Σάββατο, 4 Μαΐ
16oC Αθήνα

Αιματολογικοί ασθενείς ζητούν να μπει τέλος στους «κόφτες» του ΕΟΠΥΥ για τις εξετάσεις

Αιματολογικοί ασθενείς ζητούν να μπει τέλος στους «κόφτες» του ΕΟΠΥΥ για τις εξετάσεις

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με αιματολογικά νοσήματα – όπως ο αιματολογικός καρκίνος -, καθώς πλέον δεν μπορούν να βρουν εύκολα θεραπεία

Οι γνωστές σε όλους ελλείψεις φαρμάκων, αλλά και οι πρόσφατες περικοπές στη συχνότητα των μικροβιολογικών εξετάσεων που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ δημιουργούν για τους ασθενείς με αιματολογικούς καρκίνους και σοβαρά συναφή νοσήματα, μία σύνθετη καθημερινότητα και προβλήματα στην εύρεση θεραπειών. 

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν από τους επιστήμονες της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας (ΕΑΕ), στο πλαίσιο ενημερωτικής συνάντησης με δημοσιογράφους και με αφορμή το ετήσιο 34ο Πανελλήνιο Συνέδριό τους που διεξάγεται στην Αθήνα (9 έως 11 Νοεμβρίου 2023).

Ζητούν από τον ΕΟΠΥΥ απεριόριστο αριθμό εξετάσεων

Όπως ανέφεραν οι ειδικοί επιστήμονες, οι ασθενείς με πολλαπλό μυέλωμα, λέμφωμα ή οξεία λευχαιμία απαιτείται να υποβάλλονται σε σωρεία αιματολογικών και βιοχημικών εξετάσεων – πολλές φορές ακόμη και καθημερινά- προκειμένου οι γιατροί να παρακολουθούν τους δείκτες τους.

Πολύ συχνά δε και όταν υποβάλλονται σε κάποια θεραπεία (ανοσοθεραπεία, χημειοθεραπεία κ.α.).

“Μπορεί να χρειαστεί να κάνουν εξετάσεις -τις απλές εξετάσεις- ακόμα και κάθε μέρα. Ή ας πούμε το λιγότερο μια φορά την εβδομάδα”, ανέφερε η Αιματολόγος και Διευθύντρια της Αιματολογικής Κλινικής στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο ΘΣΝ, “Θεαγένειο” Ειρήνη Κατωδρύτου.

Και εξήγησε: “Υπάρχει μια απόφαση πρόσφατη από τον ΕΟΠΥΥ που δεν τους επιτρέπει -δεν τους δικαιολογεί μάλλον πιο σωστά- συχνές εξετάσεις και τους εξαναγκάζει πρακτικά να πληρώνουν τις εξετάσεις τους ιδιωτικά. Είναι ένα σοβαρό θέμα, το οποίο έχουμε φέρει στο Διοικητικό Συμβούλιο και το συζητάμε”, σημείωσε.

Η σχετική υπουργική απόφαση είχε υπογραφεί από τον πρώην υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη τον Σεπτέμβριο του 2022 με σκοπό την καταπολέμηση της καταχρηστικής συνταγογράφησης.

Όμως, οι αλλαγές με απόφαση του ΕΟΠΥΥ ενεργοποιήθηκαν πρόσφατα στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση από την ΗΔΙΚΑ, δηλαδή στις 9/10/23, σχεδόν ένα χρόνο μετά.

Πλέον τίθενται χρονικά όρια σε μια σειρά εξετάσεων και ως εκ τούτου δεν θα μπορεί να επαναληφθεί η συνταγογράφησή τους, εάν δεν μεσολαβήσει κατά περίπτωση διάστημα 4, 60, 90 ημερών ή 6 μηνών.

“Οι ασθενείς κινδυνεύουν εάν επισκέπτονται για εξετάσεις τις δημόσιες δομές”

Οι Αιματολόγοι αναγνωρίζουν ότι τα χρονικά όρια που τέθηκαν από τον Οργανισμό είναι σε σωστή κατεύθυνση και αποσκοπούν στη λελογισμένη χρήση των εξετάσεων, ωστόσο, υπογραμμίζουν πως οι αιματολογικοί ασθενείς θα πρέπει να αποτελούν εξαίρεση.

Ο νόμος λέει μεν, ότι η συνταγογράφηση κατά παρέκκλιση των καθορισμένων χρονικών ορίων επιτρέπεται, όμως σε αυτή την περίπτωση εκδίδεται παραπεμπτικό με την ένδειξη «Δεν αποζημιώνεται από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. σε Ιδιώτη Πάροχο», οπότε και θα πρέπει να εκτελεστεί «μόνο σε δημόσια δομή».

Σύμφωνα με την Μαρία Μπουζάνη, Αιματολόγο και Διευθύντρια της Αιματολογικής-Λεμφωμάτων Κλινικής του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», οι ασθενείς αυτοί πρέπει να κάνουν τις εξετάσεις τους αποκλειστικά στον ιδιωτικό τομέα, καθώς στα Νοσοκομεία και τις δημόσιες δομές κινδυνεύουν από ιούς και μικρόβια.

“Είναι γεγονός ότι ο νόμος τους καλύπτει αρκετές εξετάσεις, δηλαδή ανά τετραήμερο ή πενταήμερο. Αλλά οι ασθενείς με οξεία λευχαιμία ή με λέμφωμα, ή όσοι υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, αυτό δεν τους φτάνει. Θέλουν καθημερινά εξετάσεις και στις δημόσιες δομές επειδή είναι ανοσοκατεσταλμένοι, κινδυνεύουν. Σ’ αυτούς τους ασθενείς πρέπει να είναι δωρεάν και χωρίς όριο οι εξετάσεις και κυρίως η γενική αίματος και τα βασικά βιοχημικά”, σημειώνει η ίδια και καταλήγει ότι “δεν είναι το ίδιο με τους συμπαγείς όγκους. Στους συμπαγείς όγκους είναι πιο εύκολο να γίνονται εξετάσεις ανά τετραήμερο, στους αιματολογικούς καρκίνους όχι”.

Οι Αιματολόγοι έχουν ήδη κάνει μια πρώτη κρούση στο Υπουργείο Υγείας, το οποίο έχει δει θετικά την εισήγησή τους και αναμένεται να ζητήσουν και συνάντηση για το θέμα αυτό από τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ.

Της Γιάννας Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις