Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

Αγλαΐα Κυριακού: Ακρωτηριασμός εργαζόμενης στα πλυντήρια του νοσοκομείου

Αγλαΐα Κυριακού: Ακρωτηριασμός εργαζόμενης στα πλυντήρια του νοσοκομείου

Ακρωτηριασμό κατά τη διάρκεια του χειρισμού μηχανήματος στα πλυντήρια του Νοσοκομείου Παίδων “Αγλαΐα Κυριακού” υπέστη εργάτρια, σύμφωνα με ανακοίνωση – καταγγελία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), αλλά και του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται, την Τετάρτη 24/08/2022 στα πλυντήρια του Νοσοκομείου, εργάτρια του εργολαβικού συνεργείου ακρωτηριάστηκε κατά την διάρκεια του χειρισμού του μηχανήματος.

Ευτύχημα ήταν ότι παρενέβησαν εγκαίρως οι συνάδελφοί της καθότι το κουμπί ασφαλείας λειτούργησε με καθυστέρηση, αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.

Η εντατικοποίηση της δουλειάς «επιφέρει δυσάρεστα αποτελέσματα, κυρίως σε εργολαβικούς εργαζόμενους. Έχουμε πολλές φορές αναδείξει τον πεπαλαιωμένο εξοπλισμό των Νοσοκομείων», λένε οι εργαζόμενοι

ΠΟΕΔΗΝ:  Τι διεκδικούμε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας

«-Να εκδιώξει τους εργολάβους και να δώσει θεσμικά τη δυνατότητα προσλήψεων με προσωπικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου στα νοσοκομεία.

-Να ανανεωθεί ο πεπαλαιωμένος εξοπλισμός των νοσοκομείων Να θεσμοθετηθεί η επαγγελματική νόσος, το εργατικό ατύχημα στα νοσοκομεία και συνολικά στις μονάδες δημόσιας Υγείας και Πρόνοιας.

-Να ενταχθούν οι εργαζόμενοι στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα».

Η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου

«Δεν πέφτουμε από τα σύννεφα! Ήταν θέμα χρόνου να γίνει! Οι αιτίες είναι γνωστές!

Όπως σε όλα τα τμήματα έτσι και στα πλυντήρια η εντατικοποίηση είναι στο φουλ. Είναι μεγάλη η πίεση στους εργαζομένους, πόσω μάλλον στους εργολαβικούς, να βγάλουν σωστά και γρήγορα τη δουλειά για να “εντυπωσιάσουν” το αφεντικό τους ώστε να παραμείνουν στη δουλειά.

Είναι γνωστές οι ελλείψεις στο προσωπικό, χρόνια τώρα, των πλυντηρίων. Λίγοι μόνο μόνιμοι βγάζουν δουλειά ολόκληρου νοσοκομείου με τη βοήθεια άλλων εργατών, που μπορεί να μην έχουν καθόλου εμπειρία και γνώση, ούτε καν τη στοιχειώδη εκπαίδευση στη λειτουργία των μηχανημάτων. Και για να καλυφθούν τα κενά βάζουν μέχρι και τις καθαρίστριες του νοσοκομείου να κάνουν τη δουλειά!

Χαρακτηριστικό είναι και το ότι τα μηχανήματα είναι παλαιωμένα. Σύμφωνα με μαρτυρίες εργαζομένων που είναι ήδη 25 χρόνια στη δουλειά, αυτά δεν έχουν αλλαχθεί!

Φτάνει πια! Δε μπορούν να παίζουν με τις ζωές μας στο όνομα εξοικονόμησης πόρων, για να μειώσουν το κόστος και να κερδίζουν περισσότερα. Δε θα δεχθούμε να χυθεί άλλο αίμα, να χαθεί άλλη ζωή συναδέλφου, στο βωμό της πολιτικής που μας εξοντώνει».

Το σωματείο απαιτεί:

  • Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού εργατών στα πλυντήρια, πλήρως εκπαιδευμένο.

  • Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και ασφάλειας στους χώρους του νοσοκομείου.

  • Άμεση συντήρηση των μηχανημάτων και αλλαγή τους με νέα όπου είναι απαραίτητο.

  • Να φύγουν οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία.

«Προειδοποιούμε την διοίκηση του νοσοκομείου και τους εργοδότες εργολάβους να μην τολμήσουν να μιλήσουν για κακιά στιγμή ή ανθρώπινο λάθος γιατί θα βρουν απέναντί τους όλους τους εργαζόμενους. Καλούμε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του ΚΕ.Π.Ε.Κ. να προχωρήσει άμεσα σε όλους τους προβλεπόμενους ελέγχους και να εκδώσει το συντομότερο δυνατόν πόρισμα και να γίνουν όλες οι συστάσεις προς αποφυγή παρόμοιου περιστατικού».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις