Τρίτη, 7 Μαΐ
17oC Αθήνα

Το ρωσικό εμπάργκο απειλεί την ελληνική ανάκαμψη

Το ρωσικό εμπάργκο απειλεί την ελληνική ανάκαμψη

Έντονος προβληματισμός στις χθεσινές κυβερνητικές συσκέψεις για τις παρενέργειες του ρωσικού εμπάργκο στην ελληνική οικονομία και τους έλληνες αγρότες
– Περί τα 100 εκατομμύρια ευρώ η ζημιά – Προς το τέλος Αυγούστου οι αποφάσεις της ΕΕ για το θέμα
– Παράθυρο από τον Δημήτρη Κούρκουλα και για παροχή εθνικής βοήθειας εφ όσον δεν ευοδώσουν οι διεργασίες σε ευρωπαικό επίπεδο

Στα γρανάζια της ευρωπαικής γραφειοκρατίας βρίσκεται εγκλωβισμένη η ελληνική κυβέρνηση, που πασχίζει να αποτιμήσει σε πρώτη φάση και να περιορίσει σε δεύτερη τις ζημιές, που έχει προκαλέσει και ενδεχομένως να προκαλέσει και στο εγγύς μέλλον ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ Δύσης και Ρωσίας.

Σε αλλεπάλληλες συσκέψεις, που πραγματοποιήθηκαν χθες στο Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Εξωτερικών επαναβεβαιώθηκε η βούληση της Αθήνας να ασκήσει ισχυρές πιέσεις προς τις Βρυξέλλες, ώστε να ληφθούν εγκαίρως αποφάσεις για τη χορήγηση αποζημιώσεων σε εκείνα τα κράτη – μέλη, που πλήττονται καίρια από το ρωσικό εμπάργκο στα δυτικά αγροτικά προιόντα, καθώς υπενθυμίζεται πως τυχόν μονομερείς αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για αποζημιώσεις από τα κρατικά ταμεία ενδεχομένως να επισύρουν κυρώσεις από την ΕΕ, εφ όσον εκληφθούν ως παράνομες κρατικές ενισχύσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις χθεσινές συσκέψεις, που προήδρευσαν ο Υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης και ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας, διαπιστώθηκε πως η έως τώρα ζημιά δεν υπερβαίνει τα 100 εκατομμύρια ευρώ, ενώ αποφασίστηκε να συνεχισθεί με αμείωτη ένταση το…στενό μαρκάρισμα στην ΕΕ ώστε να ληφθούν τάχιστα αποφάσεις.

Στις χθεσινές συσκέψεις, διαπιστώθηκε πως η έως τώρα ζημιά δεν υπερβαίνει τα 100 εκατομμύρια ευρώ

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα, μαζί με την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία ασκούν πιέσεις ώστε να συνέλθει εκτάκτως το Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, ωστόσο, η ευρωπαική πολιτική ελίτ μοιάζει πιο ράθυμη, καθώς εκτιμάται ότι του ζητήματος θα επιληφθεί το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, που θα συνέλθει στις Βρυξέλλες περί τα τέλη Αυγούστου. Την ερχόμενη Πέμπτη, 14 Αυγούστου, εξάλλου, θα συνέλθει στις Βρυξέλλες μία πρώτη σύσκεψη με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων, όπου η χώρα μας, σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών, είναι πανέτοιμη να παρουσιάσει ένα συγκροτημένο φάκελο με όλα τα στοιχεία, που καταδεικνύουν τη ζημιά, που υφίσταται η ελληνική οικονομία.

Στα συναρμόδια υπουργεία, ωστόσο, μελετώνται και εναλλακτικά σενάρια, προκειμένου να αποζημιωθούν οι αγρότες ακόμη και από εθνικά κονδύλια, στο απευκταίο σενάριο, που δεν καρποφορήσουν οι διεργασίες σε ευρωπαικό επίπεδο. Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας επιβεβαίωσε σε δηλώσεις του πως η ελληνική κυβέρνηση θα αποζημιώσει τους Έλληνες παραγωγούς – στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί και νωρίτερα η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βουλτεψη – επέμεινε πως πρώτη προτεραιότητα παραμένει η εξασφάλιση κοινοτικών κονδυλίων, ωστόσο αφησε ορθάνοιχτο παράθυρο να αποδοθούν στους πληγέντες παραγωγούς ακόμη και εθνικές αποζημιώσεις σε πλήρη συνεννόηση βεβαίως με τα αρμόδια κοινοτικά όργανα.

Το ζήτημα έχει πυροδοτήσει εκ νέου αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης συνεργασίας και της αντιπολίτευσης, η οποία επικρίνει σφόδρα το Μέγαρο Μαξίμου και το Υπουργείο Εξωτερικών ότι έσπευσαν απερίσκεπτα να υπερθεματίσουν για τις δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας, αδυνατώντας κατ ουσίαν να εκτιμήσουν εγκαίρως τους κινδύνους για την ελληνική οικονομία.

Κυβερνητικοί παράγοντες, όπως η Σοφία Βούλτεψη και ο Μάκης Βορίδης σε χθεσινές του δηλώσεις υπεραμύνθηκαν των ελληνικών χειρισμών, εξηγώντας πως η χώρα είναι ενταγμένη σε διεθνείς συμμαχίες και πως η εξωτερική πολιτική δεν χαράσσεται βάσει πρόσκαιρων γεγονότων. Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας, χαρακτήρισε τις επιθέσεις της αντιπολίτευσης νευρικές και δημοκοπικές, που δεν ενδείκνυνται για τέτοιας σοβαρότητας ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ελλάδα – Ρωσία: Η “κόκκινη αρκούδα” που δεν τρώει ελληνικά ροδάκινα αλλά πουλάει όπλα

Από τις Βρυξέλλες θα έρθουν οι αποζημιώσεις για τους αγρότες – Τι ειπώθηκε στη διυπουργική σύσκεψη για το ρωσικό εμπάργκο

Ξεσηκωμός για το ρωσικό εμπάργκο! – Εκτός από τους αγρότες αποζημιώσεις ζητούν και οι φορτηγατζήδες!

Έκτακτη σύσκεψη στο υπεξ για το ρωσικό εμπάργκο και στα ελληνικά φρούτα – Ρωσία: Εχει κι αλλού ροδακινιές!

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε