Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Αλέξανδρος Νικολαΐδης: Από το τατάμι και τα δύο αργυρά Ολυμπιακά μετάλλια στον «στίβο» της πολιτικής

Αλέξανδρος Νικολαΐδης: Από το τατάμι και τα δύο αργυρά Ολυμπιακά μετάλλια στον «στίβο» της πολιτικής

Σοκαρισμένο είναι το πανελλήνιο από την είδηση του θανάτου του δις αργυρού Ολυμπιονίκη του Tae kwon do και αναπληρωτή εκπροσώπου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρου Νικολαΐδη.

Ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης έπασχε από σπάνιας μορφής καρκίνο, κάτι που είχε κρατήσει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, δίνοντας τη δική του σκληρή μάχη.

Ήταν παντρεμένος με τη δημοσιογράφο Δώρα Τσαμπάζη και πατέρας του Φίλιππου και της Ελεάννας, τους οποίους αποχαιρέτησε στη συγκλονιστική ανάρτηση που είχε δώσει εντολή να ανέβει μετά το θάνατό του.

Οι διακρίσεις του ήταν πολλές και τον ανέδειξαν σε κορυφαίο αθλητή του Tae Kwon Do.

Η πορεία προς την κορυφή

Ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 17 Οκτωβρίου του 1979 και ο πατέρας του ήταν επίσης πρωταθλητής στο Tae Kwon Do, και ο ίδιος ο Αλέξανδρος έκανε την πρώτη του προπόνηση το 1982, μόλις 3 χρονών στο σύλλογο του πατέρα του “Μέγας Αλέξανδρος”. Σπούδασε Φυσική Αγωγή στο ΑΠΘ.

Όπως ο ίδιος έγραφε στο site του, το 1996 κατέκτησε το πρώτο του χρυσό μετάλλιο στο πανευρωπαϊκό και λίγους μήνες αργότερα και στο παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων, ενώ και το 1997 κατέκτησα το χρυσό μετάλλιο στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα εφήβων.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000 στάθηκε άτυχος καθώς υπέστη κάταγμα στην κνημιαία ακρολοφία στο δεύτερο αγώνα με αποτέλεσμα να μείνει εκτός αγωνιστικής δράσης για δύο χρόνια.

Το 2004 κατέκτησε το χρυσό στην παγκόσμια Πανεπιστημιάδα.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα σημείωσε μεγάλη επιτυχία, αφού στην κατηγορία των +80 κιλών πήρε το αργυρό μετάλλιο 29 Αυγούστου του 2004. Στον τελικό ηττήθηκε από τον Νοτιοκορεάτη Μουν Ντάε-σανγκ.

Το 2008, στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα που διεξήχθη στη Ρώμη κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία των +87 κιλών στον τελικό με τον Γάλλο πρωταθλητή Πασκάλ Ζεντίλ και έγινε ο πρώτος λαμπαδηδρόμος στην τελετή αφής της φλόγας στην αρχαία Ολυμπία.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008 κατέκτησε και πάλι το αργυρό μετάλλιο στην κατηγορία των +80 κιλών, χάνοντας στις λεπτομέρειες το χρυσό από το Νοτιοκορεάτη Τσα Ντονγκ-Μιν. Εκείνη τη χρονιά ψηφίστηκε από τους δημοσιογράφους «αθλητής της χρονιάς».

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 στο Λονδίνο, αποκλείστηκε νωρίς και δεν διεκδίκησε μετάλλιο.

Ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης πήρε και χάλκινο μετάλλιο, στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα που διεξήχθη στην Αγία Πετρούπολη το 2010, ενώ πήρε ξανά αργυρό μετάλλιο το 2013 στους Μεσογειακούς Αγώνες στη Μερσίνη της Τουρκίας.

Ήταν αξιωματικός του πυροσβεστικού σώματος.

Πολιτική πορεία

Ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης πορεύτηκε πολιτικά μέσα από τις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ. Το Μάρτιο του 2019, ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα του με τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές του 2019 και το Σεπτέμβριο του 2020 ανέλαβε καθήκοντα αναπληρωτή εκπροσώπου του κόμματος.

Είχε προσωπική επαφή και φιλία με τον Αλέξη Τσίπρα. Ήταν ιδρυτικό μέλος του Αντιρατσιστικού Παρατηρητηρίου στη Θεσσαλονίκη.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις