Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Αλλαγές σε όλους τους φόρους! Αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ και όλα τα καύσιμα – Τι αλλάζει στη φορολογία αυτοκινήτων

Αλλαγές σε όλους τους φόρους! Αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ και όλα τα καύσιμα – Τι αλλάζει στη φορολογία αυτοκινήτων

– Από το 2017 προβλέπεται ειδικός τέλος διανυκτέρευσης 1 ευρώ ανά αστέρι για ξενοδοχεία από 3 αστέρια και πάνω
– Το αντίστοιχο ειδικό τέλος για τα ενοικιαζόμενα θα είναι μισό ευρώ ανά κλειδί
– Οι φόροι στα αυτοκίνητα θα επιβάλλονται ανάλογα την εμπορική αξία του οχήματος και την παλαιότητά του
– Αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ θα υπάρξουν για συγκεκριμένους ιδιοκτήτες ακινήτων με βάση την αντικειμενική αξία
– Η επιβάρυνση στο πετρέλαιο κίνησης δεν θα ξεπεράσει τα 3 με 4 λεπτά το λίτρο

Η απόφαση για τους φόρους και στα τέλη κυκλοφορίας στα οχήματα έχει παρθεί από την κυβέρνηση και αναμένεται να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή, καθώς το καθεστώς αλλάζει για όλους από την 1η Ιουνίου.

Συγκεκριμένα, για τα οχήματα πλέον δεν θα παίζουν ρόλο τα κυβικά ενός αυτοκινήτου, αλλά ο κάθε πολίτης θα πληρώνει με βάση την εμπορική αξία του οχήματός του εδώ στην Ελλάδα, ενώ σημαντικό ρόλο θα παίζει και η παλαιότητα. Αυτό σημαίνει πως αλλάζουν τα πάντα τόσο στη φορολογία των Ι.Χ. αυτοκινήτων, αλλά για τα τέλη κυκλοφορίας.

Αλλαγές όμως θα υπάρξουν και για τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Συγκεκριμένα μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών με αναδρομική ισχύ από τον Μάιο του 2015, υπήρξε μία τρύπα στα έσοδα του Δημοσίου, συνολικού ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ.

Προκειμένου να καλύψει αυτή την τρύπα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αποφάσισε να επιβαρύνει τους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ σε εκείνους τους ιδιοκτήτες των ακινήτων που η αντικειμενική τους ξεπερνά τα 300.000 ευρώ.

Αυτοί οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν περισσότερα στον φόρο των ακινήτων ή αλλιώς ΕΝΦΙΑ και θα επιβαρυνθούν σε τέτοιο ποσοστό έτσι ώστε να συγκεντρωθούν τα 250 εκατομμύρια ευρώ που είναι και η τρύπα στον προϋπολογισμό.

Επιβαρύνσεις και σε ξενοδοχεία και για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια

Από το 2017 αναμένεται να μπει στη ζωή μας και το ειδικό τέλος διανυκτέρευσης. Αυτό σημαίνει πως όσοι επιλέγουν να μείνουν σε ξενοδοχεία 3 και πάνω αστέρων θα έχουν μία επιβάρυνση. Η επιβάρυνση αυτή θα φτάνει το ένα ευρώ ανά αστέρι. Εάν δηλαδή το ξενοδοχείο είναι πέντε αστέρων τότε ο καταναλωτής θα επιβαρυνθεί με 3 ευρώ ειδικό τέλος διανυκτέρευσης. 

Από τους κρυφούς έμμεσους φόρους όμως δεν θα γλιτώσουν και όσοι αποφασίσουν να διαμείνουν σε ενοικιαζόμενα δωμάτια. Ο αντίστοιχος ειδικός φόρος διανυκτέρευσης στα ενοικιαζόμενα δωμάτια θα φτάσει περίπου το μισό ευρώ ανά κλειδί. 

Αλλαγές και στους φόρους των καυσίμων

Σχετικά με τα καύσιμα ο φόρος στην αμόλυβδη βενζίνη φαίνεται πως μπορεί να φτάσει και τα 10 λεπτά ανά λίτρο, καθώς η κυβέρνηση θέλει ζεστό χρήμα στα κρατικά ταμεία και συγχρόνως να επωφεληθεί και τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου παγκοσμίως αν και στην Ελλάδα αυτή η μείωση δεν έχει φτάσει ποτέ.

Βέβαια με μία τέτοια αύξηση η τιμή της αμόλυβδης αναμένεται να κυμανθεί από 1,4 έως 1,5 ευρώ το λίτρο. Μικρότερη αλλά σημαντική θα είναι η επιβάρυνση στο πετρέλαιο κίνησης όπου θα υπάρξει μία αύξηση έως 4 λεπτών ανά λίτρο.

Ανάλογες αυξήσεις είναι σίγουρο πως θα έρθουν και στο πετρέλαιο θέρμανσης, το αέριο και η μόνη ευχή των καταναλωτών είναι να παραμείνουν διεθνώς τόσο χαμηλά οι τιμές του πετρελαίου. 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε