Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Αγώνας δρόμου για την εκταμίευση της δόσης την Τρίτη στο EUROGROUP για την Ελλάδα

Αγώνας δρόμου για την εκταμίευση της δόσης την Τρίτη στο EUROGROUP για την Ελλάδα

– Λύση αναζητούν όλες οι πλευρές για το μέλλον της Ευρώπης
– Στουρνάρας:  Ελπίζω να καταλήξουμε σ’ ένα οριστικό χρονοδιάγραμμα
– Λαγκάρντ: Πρέπει να υπάρξει συμφωνία που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της
– Γερμανία: Αναπόφευκτη θεωρεί μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέου

Η ελληνική πλευρά είναι σε ετοιμότητα για την ερχόμενη εβδομάδα οπότε και περιμένουμε να ξεκαθαρίσει το θέμα με το χρονοδιάγραμμα για την εκταμίευση της δόσης. Σε ετοιμότητα όμως είναι όλες οι πλευρές για την πολιτική και οικονομική “μάχη” της Τρίτης στο Eurogroup καθώς η λύση για το Ελληνικό ζήτημα θα είναι ανάσα για την κρίση στην ευρωζώνη.  

Ο Γερμανός Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιος για θέματα Ενέργειας, Γκούντερ Έτινγκερ σύμφωνα με δηλώσεις του σε κλειστό κύκλο στελεχών του SPD, τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα «Bild» θεωρεί αναπόφευκτη μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, σε άρθρο με τίτλο «17,5 δισεκατομμύρια χαμένα;», στο πλαίσιο ομιλίας του σε Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες προχθές στις Βρυξέλλες, ο κ. Έτινγκερ έκανε λόγο για αναπόφευκτο «κούρεμα» του χρέους με την συμμετοχή των δημοσίων πιστωτών. Όπως τονίζει μάλιστα η «Bild», ο Επίτροπος επιβεβαίωσε την πληροφορία σε τηλεφωνική του επικοινωνία με την εφημερίδα, λέγοντας ότι «στο τέλος της ημέρας, δεν θα αποφύγουμε ένα κούρεμα χρέους για την Ελλάδα».

Η «Bild» τονίζει πάντως ότι αυτές οι δηλώσεις δεν συμφωνούν «με την έως τώρα επίμονη στάση της γερμανικής κυβέρνησης εναντίον μιας νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους”, η οποία, υποστηρίζεται στο δημοσίευμα, υπολογίζεται ότι θα κόστιζε στον Γερμανό φορολογούμενο 17,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι Ο Γερμανός Επίτροπος, σε πρόσφατη συνέντευξη του στο οικονομικό περιοδικό «Wirtschaftswoche», είχε δηλώσει ότι ένα νέο «κούρεμα» θα έπληττε την αξιοπιστία της Ευρωζώνης.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο Υπουργός Οικονομικών Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου έθεσαν τους στόχους για σειρά ζητημάτων που απασχολούν τη χώρα μας όπως είναι : η εκταμίευση της δόσης αλλά και για το χρηματοδοτικό κενό που θα προκύψει από την επιμήκυνση.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ιωάννης Στουρνάρας σε δηλώσεις του τόνισε : «Όπως ξέρετε, έχουμε ένα Eurogroup την επόμενη Τρίτη το οποίο είναι συνέχεια του Eurogroup της προηγούμενης Δευτέρας. Ελπίζω εκεί τελικά να καταλήξουμε σ’ ένα οριστικό χρονοδιάγραμμα για την εκταμίευση» δήλωσε ο υπουργός, ενώ σε ερώτηση για το αν «θα είναι η τελική ημερομηνία η ερχόμενη Τρίτη» απάντησε: «Δεν μπορώ να πω κάτι, για να μην το “γρουσουζέψω”».

Η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, όταν ερωτήθηκε , αν πιστεύει πως μια συμφωνία για τον τρόπο μείωσης του χρέους της Ελλάδας θα επιτευχθεί την ερχόμενη εβδομάδα, δήλωσε : “Είναι θέμα σκληρής δουλειάς, επιμονής, εξασφάλισης ότι επικεντρώνουμε στον ίδιο στόχο ο οποίος είναι να μπορέσει η Ελλάδα να λειτουργήσει σε βιώσιμη βάση, να μπορέσει να ανακάμψει, να μπορέσει να σταθεί και πάλι στα πόδια της και να μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές το συντομότερο δυνατόν”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 Ο νέος νόμος για τη φορολογία ακινήτων – Παγώνουν οι αντικειμενικές αξίες

 10 εκ. ευρώ θα δοθούν σε αγρότες από τον ΕΛΓΑ αύριο και τη Δευτέρα

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε