Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Ακριβαίνει ο καφές σε πλαστικό ποτήρι από την Πρωτοχρονιά – Στα δέκα λεπτά η αύξηση

Ακριβαίνει ο καφές σε πλαστικό ποτήρι από την Πρωτοχρονιά – Στα δέκα λεπτά η αύξηση

«Καπέλο» μπαίνει από την Πρωτοχρονιά στον καφέ ή άλλα προϊόντα που σερβίρονται σε πλαστικά μιας χρήσης. Το «πράσινο» τέλος θα ανέρχεται στα 10 λεπτά, ενώ αυξήσεις θα υπάρχουν και στις τιμές στα delivery.

Από την 1η Ιανουαρίου λοιπόν ο καφές που πίνουμε σε πλαστικό μιας χρήσης θα είναι λίγο πιο… πικρός, αφού θα τον πληρώνουμε 10 λεπτά ακριβότερα. Το περιβαλλοντικό τέλος που θα πληρώνουμε αφορά το κύπελλο στο οποίο θα πίνουμε το ρόφημα μας αλλά και το πλαστικό του καπάκι!

Ειδικότερα, τα take away καφέ – όπως αναφέρει η σχετική εγκύκλιος – θα επιβαρύνονται με ειδική εισφορά προστασίας του περιβάλλοντος 4 λεπτών συν ΦΠΑ για το ποτήρι κι άλλα τόσα για το καπάκι του. Με το ΦΠΑ και τη στρογγυλοποίηση η επιβάρυνση διαμορφώνεται στα 10 λεπτά.

Η καταβολή της εισφοράς επιβάλλεται στους καταναλωτές ανά τεμάχιο προϊόντος και το πλαστικό κάλυμμα ή καπάκι λογίζεται ως διακριτό προϊόν, για το οποίο επιβάλλεται αυτοτελώς η εισφορά.

Δείτε το ΦΕΚ για τις αυξήσεις στην τιμή καφέ και delivery

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

Αναλυτικά, ο «πράσινος» φόρος από την 1η Ιανουαρίου αφορά σε:

Κυπελάκια για ποτά, συμπεριλαμβανομένων των καλυμμάτων και των καπακιών τους

Περιέκτες τροφίμων, δηλαδή δοχεία όπως κουτιά, με ή χωρίς κάλυμμα, εντός των οποίων τοποθετούνται τρόφιμα τα οποία:

α) προορίζονται για άμεση κατανάλωση είτε επιτόπου είτε εκτός του καταστήματος,

β) συνήθως καταναλώνονται από το δοχείο, και

γ) είναι έτοιμα για κατανάλωση χωρίς περαιτέρω προετοιμασία, ιδίως μαγείρεμα, βράσιμο ή ζέσταμα, συμπεριλαμβανομένων των περιεκτών που χρησιμοποιούνται για γεύματα ταχυφαγείων ή άλλα γεύματα έτοιμα προς άμεση κατανάλωση, εκτός από περιέκτες ποτών, πιάτα, πακέτα και περιτυλίγματα που περιέχουν τρόφιμα.

Σύμφωνα με την απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή η δήλωση απόδοσης της εισφοράς υποβάλλεται από τις υπόχρεες επιχειρήσεις στη φορολογική διοίκηση κάθε τρίμηνο, έως την τελευταία ημέρα του μήνα που ακολουθεί την περίοδο στην οποία αφορά, αποκλειστικά με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας, μέσω διαδικτύου, στον διαδικτυακό τόπο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (aade.gr), η οποία είναι και η καταληκτική προθεσμία για την απόδοσή της. Κατ’ εξαίρεση, σε περίπτωση αποδεδειγμένης αδυναμίας λειτουργίας της εφαρμογής, η δήλωση υποβάλλεται σε έντυπη μορφή στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις