Κυριακή, 26 Μαΐ
22oC Αθήνα

Άκης Τσοχατζόπουλος: Μυστήριο με τις θυρίδες στην Ελβετία – «Η τρίτη διαθήκη θα δρομολογήσει εξελίξεις»

Άκης Τσοχατζόπουλος: Μυστήριο με τις θυρίδες στην Ελβετία – «Η τρίτη διαθήκη θα δρομολογήσει εξελίξεις»

Οι τρεις διαθήκες που άφησε πίσω του ο πρώην ισχυρός άνδρας του ΠΑΣΟΚ Άκης Τσοχατζόπουλος φαίνεται ότι «κρύβουν» αποκαλύψεις. Σε αυτές γίνεται λόγος για κάποιες θυρίδες σε τράπεζες της Ελβετίας, με το περιεχόμενο τους να μην αποκλείεται να αποτελέσει έκπληξη για πολλούς.

Δικαιούχοι αυτών των θυρίδων στην Ελβετία, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Realnews, εμφανίζονται άλλα ονόματα και όχι ο Άκης Τσοχατζόπουλος ή η σύζυγός του Βίκυ Σταμάτη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εν λόγω θυρίδες που αναφέρονται στις διαθήκες του εκλιπόντα προφανώς εμπεριέχουν χρήματα και περιουσιακά στοιχεία, για τα οποία ενδεχομένως να έχει καταδικαστεί ο πρώην υπουργός, αλλά δεν βρέθηκαν ποτέ από το ελληνικό Δημόσιο. 

Δεν αποκλείεται όμως – σύμφωνα με την Realnews – το περιεχόμενο όμως των εν λόγω θυρίδων να μην αφορά τον Άκη Τσοχατζόπουλο. Είναι πιθανόν, δηλαδή, να δούμε μη γνωστά ονόματα, τα οποία δεν έχουν ακουστεί έως σήμερα και δεν είναι απαραίτητο ότι συνδέονται με τον εκλιπόντα πολιτικό.

«Η τρίτη διαθήκη θα προκαλέσει σεισμό»

Τις παραπάνω πληροφορίες, σύμφωνα πάντα με την Realnews, δεν διαψεύδει ο δικηγόρος της οικογένειας του Άκη Τσοχατζόπουλου, Νίκος Αλεξανδρής. «Ίσως τελικά αποδειχθεί πως ο εκλιπών σήκωσε τόσο το βάρος άλλων, όσο και ότι καταδικάστηκε για πράγματα που δεν έκανε ο ίδιος», σημειώνει. 

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρει, «η υπόθεση θα δρομολογήσει μεγάλες εξελίξεις. Με την πρώτη διαθήκη έχουμε δει ένα πολύ μικρό κομμάτι, η δεύτερη διαθήκη είναι πιο ουσιαστική και η τρίτη θα προκαλέσει σεισμό».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των τριών διαθηκών δεν είναι κάτι σπάνιο για την ελληνική πραγματικότητα, καθώς πολλές φορές ο εντολέας της διαθήκης μπορεί να θελήσει να προσθέσει, να συμπληρώσει ή και να εξηγήσει κάτι, οπότε προχωρά στη σύνταξη μιας σειράς διαθηκών. Υπάρχουν, μάλιστα, και περιπτώσεις που η μία διαθήκη αναιρεί την άλλη.

Στην περίπτωση, όμως, του Ακη Τσοχατζόπουλου, δεν έχουμε αναίρεση της μίας από την άλλη, αντιθέτως, όπως εξηγεί ο γνωστός δικηγόρος, κάθε επόμενη διαθήκη συμπληρώνει και επεξηγεί την προηγούμενη.

Οι εξηγήσεις και οι δύο επόμενες διαθήκες

«Έχει σημασία ότι δεν μιλούμε για διαθήκη με την κλασική έννοια του όρου. Εκτός από το γεγονός ότι ορίζει πώς κατανέμονται τα όποια κληρονομικά και περιουσιακά του στοιχεία, έχει να κάνει πρωτίστως με το γεγονός ότι θέλει να αφήσει και μια παρακαταθήκη – εξήγηση – εξιστόρηση γεγονότων, συμπεριφορών και ανθρώπων», λέει ο Νίκος Αλεξανδρής. Διευκρινίζει μάλιστα ότι ακόμη δεν έχει λάβει επίσημη γνώση του περιεχομένου της πρώτης διαθήκης, κάτι που αναμένεται να γίνει την επόμενη εβδομάδα. Η γνώση που έχει προέρχεται από τον ίδιο τον εκλιπόντα, ο οποίος λόγω της ασθένειάς του δεν μπορούσε να γράφει με ιδιαίτερη ευκολία και έτσι κατέγραφε σε ηχητικά αρχεία τις σκέψεις του.

«Έχουμε ακούσει τις απομαγνητοφωνήσεις. Λέει ποιες σκέψεις του αποτυπώνονται σε ποια διαθήκη. Συνάγω ότι αυτά θα δούμε και στη διαθήκη. Ο Άκης Τσοχατζόπουλος αναφέρεται και σε ονόματα, ωστόσο ας είμαστε προσεκτικοί μέχρι την επίσημη δημοσίευση», λέει. Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, στην πρώτη του διαθήκη ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται στο ποιοι κληρονομούν και τι, ποιοι δεν κληρονομούν, καθώς και στο γιατί αποκλείει πολλούς στενούς συγγενείς, εξηγώντας μάλιστα τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την κίνηση. Περιγράφει, μάλιστα, συγκεκριμένες συμπεριφορές και αδικήματα.

Στις επόμενες δύο διαθήκες, ο Ακης Τσοχατζόπουλος, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, ξεκαθαρίζει, μεταξύ άλλων, ποιοι αφαίρεσαν μέρος του προσωπικού αρχείου του από το γραφείο του και πώς κατάφερε να ανακτήσει ένα υπομέρος αυτού, στο οποίο και βρέθηκαν οι κωδικοί που παραπέμπουν στις θυρίδες για τις οποίες γίνεται λόγος. Ο ίδιος κατάφερε να πάρει πίσω το υλικό αυτό μετά την αποφυλάκισή του, γι’ αυτό και δεν χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της δίκης.

Όπως αναφέρει ο Νίκος Αλεξανδρής, «αν τα ήξερε όλα αυτά κατά τη διάρκεια της δίκης, θα τα έκανε γνωστά γιατί θα είχε διαφορετική μεταχείριση. Αυτό θα ήταν το αυτονόητο. Μήπως αυτό συνέβη επειδή δεν τα είχε; Άρχισε να τα ψάχνει αφότου αποφυλακίστηκε. Όλα αυτά τα στοιχεία που εμπεριέχονται στις διαθήκες αλλά και στις θυρίδες θα πρέπει να διερευνηθούν, γι’ αυτό και θα τα παραδώσουμε στις αρμόδιες Αρχές αμέσως μόλις επισημοποιηθεί πως όντως πρόκειται για θυρίδες.

Ίσως τελικά η ιστορία του να είναι διαφορετική από όσα έχουμε μάθει, αν ανακτηθεί ολόκληρο το αρχείο», επισημαίνει ο Νίκος Αλεξανδρής.

Με πληροφορίες από εφημερίδα Realnews

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις