Ελλάδα

Αγαπηδάκη στο Live News για το αντιγριπικό εμβόλιο: Για να το δώσουμε χωρίς συνταγή θα πρέπει να είμαστε βέβαιοι πως καταγράφεται στο σύστημα

Προσθέστε το newsit.gr στη Google για να βλέπετε περισσότερες ειδήσεις στη μηχανή αναζήτησης

Στην εκπομπή Live News και στον Νίκο Ευαγγελάτο μίλησε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη για το θέμα που έχει δημιουργηθεί με το αντιγριπικό εμβόλιο.

Όπως τόνισε η κ. Αγαπηδάκη «έχει δημιουργηθεί μια παρανόηση. Τα τελευταία 13 χρόνια στη χώρα μας ο αντιγριπικός εμβολιασμός διενεργείται με συνταγογράφηση. Υπάρχουν γι’ αυτό που λέω πειστήρια, οι εγκύκλιοι του υπουργείου Υγείας. Η μόνη εξαίρεση ήταν πέρυσι με αφορμή τον Covid γιατί το ΥΠΥΓ μελετά μια δυνατότητα να δοθεί το αντιγριπικό εμβόλιο στον γενικό πληθυσμό».

Και συνέχισε λέγοντας: «Όταν έχουμε ομάδες προτεραιοποίησης και λέμε ότι κάποιος που έχει υποκείμενο νόσημα πρέπει να κάνει ένα έξτρα εμβόλιο, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να το κρίνει ο γιατρός, δεν είναι αρμόδιος ο φαρμακοποιός. Η εγκύκλιος που έχουμε βγάλει φέτος λέει ότι το εμβόλιο είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες, η συνταγογράφησή του δεν επιβαρύνει τον ασφαλισμένο διότι υπάρχει η δυνατότητα να συνταγογραφηθεί στα κέντρα υγείας κα., και υπάρχει σε εξέλιξη μια συνεργασία μεταξύ του ΥΠΥΓ, της ΗΔΙΚΑ και των φαρμακοποιών.

Για να μπορέσουμε να δώσουμε το εμβόλιο χωρίς συνταγή, θα πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι το εμβόλιο καταγράφεται στο σύστημα, γιατί αλλιώς δε θα ξέρουμε την κάλυψη που έχει η χώρα μας».

Σύμφωνα με την ίδια: «Είναι άλλο πράγμα ένα εμβόλιο να έχει ένδειξη για τον γενικό πληθυσμό, αυτό δουλεύουμε με την εθνική επιτροπή εμβολιασμών, που σημαίνει ότι ο καθένας μπορεί να το κάνει μέσα στο φαρμακείο και άρα θα υπάρξει μια τροποποίηση από αρχές Νοεμβρίου μαζί με το πληροφοριακό σύστημα, και είναι άλλο πράγμα να λέμε ότι πηγαίνει άκριτα κανείς και κάνει ιατρικές πράξεις στο φαρμακείο. Αυτό είναι κάτι άλλο και δεν επιτρέπεται από τον νόμο».

Η κα Αγαπηδάκη συμπληρώνει πως: «Φέτος ειδικά έχουμε δύο τύπους εμβολίων που δεν τους είχαμε άλλες χρονιές, ένα εμβόλιο για τους πολίτες άνω των 65 ετών, και έχουμε και το συμβατικό, το οποίο αρχές Νοεμβρίου θα ανοίξει χωρίς συνταγογράφηση».

Στα κάγκελα οι φαρμακοποιοί

Αναστάτωση στους φαρμακοποιούς προκαλούν οι νέες οδηγίες του υπουργείου Υγείας που προβλέπουν συνταγή γιατρού για την προμήθεια του εμβολίου κατά της γρίπης.

Παρόλα αυτά, οι οδηγίες δεν απαγορεύουν τον εμβολιασμό στο φαρμακείο, καθώς ζητείται από γιατρούς και φαρμακοποιούς που πραγματοποιούν τους εμβολιασμούς, να καταχωρούν ηλεκτρονικά τα άτομα που εμβολιάζουν στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών.

Καθώς προβλέπεται η συνταγογράφηση του εμβολίου από γιατρό, οι φαρμακοποιοί επισημαίνουν ότι με τον τρόπο αυτό αίρεται η ελεύθερη χορήγηση του εμβολίου από τους ίδιους και διερωτώνται γιατί συνέβη αυτό, την στιγμή που πέρυσι καταγράφηκε μια ιδιαίτερα επιτυχημένη πορεία των εμβολιασμών κατά της γρίπης όταν οι ίδιοι μπορούσαν να χορηγούν τα εμβόλια και να εμβολιάζουν και τον πληθυσμό.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Καταγγελία για ριφιφί σε μεσιτικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη - «Έκαναν ζημιές και πήραν 1.000 ευρώ» λέει ο ιδιοκτήτης
«Βρήκαν δίοδο από την πίσω πλευρά του κτιρίου, μπήκαν μέσα και έκαναν ζημιές. Δεν υπήρχε χρηματοκιβώτιο, πήραν οθόνες και περίπου 1.000 ευρώ που είχα σε ένα συρτάρι»
Διάρρηξη σε μεσιτικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη
ΑΑΔΕ για Παρασκευή Τυχεροπούλου: Δεν τίθεται ζήτημα επανατοποθέτησης στην καταργηθείσα θέση της στον ΟΠΕΚΕΠΕ
«Δεν είναι νομικά δυνατή η τοποθέτηση σε θέση ευθύνης, χωρίς την πλήρη τήρηση των νόμιμων προϋποθέσεων ούτε η παράκαμψη της διαδικασίας επιλογής», τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΑΑΔΕ
Παρασκευή Τυχεροπούλου
«Το παιδί μου είναι με κατάγματα και κλαίει συνέχεια» λέει η μητέρα του 17χρονου που ξυλοκοπήθηκε από τον 25χρονο στη Νέα Φιλαδέλφεια
«Ο δράστης τον κυνήγησε, του έδωσε μπουνιά στον αυχένα και μετά δύο δυνατές μπουνιές στο πρόσωπο» λέει στο newsit.gr η μητέρα του ανήλικου
Ο 25χρονος που γρονθκόπησε 17χρονο στη Νέα Φιλαδέλφεια 10