Ελλάδα

Αγρίνιο: Τα χαλκούνια στην κεντρική πλατεία της πόλης έκαναν τη νύχτα μέρα την Μεγάλη Παρασκευή

Σύμφωνα με την παράδοση, οι Βραχωρίτες τα άναβαν κατά την περιφορά του Επιταφίου, ως μέσο εντυπωσιασμού αλλά και απομάκρυνσης των αλλόθρησκων
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Συνεχίστηκε και φέτος το έθιμο με τα χαλκούνια στο Αγρίνιο στην κεντρική πλατεία της πόλης, αμέσως μετά τη συνάντηση των Επιταφίων την Μεγάλη Παρασκευή (10/4/2026).

Η Πλατεία Δημοκρατίας στο Αγρίνιο κατακλύστηκε και πάλι από χιλιάδες κόσμου για να παρακολουθήσουν από κοντά το εντυπωσιακό έθιμο με τα χαλκούνια που αποτελεί σήμα κατατεθέν της περιοχής.

Οι χαλκουνάδες, νεότεροι και παλαιότεροι, κράτησαν ζωντανή μια παράδοση που περνά από γενιά σε γενιά, προσφέροντας και φέτος ένα φαντασμαγορικό θέαμα.

Τα χαλκούνια, αυτοσχέδιες εκρηκτικές κατασκευές με βαθιές ρίζες στην τοπική ιστορία, αποτελούν ένα έθιμο που χρονολογείται από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας.

Σύμφωνα με την παράδοση, οι Βραχωρίτες τα άναβαν κατά την περιφορά του Επιταφίου, ως μέσο εντυπωσιασμού αλλά και απομάκρυνσης των αλλόθρησκων.

Σήμερα, η τέχνη της κατασκευής τους παραμένει απαιτητική και ιδιαίτερη, με τους χαλκουνάδες να δημιουργούν τα χαλκούνια από σφιχτά κυλινδρικά χαρτόνια, γεμισμένα με μπαρούτι και φυτίλι, τα οποία ανάβουν με προσοχή, συχνά με τη φλόγα ενός τσιγάρου.

Χιλιάδες ντόπιοι και επισκέπτες κατέκλυσαν την πλατεία Δημοκρατίας για να ζήσουν από κοντά ένα θέαμα μοναδικό, που έχει καταστήσει το Αγρίνιο σημείο αναφοράς κάθε Πάσχα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Συνελήφθη Τούρκος στην Ελλάδα, με ερυθρά αγγελία της Interpol: Κατασχέθηκαν 5.300 φαρμακευτικά σκευάσματα που είχε για διακίνηση
Ο 43χρονος αναζητούνταν για να εκτίσει πολυετή ποινή κάθειρξης για απόδραση, παράνομη οπλοφορία και οπλοκατοχή, διακίνηση παράνομων όπλων, σωματική βλάβη, πλαστογραφία, απειλή με χρήση όπλου, απείθεια και διενέργεια παράνομων παιγνίων
ΕΛΑΣ
Καρέ - καρέ η εισβολή διαρρηκτών σε κατάστημα στη Ρόδο: Γύρισαν την κάμερα στον τοίχο και έσπασαν την τζαμαρία
Στην ομάδα συμμετείχαν ένας ενήλικος άνδρας, ο οποίος είχε καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του με μάσκα, καθώς και δύο 12χρονοι ανήλικοι που φορούσαν κουκούλες
Ρόδος
Βίντεο ντοκουμέντο του ξυλοδαρμού νεαρών από μέλη της συμμορίας των βορείων προαστίων – Διάλογοι «φωτιά» μεταξύ μαθητών και των ανήλικων «βαρόνων»
Σοκάρουν οι διάλογοι των δύο συμμοριών ανηλίκων που δρούσαν ως dealers ναρκωτικών στα βόρεια προάστια της Αττικής προμηθεύοντας ακόμα και κοκαΐνη σε παιδιά 13 ετών σε σχολεία και παιδικές χαρές
Ανήλικοι 14