ΔΣ, από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, αναμένεται η SIG να είναι σε ετοιμότητα για την υποδοχή των νέων φοιτητών του εξωτερικού για το χειμερινό εξάμηνο, καθώς επίσης και για την οργάνωση συμμετοχών της Ελλάδας σε εκθέσεις του εξωτερικού, με στόχο την προσέλκυση φοιτητών, που αναζητούν να σπουδάσουν εκτός της χώρας τους.

Επιπλέον, στον προγραμματισμό του νέου ΔΣ είναι -μεταξύ άλλων- η ανάπτυξη μηχανισμού υποτροφιών, σε συνεργασία και με το ΙΚΥ, η παρουσία της SIG στις διεθνείς εκθέσεις (όπως η ΕΑΙΕ στο Ρότερνταμ και η NAFSA 2024 στη Νέα Ορλεάνη), η σύσταση Συμβουλευτικής Επιτροπής κατά τα διεθνή πρότυπα, προκειμένου να υποστηρίζει το έργο της διεθνοποίησης, να αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και να συμβάλλει στον καθορισμό, την προώθηση και τη διεθνοποίηση των δράσεων.

Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο της SIG απαρτίζουν οι:

Χρήστος Μιχαλακέλης (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο) – πρόεδρος
Μαρία Μιχαλοπούλου (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης) – αντιπρόεδρος
Πέτρος Καλαντώνης (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής) – γραμματέας
Κωνσταντίνος Πετρίδης (Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο) – Ταμίας
Ελένη Μήλιου (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) – μέλος
Ξενοφών Μπήτσικας (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων) – μέλος
Κωνσταντίνος Σπύρου (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο) – μέλος
Αριστοτέλης Τζιαμπίρης (Πανεπιστήμιο Πειραιώς) – μέλος
Μαριάννα Ψύλλα (Πάντειο Πανεπιστήμιο) – μέλος.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις