Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Τι ισχύει για ειδικές περιπτώσεις για το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ

Απαντήσεις σε ερωτήματα που απασχολούν τους περισσότερους από εμάς για το τι θα ισχύσει τελικά με το χαράτσι που πρέπει να πληρώσουμε μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
Διευκρινίσεις μέσω συγκεκριμένων ερωτήσεων-απαντήσεων σχετικά με το τι ισχύει για την καταβολή του τέλους ακινήτων σε ειδικές περιπτώσεις, όπως αυτές των ανέργων και των ιδιοκτητών που έχουν κάνει πρόσφατα διακοπή της ηλεκτροδότησης ακινήτου παρέχει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
 
Ακόμη εξηγεί τι ισχύει για τους κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών, για περιοχές εκτός αντικειμενικού συστήματος, όπως και για όσους κατέχουν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία του ακινήτου
 
Πρόκειται για απαντήσεις σε ερωτήματα που αντιμετωπίζουν ήδη οι φορολογούμενοι σχετικά με την καταβολή του τέλους το οποίο οι φορολογούμενοι θα πρέπει να καταβάλουν σε δύο δόσεις (για το 2011) από τον Οκτώβριο, οπότε θα αρχίσουν να παραλαμβάνουν τα ραβασάκια της εφορίας έως και τον Ιανουάριο του 2012.
 
1. Άνεργος που λαμβάνει επίδομα ΟΑΕΔ με ακίνητο στο οποίο ιδιοκατοικεί σε περιοχή με αντικειμενική αξία κάτω των 3.000 ευρώ το τμ καταβάλει το ειδικό τέλος και πόσο είναι αυτό;
 
Ο άνεργος αυτός καταβάλει το τέλος για το ακίνητό του το οποίο υπολογίζεται με βάση την κανονική κλίμακα. Δηλαδή δεν εμπίπτει στην ειδική κατηγορία των φορολογουμένων που θα επιβαρυνθούν με το χαμηλό τέλος ακινήτων ύψους 0,5 ευρώ το τμ.
 
Στη νομοθετική ρύθμιση που κατατέθηκε στη Βουλή δεν εξαιρούνται από την καταβολή του κανονικού τέλους όσοι λαμβάνουν επίδομα ανεργίας.
 
2. Μακροχρόνια άνεργος που δεν λαμβάνει επίδομα ανεργίας με ακίνητο το οποίο ιδιοκατοικεί σε περιοχή με αντικειμενική αξία άνω των 3.000 ευρώ το τμ, καταβάλλει το τέλος;
 
Ο συγκεκριμένος άνεργος θα καταβάλει το τέλος, γιατί το ακίνητο που έχει στην κατοχή του βρίσκεται σε περιοχή με αντικειμενική αξία υψηλότερη των 3.000 ευρώ το τμ.
 
3. Ο ιδιοκτήτης ακινήτου στο οποίο έχει γίνει διακοπή ηλεκτροδότησης θα καταβάλει τέλος;
 
Η νομοθετική ρύθμιση ορίζει ότι το τέλος επιβάλλεται σε ηλεκτροδοτούμενες επιφάνειες ακινήτων. Αυτό σημαίνει ότι ακίνητα τα οποία δεν ηλεκτροδοτούνται από τη ΔΕΗ ή τους άλλους εναλλακτικούς παρόχους δεν θα επιβαρυνθούν με το νέο τέλος.
 
Βέβαια, αδιευκρίνιστο είναι τι θα γίνει με περιπτώσεις ιδιοκτητών που έσπευσαν τις τελευταίες μέρες να κάνουν διακοπή ηλεκτροδότησης ακινήτων τα οποία δεν χρησιμοποιούνται.
 
Επειδή όμως οι λογαριασμοί ρεύματος που θα αρχίσουν να έρχονται από αρχές Οκτωβρίου με το νέο τέλος θα αφορούν καταναλώσεις των δύο προηγούμενων μηνών το πιθανότερο είναι ότι οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες θα κληθούν να το πληρώσουν.
 
4. Ακίνητα σε περιοχές εκτός αντικειμενικού συστήματος θα καταβάλλουν ειδικό τέλος ακινήτων και πόσο;
 
Ακίνητα, ηλεκτροδοτούμενα σε περιοχές της χώρας οι οποίες δεν έχουν ενταχθεί στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων θα επιβαρυνθούν με το νέο τέλος.
 
Ο υπολογισμός του τέλους θα γίνει με τις συγκριτικές τιμές με βάση τις οποίες υπολογίζει σήμερα η ΔΕΗ τις διάφορες επιβαρύνσεις στους λογαριασμούς ρεύματος που αποστέλλει στους ιδιοκτήτες τους.
 
Υπολογίζεται ότι για μεγάλο αριθμό των ακινήτων αυτών, το τέλος θα ισούται με τον πολλαπλασιασμό του συντελεστή 3 με τα τμ.
 
5. Ακίνητο με έτος άδειας οικοδομής το 1955 στο οποίο γίνεται επέκταση το 2008. Πώς θα υπολογισθεί η παλαιότητα για να προσδιοριστεί τέλος ακινήτου;
 
Στην περίπτωση αυτή η παλαιότητα δεν θα υπολογισθεί με βάση το 1955, αλλά με βάση το 2008 που σημαίνει ότι ο ιδιοκτήτης του θα επιβαρυνθεί με υψηλότερο τέλος.
 
6. Σε περίπτωση που η ψιλή κυριότητα και η επικαρπία ανήκει σε διαφορετικά άτομα. Ποιος πληρώνει;
 
Στην περίπτωση αυτή το τέλος ακινήτου το καταβάλει ο επικαρπωτής. Δηλαδή αυτός που κάνει χρήση του ακινήτου.
 
7. Από τέλος ακινήτων εξαιρούνται οι ηλεκτροδοτούμενοι κοινόχρηστοι χώροι των πολυκατοικιών;
 
Ναι, εξαιρούνται γεγονός που σημαίνει ότι το ποσό του τέλους θα είναι μικρότερο από ότι εάν επιβάλλονταν και στους κοινόχρηστους ηλεκτροδοτούμενους χώρους.
 
8. Για τα κτίσματα που βρίσκονται εκτός οικισμού ή σε αγροτικές περιοχές και χρησιμοποιούνται για τον σταυλισμό ολιγάριθμων οικόσιτων ζώων για τις οικιακές ανάγκες του ιδιοκτήτη καταβάλλεται τέλος;
 
Όχι, η συγκεκριμένη περίπτωση κτισμάτων εξαιρείται από την επιβολή του τέλους.
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε