Δευτέρα, 27 Μαΐ
24oC Αθήνα

Αφγανός πρόσφυγας είδε τον γιο του να πνίγεται και τώρα κατηγορείται για τον θάνατο του (video)

Αφγανός πρόσφυγας είδε τον γιο του να πνίγεται και τώρα κατηγορείται για τον θάνατο του (video)
Στιγμιότυπο από το video του Assosiated Press

Ήταν 8 Νοεμβρίου 2020, όταν η βάρκα στην οποία επέβαιναν 27 πρόσφυγες από την Τουρκία, ναυάγησε στα ανοιχτά της Σάμου. 

Ανάμεσα στους επιβαίνοντες ο 25χρονος Αφγανός που είδε το παιδί του να πνίγεται. Τις τελευταίες εβδομάδες, η υπόθεση του απασχολεί τις ελληνικές αρχές, καθώς ο πατέρας διώκεται για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο και αν καταδικαστεί, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και δέκα χρόνια.

Προσπαθώντας να κινητοποιήσει τη διεθνή κοινή γνώμη υπέρ του πελάτη του, ο Δημήτρης Χούλης, δικηγόρος του 25χρονου Αφγανού κάνει λόγο για δίωξη που θα δημιουργήσει εμπόδιο στους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα και κατηγορεί ευθέως τις ελληνικές αρχές ότι καθυστέρησαν την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης εξηγεί ότι η υπόθεση θα κριθεί από την ανεξάρτητη δικαιοσύνη και τονίζει ότι η δίωξη σε βάρος του πατέρα δεν συνιστά δείγμα σκλήρυνσης της στάσης των ελληνικών αρχών στο μεταναστευτικό.

Η άσκηση δίωξης σε βάρος του 25χρονου πατέρα από το Αφγανιστάν είναι η πρώτη υπόθεση αυτού του είδους στην Ευρώπη και από τον δικηγόρο του Αφγανού χαρακτηρίζεται «ευθεία επίθεση εναντίον του δικαιώματος για άσυλο».

Ο Αφγανός πατέρας μίλησε στο Associated Press αλλά δεν θέλησε να αποκαλύψει το πρόσωπό του και το όνομα του γιου του.

«Ο γιος μου ήταν στην αγκαλιά μου μέσα στη βάρκα, η οποία διαλύθηκε στην ακτή», είπε χαρακτηριστικά ο 25χρονος πατέρας. Και συνέχισε περιγράφοντας την στιγμή της τραγωδίας: «Εκείνη τη στιγμή δεν κατάλαβα τι έγινε. Ξαφνικά βρέθηκα μέσα στο νερό. Έχασα τον γιο μου μέσα από την αγκαλιά μου. Ξαφνικά βρέθηκα έξω από το νερό και δεν έβρισκα τον γιο μου. Έψαχνα τριγύρω και δεν μπορούσα να τον βρω. Δεν μπορούσα να τον βρω. Η βάρκα διαλύθηκε. Φυσούσε πολύ», προσθέτει.

«Πάντα με ρωτούσε, πότε θα μεγαλώσω να πάω στο σχολείο. Αυτό ήταν το όνειρό του, να πάει σχολείο και να σπουδάσει. Ήθελε να γίνει αστυνομικός», καταλήγει συγκινημένος ο 25χρονος πατέρας.

 

Το χρονικό της τραγωδίας

Πατέρας και γιος επιβιβάστηκαν σε μια βάρκα μαζί με άλλα 25 άτομα από τις ακτές της Τουρκίας με την ελπίδα να ζητήσουν άσυλο στην Ευρώπη. Η βάρκα ανατράπηκε στο Αιγαίο. Η σορός του εξάχρονου βρέθηκε στις ακτές της Σάμου, δίπλα σε μια έγκυο, η οποία επέζησε και λίγες ημέρες αργότερα έφερε στον κόσμο το παιδί της.

Ο Δημήτρης Χούλης, συνήγορος του Αφγανού μίλησε στον Guardian για την περιπέτεια του πελάτη του. Ο δικηγόρος Δημήτρης Χούλης υποστήριξε ότι πέρασαν ώρες μέχρις ότου δοθεί εντολή για την αποστολή διάσωσης από τις αρχές. Πρόσθεσε, επίσης, ότι δεν έχει γνώση αν ζητήθηκε η συνδρομή της Frontex. «Η ανησυχία μου για αυτήν την υπόθεση δεν είναι μόνο η ολιγωρία από την πλευρά των αρμόδιων αρχών για τη διάσωση των ναυαγών. Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι ότι αυτές οι διώξεις σε βάρος του πελάτη μου θα χρησιμοποιηθούν ως ακόμα ένα εμπόδιο για τους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα».

Ο 25χρονος έχει τεθεί σε αυτοαπομόνωση, όπως προβλέπει αυτήν την περίοδο η διαδικασία για τους αιτούντες άσυλο, λόγω κορονοϊού. Ο κ. Χούλης σημειώνει ότι η επιθυμία του πελάτη του είναι να εξεταστεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα για τον κορονοϊό προκειμένου να τεθεί εκτός καραντίνας και να οργανώσει την κηδεία του παιδιού του.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης, μιλώντας στο Associated Press, εξήγησε ότι η ανεξάρτητη δικαιοσύνη θα αποφασίσει αν ο πατέρας φέρει ευθύνη για τον πνιγμό του εξάχρονου Αφγανού γιου του. «Δεν σηματοδοτεί αυστηροποίηση της ελληνικής στάσης» επισημαίνει ο Νότης Μηταράκης αντικρούοντας τις αιτιάσεις που εγείρει ο συνήγορος του 25χρονου Αφγανού.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις