Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

ΑΕΠΙ: Δικαίωση μετά από 21 χρόνια! Καλείται να πληρώσει αναδρομικά 30 εκατομμύρια σε δημιουργούς!

ΑΕΠΙ: Δικαίωση μετά από 21 χρόνια! Καλείται να πληρώσει αναδρομικά 30 εκατομμύρια σε δημιουργούς!

– Στην δικαιοσύνη είχαν προσφύγει το 1996 οι Σταύρος Ξαρχάκος, Νίκος Κυπουργός, Παναγιώτης Καλατζόπουλος, Νίκος Μαμαγκάκης, Γιώργος Κουμεντάκης και η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών
– Το δικαστήριο αναγνωρίζει ως καταχρηστική πρακτική την παράλειψη λογοδοσίας της ΑΕΠΙ για τα έσοδα και έξοδα ανά κατηγορία και τη μη συμμετοχή των δημιουργών στη λήψη αποφάσεων
– Το τραγικό είναι ότι η δικαίωση ήρθε στη χειρότερη δυνατή συγκυρία, όπου μέτοχοι και διοίκηση έχουν φέρει την ΑΕΠΙ στα πρόθυρα της πτώχευσης

Με τελεσίδικη απόφαση του Διοικητικού Εφετείου της Αθήνας, η ΑΕΠΙ καλείται να καταβάλλει αναδρομικά ένα τεράστιο ποσό στο σύνολο των δημιουργών. Η απόφαση εκδόθηκε 21 χρόνια μετά την προσφυγή που είχαν κάνει στην επιτροπή ανταγωνισμού το 1996 οι Σταύρος Ξαρχάκος, Νίκος Κυπουργός, Παναγιώτης Καλατζόπουλος, Νίκος Μαμαγκάκης, Γιώργος Κουμεντάκης και η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών.

Σύμφωνα με την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου της Αθήνας (υπ΄ αριθμόν 1103/2017) είναι καταχρηστική η προμήθεια πάνω από 18% στα ραδιοτηλεοπτικά δικαιώματα (σήμερα είναι 25%) και 24% στη δημόσια εκτέλεση (σήμερα είναι 37,5%).

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, η ΑΕΠΙ οφείλει από το 2003 και μετά να επιστρέψει τη διαφορά στους δημιουργούς. Σύμφωνα με νομικές εκτιμήσεις το ποσό που οφείλει να επιστρέψει υπολογίζεται αναδρομικά σε πάνω από 30 εκ ευρώ.

Επιπλέον, το δικαστήριο αναγνωρίζει ως καταχρηστική πρακτική τη παράλειψη λογοδοσίας της ΑΕΠΙ για τα έσοδα και έξοδα ανά κατηγορία και τη μη συμμετοχή των δημιουργών στη λήψη αποφάσεων (ή έστω εκτίμηση της γνώμης τους) σχετικά με το αμοιβολόγιο, τον κανονισμό διανομής και την παρακράτηση και διάθεση 10% για πολιτιστικούς και κοινωνικούς σκοπούς.

«Η απόφαση αυτή αποτελεί μια δικαίωση για το σύνολο των δημιουργών, αν και οφείλεται στους ελάχιστους που διεξήγαγαν αυτόν τον μακρόχρονο δικαστικό αγώνα για την εξυγίανση της ΑΕΠΙ, χωρίς να καμφθούν, με πρώτο τον Σταύρο Ξαρχάκο» τονίζει ο δικηγόρος που χειρίστηκε την υπόθεση, Γιωργανδρέας Ζάννος.

«Εκτός από τη σημαντική μείωση των προμηθειών με αναδρομική ισχύ και την υποχρέωση αναλυτικής λογοδοσίας, εξαιρετικά σημαντική είναι η κρίση του Δικαστηρίου που επιβάλλει στην ΑΕΠΙ να συμμετέχουν οι δημιουργοί στη λήψη των αποφάσεων για τον κανονισμό διανομής, τα αμοιβολόγια και τα πολιτιστικά κονδύλια. Δυστυχώς η απόφαση ήρθε καθυστερημένα, 21 χρόνια μετά την καταγγελία (1996), στη χειρότερη δυνατή συγκυρία, όπου μέτοχοι και διοίκηση έχουν φέρει την ΑΕΠΙ στα πρόθυρα της πτώχευσης και ελέγχονται για κακουργηματικές πράξεις. Στα αρνητικά ίδια κεφάλαια προστίθενται μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που πρέπει να επιστρέψει η ΑΕΠΙ στους δημιουργούς, που όμως δεν τα έχει. Είναι ολοφάνερο ότι οφείλει το Κράτος να παρέμβει το συντομότερο δυνατό, ώστε να μην πτωχεύσει η ΑΕΠΙ, να προστατευθούν τα δικαιώματα και η περιουσία των δημιουργών και να διασφαλισθεί η ομαλή λειτουργία της αγοράς», επισημαίνει επίσης.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε