Ελλάδα

Αγαπηδάκη στο Live News για το αντιγριπικό εμβόλιο: Για να το δώσουμε χωρίς συνταγή θα πρέπει να είμαστε βέβαιοι πως καταγράφεται στο σύστημα

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Στην εκπομπή Live News και στον Νίκο Ευαγγελάτο μίλησε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη για το θέμα που έχει δημιουργηθεί με το αντιγριπικό εμβόλιο.

Όπως τόνισε η κ. Αγαπηδάκη «έχει δημιουργηθεί μια παρανόηση. Τα τελευταία 13 χρόνια στη χώρα μας ο αντιγριπικός εμβολιασμός διενεργείται με συνταγογράφηση. Υπάρχουν γι’ αυτό που λέω πειστήρια, οι εγκύκλιοι του υπουργείου Υγείας. Η μόνη εξαίρεση ήταν πέρυσι με αφορμή τον Covid γιατί το ΥΠΥΓ μελετά μια δυνατότητα να δοθεί το αντιγριπικό εμβόλιο στον γενικό πληθυσμό».

Και συνέχισε λέγοντας: «Όταν έχουμε ομάδες προτεραιοποίησης και λέμε ότι κάποιος που έχει υποκείμενο νόσημα πρέπει να κάνει ένα έξτρα εμβόλιο, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να το κρίνει ο γιατρός, δεν είναι αρμόδιος ο φαρμακοποιός. Η εγκύκλιος που έχουμε βγάλει φέτος λέει ότι το εμβόλιο είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες, η συνταγογράφησή του δεν επιβαρύνει τον ασφαλισμένο διότι υπάρχει η δυνατότητα να συνταγογραφηθεί στα κέντρα υγείας κα., και υπάρχει σε εξέλιξη μια συνεργασία μεταξύ του ΥΠΥΓ, της ΗΔΙΚΑ και των φαρμακοποιών.

Για να μπορέσουμε να δώσουμε το εμβόλιο χωρίς συνταγή, θα πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι το εμβόλιο καταγράφεται στο σύστημα, γιατί αλλιώς δε θα ξέρουμε την κάλυψη που έχει η χώρα μας».

Σύμφωνα με την ίδια: «Είναι άλλο πράγμα ένα εμβόλιο να έχει ένδειξη για τον γενικό πληθυσμό, αυτό δουλεύουμε με την εθνική επιτροπή εμβολιασμών, που σημαίνει ότι ο καθένας μπορεί να το κάνει μέσα στο φαρμακείο και άρα θα υπάρξει μια τροποποίηση από αρχές Νοεμβρίου μαζί με το πληροφοριακό σύστημα, και είναι άλλο πράγμα να λέμε ότι πηγαίνει άκριτα κανείς και κάνει ιατρικές πράξεις στο φαρμακείο. Αυτό είναι κάτι άλλο και δεν επιτρέπεται από τον νόμο».

Η κα Αγαπηδάκη συμπληρώνει πως: «Φέτος ειδικά έχουμε δύο τύπους εμβολίων που δεν τους είχαμε άλλες χρονιές, ένα εμβόλιο για τους πολίτες άνω των 65 ετών, και έχουμε και το συμβατικό, το οποίο αρχές Νοεμβρίου θα ανοίξει χωρίς συνταγογράφηση».

Στα κάγκελα οι φαρμακοποιοί

Αναστάτωση στους φαρμακοποιούς προκαλούν οι νέες οδηγίες του υπουργείου Υγείας που προβλέπουν συνταγή γιατρού για την προμήθεια του εμβολίου κατά της γρίπης.

Παρόλα αυτά, οι οδηγίες δεν απαγορεύουν τον εμβολιασμό στο φαρμακείο, καθώς ζητείται από γιατρούς και φαρμακοποιούς που πραγματοποιούν τους εμβολιασμούς, να καταχωρούν ηλεκτρονικά τα άτομα που εμβολιάζουν στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών.

Καθώς προβλέπεται η συνταγογράφηση του εμβολίου από γιατρό, οι φαρμακοποιοί επισημαίνουν ότι με τον τρόπο αυτό αίρεται η ελεύθερη χορήγηση του εμβολίου από τους ίδιους και διερωτώνται γιατί συνέβη αυτό, την στιγμή που πέρυσι καταγράφηκε μια ιδιαίτερα επιτυχημένη πορεία των εμβολιασμών κατά της γρίπης όταν οι ίδιοι μπορούσαν να χορηγούν τα εμβόλια και να εμβολιάζουν και τον πληθυσμό.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Ανεβάζουν ξανά ρολά τα καταστήματα της Pizza Fan - Επιστρέφουν οι 2.000 εργαζόμενοι, μέχρι τη Δευτέρα οι πληρωμές τους
Μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται να στελεχωθεί το τηλεφωνικό κέντρο για να λειτουργήσει και να συνδεθεί με όλα τα υποκαταστήματα - τα 109 υποκαταστήματα και franchise σε ολόκληρη τη χώρα
Pizza Fan: Ανεβάζουν ξανά ρολά τα καταστήματα – Επιστρέφουν οι 2.000 εργαζόμενοι, μέχρι τη Δευτέρα οι πληρωμές τους
17
Δολοφονία στις Σέρρες: «Αποκλείω να το έκανε ο γιος, το θύμα μου είχε πει ότι τον παρενοχλούν κάποιοι» λέει γειτόνισσα του πατέρα
«Ο γιος ήταν φοβισμένος, ήθελε να πάει στην αστυνομία, το θύμα όταν έπινε δημιουργούσε φασαρίες και χτυπούσε και τη γυναίκα του, έχουν περάσει δύσκολα», λέει γειτόνισσα του 68χρονου στο newsit.gr
Το θύμα και ο γιος του που κρίθηκε προφυλακιστέος