Τρίτη, 16 Ιουλ.
36oC Αθήνα

Αγίου Πνεύματος 2024: Πότε πέφτει και ποιοι απολαμβάνουν την αργία και το τριήμερο

Αγίου Πνεύματος 2024: Πότε πέφτει και ποιοι απολαμβάνουν την αργία και το τριήμερο

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την γιορτή του Αγίου Πνεύματος, καθώς φέτος πέφτει την μεθεπόμενη Δευτέρα (24.06.2024). Για κάποιες κατηγορίες εργαζομένων είναι αργία, συνεπώς, θεωρούνται οι «τυχεροί» που έχουν την δυνατότητα να απολαύσουν ένα ακόμη τριήμερο, ενώ μερικοί άλλοι αναμένεται να δουλέψουν κανονικά.

Η γιορτή του Αγίου Πνεύματος πέφτει πάντα Δευτέρα, αφού γιορτάζεται μια ημέρα μετά την Κυριακή της Πεντηκοστής (πενήντα ημέρες μετά την Ανάσταση του Κυρίου και δέκα ημέρες μετά την Ανάληψη Του).

Ωστόσο, η γιορτή του Αγίου Πνεύματος δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες που ορίζει ο νόμος για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Για τους μισθωτούς του Δημοσίου – ΝΠΔΔ και ΟΤΑ, όμως, η ημέρα του Αγίου Πνεύματος είναι αργία.

Για ποιους εργαζόμενους είναι αργία

Σύμφωνα με ειδικές διατάξεις των οικείων συλλογικών συμβάσεων ή άλλων αποφάσεων, η εορτή του Αγίου Πνεύματος θεωρείται αργία, για τις εξής κατηγορίες μισθωτών:

Βιβλιοπωλείων, Διαγνωστικών Κέντρων, Δημοσιογράφους Περιοδικών, Εργοδηγούς Σχεδιαστές, Ευγηρίας Οίκων, Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης κλπ, Ηλεκτροτεχνίτες Βιομηχανίας και Καταστημάτων, Θυρωρούς, Καπνοβιομηχανιών, Κλινικών, Ξυλεμπορικών Καταστημάτων (Αθηνών – Πειραιώς – Περιχώρων), Περιοδικών, Πετρελαιοειδών επιχειρήσεων, Πρακτορείων Ναυτιλιακών κλπ., Ραδιοηλεκτρολόγους – Ραδιοτεχνίτες βιομηχανίας, Ραδιοφωνικών Σταθμών, Ραδιοφώνου Τεχνικούς, Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών Γραφείων, Τηλεοπτικών Σταθμών, Τηλεοράσεως τεχνικούς Β. Ελλάδος, Τυπογράφους Επαρχ. Εφημερίδων, Φορτοεκφορτωτές Ημερήσιων Εφημερίδων, Φροντιστηρίων Μέσης, Ανώτερης, Ανώτατης Εκπαίδευσης, και Ξένων Γλωσσών, Φωτοστοιχειοθέτες, Χειριστές βιομηχανικών κλπ επιχειρήσεων, Λατομείων Πέτρας-Μαρμάρου και Τεχνικών Έργων.

Πώς αμείβεται η ημέρα του Αγίου Πνεύματος

Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι μισθωτοί δεν εργασθούν σύμφωνα με τα παραπάνω θα λάβουν κανονικά το μισθό τους, ενώ όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους.

Αν παρότι έχει χαρακτηρισθεί η ημέρα του Αγίου Πνεύματος πρόσθετη εορτή αργία για μία επιχείρηση, αυτή λειτουργήσει, τότε οι εργαζόμενοι που απασχολούνται δικαιούνται προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο ημερομίσθιό τους (εφόσον αμείβονται με ημερομίσθιο) ή στο 1/25 του μηνιαίου μισθού τους (εφόσον αμείβονται με μηνιαίο μισθό).

Τι ισχύει για τράπεζες, σχολεία, καταστήματα και σούπερ μάρκετ

Παράλληλα, κλειστές πρόκειται να μείνουν και οι τράπεζες. Αναφορικά με τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία, το τελευταίο κουδούνι χτυπά στις 14 Ιουνίου.Το ίδιο ισχύει και για τα Γυμνάσια και τα τις Α’ και Β’ τάξεις του Λυκείου.

Τα σούπερ μάρκετ στην πλειονότητα τους λειτουργούν κανονικά, όπως κάθε άλλη Δευτέρα. Το ίδιο ισχύει και για τα εμπορικά καταστήματα, τα οποία θα είναι ανοιχτά κανονικά, όπως και κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, υπηρεσίες περιποίησης και λοιπές επιχειρήσεις.

Κλειστά καταστήματα έχουμε μόνο σε περιοχές, στις οποίες οι τοπικοί εμπορικοί σύλλογοι έχουν ορίσει την ημέρα ως επίσημη αργία και για το λιανεμπόριο. Πάντως, οι σχετικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμη για την φετινή χρονιά, καθώς αναμένονται ανακοινώσεις για την ενημέρωση των πολιτών.

Τέλος, κλειστά θα παραμείνουν και τα φαρμακεία, ενώ το κοινό θα εξυπηρετείται από τα εφημερεύοντα.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις