Κυριακή, 3 Μαρ.
17oC Αθήνα

Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος: Μολότοφ, φωτιές και δακρυγόνα μετά την πορεία – Έσπασαν το μετρό στην Ομόνοια

Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος: Μολότοφ, φωτιές και δακρυγόνα μετά την πορεία – Έσπασαν το μετρό στην Ομόνοια

Επεισόδια σημειώθηκαν στα Εξάρχεια λίγο μετά το τέλος της πορείας στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου με βόμβες μολότοφ, φωτιές και δακρυγόνα, ενώ προκλήθηκαν και ζημιές στο μετρό της Ομόνοιας.

Κάποια άτομα που είχαν αποσπαστεί από την πορεία, καθώς διαλυόταν πριν την Ομόνοια, έστριψαν στην οδό Εμμανουήλ Μπενάκη όπου άναψαν φωτιές και κατευθύνθηκαν στα Εξάρχεια όπου πέταξαν βόμβες μολότωφ εναντίον αστυνομικών δυνάμεων.

Παράλληλα προκάλεσαν ζημιές στο μετρό της Ομόνοιας σπάζοντας τα ακυρωτικά μηχανήματα για τα εισιτήρια.

Ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ καταδίωξαν τα άτομα που προκάλεσαν τα επεισόδια, ενώ έχουν γίνει και προσαγωγές. Αρκετοί πάντως από τους συγκεντρωμένους κατέφυγαν σε πολυκατοικίες στις οδούς Μεσολογγίου και Τζαβέλλα.

Στην περιοχή των Εξαρχείων ήταν και δυο «Αίαντες» της αστυνομίας που έσβηναν τις φωτιές και απομάκρυναν οδοφράγματα.

Έκλεισε και η οδός Ακαδημίας με τους διαδηλωτές να έχουν τοποθετήσει κάδους στους οποίους έβαλαν φωτιά και έγινε εκτροπή των αυτοκινήτων.

Στο τέλος της Πανεπιστημίου προς την Ομόνοια είχαν συγκεντρωθεί πολλοί διαδηλωτές, αστυνομικοί με μηχανάκια τους διέλυσαν και αυτοί να απαντούν με βροχή από μπουκάλια και αντικείμενα. Περιμετρικά της Ομόνοιας εξάλλου νεαροί έστησαν οδοφράγματα και έκαιγαν κάδους σκουπιδιών.

Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών, ενώ εμφανίστηκε και ο «Αίαντας» της ΕΛ.ΑΣ. Γυρω στις 9.30 το βράδυ αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στο κέντρο της Αθήνας.

Το βράδυ της Τρίτης (06.12.2022) ολοκληρώθηκε η διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας για τα 14 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Με κεντρικό σύνθημα «το αίμα σου ποτίζει τα λουλούδια που ανθίζουν κάθε 6η Δεκέμβρη. Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος για πάντα παρών» οργανώσεις και συλλογικότητες της Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν λίγο μετά τις 18:00 στα Προπύλαια, και λίγο πριν τις 19:00 ξεκίνησαν πορεία προς τη Βουλή. Στην πορεία επίσης βρέθηκαν η μητέρα του Παύλου Φύσσα, Μάγδα Φύσσα, καθώς και ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου, Γιάννης Μάγγος.

Σημειώνεται ότι λίγο πριν ολοκληρωθεί η πορεία, μέρος των διαδηλωτών κατευθύνθηκε στα Εξάρχεια όπου είχε προγραμματιστεί συγκέντρωση μπροστά από το μνημείο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου. 

Νωρίτερα, στις 12:00 το μεσημέρι, μαθητές και φοιτητές, στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 14 χρονων από την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, με κεντρικό σύνθημα «το κίνημα θα πει την τελευταία λέξη, αυτές οι μέρες είναι του Αλέξη» συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και πραγματοποίησαν πορεία μέχρι τη Βουλή.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις