Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Αλλαγές στα σχολικά βιβλία μετά τη συμφωνία των Πρεσπών – Πιάνει δουλειά η επιτροπή

Αλλαγές στα σχολικά βιβλία μετά τη συμφωνία των Πρεσπών – Πιάνει δουλειά η επιτροπή

Από σήμερα ξεκινούν οι εργασίες της επιτροπής εμπειρογνωμόνων από Ελλάδα και Σκόπια για τις αλλαγές στα σχολικά βιβλία με βάση τη συμφωνία των Πρεσπών.

Όπως προβλέπεται στη συμφωνία των Πρεσπών θα υπάρξουν αλλαγές στα σχολικά βιβλία έτσι ώστε να απαλειφθούν αλυτρωτικές αναφορές.

Αν και ακόμη η συμφωνία δεν έχει κυρωθεί η επιτροπή, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση από το υπουργείο Εξωτερικών αρχίζει τις εργασίες καθώς θα πρέπει να επισημανθούν έγκαιρα οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν ώστε μετά την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρσπών να εκδοθούν τα νέα βιβλία.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών:

Ξεκινάει σήμερα, Παρασκευή, 2 Νοεμβρίου, η εργασία της Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Ελλάδας – πΓΔΜ για τα ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα. Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι σαφής ως προς το ότι η λειτουργία της Επιτροπής θα αρχίσει προσωρινά, ενώ εκκρεμεί η θέση σε ισχύ της Συμφωνίας.
Η συμφωνημένη προσωρινή ισχύς οφείλεται στην γνώση των δύο Μερών ότι μέχρι τότε, θα πρέπει να έχουν ληφθεί όλες οι απαραίτητες αποφάσεις ώστε ήδη από το επόμενο σχολικό έτος κανένα σχολικό εγχειρίδιο ή βοηθητικό σχολικό υλικό δεν θα περιέχει αλυτρωτικές/αναθεωρητικές αναφορές, όπως σαφώς επιτάσσει η Συμφωνία των Πρεσπών.
Όλοι γνωρίζουμε ότι για να υλοποιηθούν οι αποφάσεις που αφορούν στα σχολικά εγχειρίδια απαιτείται διάστημα κάποιων μηνών και, συνεπώς, αυτές θα πρέπει να έχουν εγκαίρως ληφθεί, ώστε να είναι δυνατή η υλοποίησή τους αμέσως μετά την θέση σε ισχύ της Συμφωνίας των Πρεσπών, προς τήρηση του χρονοδιαγράμματος, για το οποίο έχουν δεσμευθεί τα δυο Μέρη.
Υπό αυτό το πρίσμα θα εργασθεί η Μεικτή Διεπιστημονική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Ελλάδας – πΓΔΜ.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις