Δευτέρα, 29 Απρ.
18oC Αθήνα

Αγροτικές κινητοποιήσεις: Τι θα πουν οι αγρότες στον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου

Αγροτικές κινητοποιήσεις: Τι θα πουν οι αγρότες στον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου

Οι αγροτικές κινητοποιήσεις συνεχίζονται, την ώρα που η αντίστροφη μέτρηση για την κρίσιμη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου έχει ξεκινήσει. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντήσει αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους…

Η επόμενη εβδομάδα θα είναι όπως όλα δείχνουν καθοριστική για τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι στέλνουν μηνύματα στην κυβέρνηση πως δεν πρόκειται να κάνουν πίσω. Ζητούν να ικανοποιηθούν μια σειρά από αιτήματα που έχουν θέσει και απειλούν πως σε διαφορετική περίπτωση θα «δυναμώσουν» τα μπλόκα, θα επεκτείνουν τους αποκλεισμούς δρόμων και θα κατέβουν με τα τρακτέρ τους στην Αθήνα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να εξηγήσει στους εκπροσώπους τους, το πλαίσιο και τις δυνατότητες που υπάρχουν τη δεδομένη χρονική στιγμή, με στόχο να υπάρξει αποκλιμάκωση.

Την Τρίτη στις 12:00 το μεσημέρι, 15μελής αντιπροσωπεία των αγροτών θα περάσει το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου για να συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σε ένα ραντεβού που θα κρίνει πολλά για τη συνέχιση των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Ο Ρίζος Μαρούδας, Πρόεδρος Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, μίλησε στην πρωινή εκπομπή «Χαμογέλα και Πάλι» του Mega. «Βασικά αιτήματα που αφορούν όλους τους αγρότες είναι το κόστος παραγωγής που είναι τεράστιο, υπάρχει το θέμα της νέας αγροτικής πολιτικής, η οποία δεν θέλουμε να εφαρμοστεί γιατί είναι πολύ χειρότερη απλό την προηγούμενη και δεν υπάρχουν ότι και προϋποθέσεις η Ελλάδα να καλύψει τους όρους που θέτει η ΕΕ με τη νέα ΚΑΠ.

Θέλουμε αποζημίωση για τα προϊόντα και υπάρχει και το θέμα με τις ελληνοποιήσεις με αμφιλεγόμενα προϊόντα που εισάγονται. Δεν μπορούμε εμείς να πουλάμε πάμφθηνα και να φτάνουν σε εσάς πανάκριβα. Υπάρχουν ζημιές στη Θεσσαλία και θέλουμε και εκεί κάποιες λύσεις», είπε αρχικά και συνέχισε, λέγοντας:

«Θα κάνουμε μία προσπάθεια πηγαίνοντας προς τη συνάντηση, να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα που είχαμε βάλει. Οι δρόμοι έκλειναν συμβολικά όλο αυτό τον καιρό. Η κυβέρνηση πρέπει να δώσει λύσεις. Εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα παραμένει το ενδεχόμενο να κατέβουμε με τρακτέρ στην Αθήνα. Θέλουμε να λυθούν βασικά ζητήματα για να συνεχίσουμε να παράγουμε.

Όπως η κυβέρνηση έχει χρήματα για άλλες κοινωνικές ομάδες, θα πρέπει να ‘’σκύψει’’ και πάνω από τους αγρότες. Έξι μήνες μετά τις πλημμύρες αυτό που έχουν πάρει οι αγρότες είναι μία μικρή προκαταβολή στα προϊόντα και το 60% των αγροτών τις 2.000 στην πρώτη αρωγή, τίποτα άλλο».

Νωρίτερα, ο Σωτήρης Γιαννακός, πρόεδρος ΕΟΑΣΚ, μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο». «Είχαμε φέτος 3-4 συγχρονισμένες εξελίξεις. Είχαμε τον Daniel, η νέα ΚΑΠ, οι χαμηλές τιμές και το υψηλό κόστος παραγωγής. Το αφορολόγητο πετρέλαιο είναι πολύ απλό, δεν θα εισπράξει φόρους το κράτος. Έχει 3-4 μέρες περιθώριο ο πρωθυπουργός να το σκεφτεί. Μετά τη συνάντηση θα αποφασιστεί εάν συνεχιστούν(σ.σ οι κινητοποιήσεις).

Τα 7 λεπτά που βάζουμε εμείς για το ρεύμα είναι μία καλή τιμή γιατί και εκεί το κράτος θα το πάρει από τα υπερκέρδη του. Το κόστος παραγωγής είχε εκτιναχτεί και γι’ αυτό τρώτε ακριβά τα προϊόντα στο ράφι. Εμείς σε ένα μήνα θα βγούμε να καλλιεργήσουμε και με αυτό το κόστος παραγωγής δεν μπορούμε. Το χαρακτηριστικό φέτος είναι πως είναι νέος κόσμος στο επάγγελμά που έχουν επενδύσει. Εάν δεν μπορεί το κράτος να μας πει τι θα κάνουμε».

Στην εκπομπή μίλησε και η Μυρτώ Λύκα, αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων. «Όλοι έχουμε τα ίδια αιτήματα με μικρές διαφορές. Δεν θεωρώ πως θα καταφέρει ο πρωθυπουργός να λύσει τα αιτήματά μας αλλά θα δώσει κάτι για να διαλύσει τα μπλόκα. Βγήκα την προηγούμενη εβδομάδα στην εκπομπή σας και είπα για τη νοθείας στα γαλακτομικά προϊόντα. Με έχουν πάρει όλοι οι γαλακτοβιομήχανοι και μου λένε γιατί είπα κάτι τέτοιο. Ο ίδιος ο υπουργός το είπε. Κτηνοτρόφοι και γεωργοί έχουμε όλοι τα ίδια αιτήματα.

Το «μίνι» νέο πακέτο μέτρων

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τη συνάντηση, το Μέγαρο Μαξίμου έχει σπεύσει να ξεκαθαρίσει ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια έχουν εξαντληθεί και ότι δεν υπάρχει σε αυτό το timing δυνατότητα για νέες παροχές.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να αποκλείσει το αίτημα για κατάργηση του φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο, προκρίνοντας την επίσπευση της προκαταβολής στην επιστροφή του φόρου (Ε.Φ.Κ.) στο πετρέλαιο και για φέτος (για τρίτη συνεχόμενη χρονιά), ώστε να λάβουν άμεσα στα χέρια τους μέρος των χρημάτων από το κονδύλι των 82 εκατ. ευρώ που έχει εγκριθεί, ενώ εξετάζεται και μία επιπλέον, μικρή έκπτωση στην τιμή του ρεύματος.

Περισσότερα… από Σεπτέμβρη;

Ωστόσο, αναλόγως της πορείας εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού και των εσόδων από τον τουρισμό το καλοκαίρι, η κυβέρνηση θα παραπέμψει για νέα μέτρα τον Σεπτέμβριο, κατά την παρουσία του Πρωθυπουργού στη Διεθνή ‘Έκθεση Θεσσαλονίκης.

«Θα ακούσουμε αυτά τα οποία θέλουνε, το λέμε ότι δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια, όμως μπορούμε να συζητήσουμε για κάποιες διευκολύνσεις», δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.  (τηλεόραση One).

Στο τραπέζι θα τεθούν και αιτήματα των αγροτών για τα οποία η κυβέρνηση θα δεσμευτεί ότι θα δώσει «αγώνα» υπέρ τους, όπως το θέμα των παράνομων ελληνοποιήσεων και οι βελτιώσεις στην νέα Κ.Α.Π. (Κοινή Αγροτική Πολιτική).

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις