Πέμπτη, 18 Απρ.
21oC Αθήνα

Άκης Σκέρτσος: Καμία παράταση – Η υποχρεωτικότητα του εμβολίου θα εφαρμοστεί κανονικά από Τετάρτη

Κορονοϊός - Ιταλία

Απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο παράτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών στα νοσοκομεία ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. Ο Άκης Σκέρτσος διεμήνυσε πως η υποχρεωτικότητα θα ισχύσει κανονικά από 1η Σεπτέμβρη.

Σημείωσε χαρακτηριστικά: «Δε θα κάνει πίσω η κυβέρνηση σε αυτό το θέμα, είναι ζήτημα προστασίας των ίδιων των υγειονομικών και της υγείας των νοσηλευομένων» και όπως είπε:  «Προλαβαίνουν όλοι οι ανεμβολίαστοι λίγες χιλιάδες, σήμερα και αύριο να εμβολιαστούν, δε θα υπάρχει πρόβλημα με τις δουλειές τους ούτε με τη λειτουργία του ΕΣΥ».

Έσπευσε να εξηγήσει πως «δεν υπάρχει ατομικό δικαίωμα που να στρέφεται κατά της δημόσιας υγείας ή κατά της ζωής των συνανθρώπων μας… Σεβαστά τα ατομικά δικαιώματα, αλλά δεν πρέπει να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ανθρώπων». 

Όπως είπε στο νοσοκομείο δεν πάμε για να κινδυνεύσουμε από κάποιον που δεν είναι εμβολιασμένος: «Θεωρώ αυτονόητο ότι αυτό αποτελεί πλέον κτήμα και των υγειονομικών και των συνδικαλιστικών τους οργάνων».

 

Σε ερώτηση αν θα υπάρξουν αποχωρήσεις από τα νοσοκομεία απάντησε: «Προφανώς για όσους δεν επιλέξουν να κάνουν το εμβόλιο. Για την αναπλήρωση των κενών έχουν γίνει προβλέψεις, τα κενά αφορούν κάποια περιφερειακά νοσοκομεία».

Αποσαφήνισε πως δεν υπάρχει θέμα επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών: «Θα κάνουμε τα μέτρα που ανακοινώσαμε να κάνουν τον κύκλο τους, υπάρχουν στο τραπέζι προτάσεις για επέκταση της υποχρεωτικότητας, αλλά δεν είναι της παρούσης».

«Περίπου 63% των πολιτών έχουν εμβολιαστεί.. Δε θα πάμε σε νέο λοκντάουν, δε θα ορίζει μια μειοψηφία τον τρόπο που θα λειτουργεί η κοινωνία και η οικονομία» σημείωσε και επεσήμανε πως δεν είναι αργά για την επικείμενη ενημερωτική καμπάνια για τον εμβολιασμό των παιδιών: «Τώρα είναι κατάλληλος καιρός να ενημερωθούν οι εμβολιασμένοι γονείς των παιδιών για την καταλληλότητα του εμβολίου».

Δεν θα κλείσουν τα σχολεία

Ο Άκης Σκέρτσος σημείωσε πως τα σχολεία δεν πρόκειται να κλείσουν και θα εφαρμοστούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα και επισήμανε πως η μάσκα δεν αφαιρέθηκε ποτέ ως ατομικό μέσο προστασίας: «Το καλοκαίρι δώσαμε τη δυνατότητα σε δημοσίους χώρους χωρίς συνάθροιση να μη τη φοράμε. Η μάσκα παραμένει αναγκαίο μέσο προστασίας και για τους εμβολιασμένους και τους ανεμβολίαστους».

Για τις συγκεντρώσεις των αντιεμβολιαστών απάντησε: «Με θλίβουν οι εικόνες των συγκεντρώσεων των αρνητών, υπάρχει πράγματι πολύ σκληρός, αλλά μειοψηφικός πυρήνας αντιεμβολιαστών, αρνητών της προόδου που έχει κάνει η επιστήμη και η ανθρωπότητα για να δώσει λύση στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε παγκοσμίως. Νομίζω ότι με αυτό το τμήμα του πληθυσμού δεν μπορούμε να συνομιλήσουμε, μπορούμε όμως να συνομιλήσουμε με τους συνανθρώπους μας που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο και το φοβούνται». 

Τόνισε πως «2,5 δισεκ. συνάνθρωποί μας παγκοσμίως έχουν κάνει το εμβόλιο τους τελευταίους 8 μήνες, και οι παρενέργειες είναι απειροελάχιστες μπροστά στα οφέλη του εμβολιασμού». Υπογράμμισε, δε, πως: «Από τους 330 διασωληνωμένους με COVID στα νοσοκομεία μόνο οι 24 είναι πλήρως εμβολιασμένοι».

Τέλος σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο απαγόρευσης πρόσβασης στα ΜΜΕ σε ανεμβολίαστους ξεκαθάρισε πως: «Δεν μπορούμε συνταγματικό κατοχυρωμένο δικαίωμα όπως στην κινητικότητα με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς να βάλουμε τέτοιους περιορισμούς θα ήταν αδιανόητο». Ωστόσο, όπως είπε, το να πας όμως σε καφετέρια ή εστιατόριο, συνέχισε, δεν είναι ουσιώδης δραστηριότητα, είναι ψυχαγωγική δραστηριότητα: «Θα προσπαθήσουμε να διαφυλάξουμε τη λειτουργία των χώρων αυτών με την πρόσβαση μόνο σε όσους είναι εμβολιασμένοι ή έχουν νοσήσει. Είναι χώροι υπερμετάδοσης».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις