Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Ακρίβεια: Αυξήσεις 10% στο ψωμί και 25% στις τροφές κατοικίδιων

Ακρίβεια
Φωτογραφία αρχείου: Intime

Αλλεπάλληλα τα σοκ στα οποία υποβάλλονται καθημερινά οι καταναλωτές από τις αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων, καθώς εκτός από τα καύσιμα και το ρεύμα, τον ανήφορο έχουν πάρει και άλλα ήδη πρώτης ανάγκης. Το ψωμί σε αρκετά καταστήματα έχει ανατιμηθεί κατά 10%, ενώ τον ίδιο δρόμο θα ακολουθήσουν και πολλά ακόμη καταστήματα, με την ακρίβεια να προκαλεί τρόμο.

Ακρίβεια… και πριν τον πόλεμο

Ο πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας Αρτοποιών, Μιχάλης Μούσιος αναφέρει στο newsit.gr ότι οι αυξήσεις στο κόστος παραγωγής ξεκίνησαν πριν από πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Η τιμή του ψωμιού είχε μία αύξηση τον Σεπτέμβριο με το πρώτο ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης οπότε μέχρι Σεπτέμβριο-Οκτώβριο η τιμή ήταν στα 0,60-0,90. Μετά την αύξηση, η τιμή διακυμάνθηκε από τα 0,70€ έως και 1€. Τώρα παραλαμβάνουν τα άλευρα και οι τιμές διαφοροποιούνται από αρτοποιείο σε αρτοποιείο, είμαστε ελεύθερη αγορά. Πλέον έχουμε μεγάλη αύξηση 70% στα άλευρα που την είδαμε από την αρχή της εβδομάδας».

Από την πλευρά της η πρόεδρος του σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης, Έλσα Κουκουμέρια αναφέρει στο newsit.gr ότι τόσο η ίδια όσο και κάποιοι συνάδελφοί της έχουν προχωρήσει σε αυξήσεις της τάξεως του 10% .

«Αυξήσεις στο ψωμί έχουν πραγματοποιηθεί ήδη και είναι λογικό από τη στιγμή που παραλαμβάνουμε τιμολόγια με καινούριες τιμές, με αυξημένα άλευρα σε ένα ποσοστό 60%, αγοράζαμε το σακί 12-15 ευρώ, τώρα το αγοράζουμε 22-24 ευρώ. Ράλι στο ηλιέλαιο, αυξημένες όλες οι πρώτες ύλες. Είναι λογικό αυτές οι αυξήσεις να περάσουν στο ψωμί και προσπαθούμε να είναι όσο πιο λίγο γίνεται», λέει η Έλσα Κουκουμέρια και συνεχίζοντας προσθέτει: «Αυτό που ελπίζω εγώ είναι τα πράγματα να σταματήσουν εδώ γιατί δυστυχώς το ράλι του σιταριού θα συνεχιστεί και υπάρχει περίπτωση να έχουμε και άλλη ανατίμηση. Εμείς έχουμε κάνει μια αύξηση της τάξης του 10%. Υπάρχουν ψωμιά που είχαν 0,90 και τα πήγαμε στο 1 ευρώ. Αντίστοιχα, ψωμιά που ήταν στο 1 ευρώ πήγαν στο 1,10 κτλ. Περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση».

Νέες αυξήσεις από βδομάδα

Στο ίδιο μήκος κύματος και η αρτοποιός, Ελένη Καλλίδου η οποία τονίζει ότι θα προχωρήσει σε αύξηση των τιμών την επόμενη εβδομάδα. «Αυξήσεις υπάρχουν παντού. Προσπαθήσαμε κι εμείς να μην κάνουμε αυξήσεις στα προϊόντα μας αλλά αυτό δεν είναι εφικτό πλέον. Δεν μπορούμε να τα απορροφήσουμε. Τα ανεβάζουμε από την άλλη εβδομάδα όλα. Κάποια ψωμιά από 0,80 θα πάνε 0,90, κάποια άλλα από 0,90 θα πάνε στο 1 ευρώ. Ο κόσμος ευτυχώς προς τα παρόν δείχνει κατανόηση αλλά για πόσο ακόμα».

Είδος πολυτελείας οι τροφές κατοικιδιών

Στα ύψη όμως έχουν εκτιναχθεί και οι τροφές των κατοικιδίων με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες τους να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. «Οι αυξήσεις έφτασαν και στα δικά μας προϊόντα. Οι τροφές για σκύλους και για γάτες έχουν παρουσιάσει ήδη αύξηση τιμής. Ειδικά οι τροφές που είναι σε κονσέρβες παρουσιάζουν έως και 25% αύξηση. Κι αυτό γιατί παρουσιάζει αύξηση το μέταλλο λόγω της ενέργειας. Και το μέταλλο χρησιμοποιείται για τη συσκευασία, οπότε αυξάνεται η τελική τιμή του προϊόντος. Και οι τροφές που είναι σε χάρτινη συσκευασία έχουν παρουσίαση αύξηση, ειδικά οι μεγάλες συσκευασίες μπορεί να είναι και δύο ευρώ πάνω. Και για μας δεν είναι καλό αυτό και οι καταναλωτές διαμαρτύρονται», λέει στο newsit.gr o ιδιοκτήτης petshop, Παναγιώτης Παρχαρίδης.

Ρεπορτάζ: Άγγελος Λαμπίδης – Άννα Τριανταφυλλιά Τσούτσα.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις