Σάββατο, 20 Ιουλ.
31oC Αθήνα

Αλλαγή ώρας: Γυρίζουμε τα ρολόγια μια ώρα πίσω τα ξημερώματα της Κυριακής (30/10)

Αλλαγή ώρας: Γυρίζουμε τα ρολόγια μια ώρα πίσω τα ξημερώματα της Κυριακής (30/10)

Ήρθε η στιγμή για την αλλαγή ώρας! Στις 04:00 τα ξημερώματα της Κυριακής 30 Οκτωβρίου 2022 γυρίζουμε τα ρολόγια μας μία ώρα πίσω, και οι δείκτες θα πρέπει να δείχνουν 03:00.

Τα ξημερώματα λοιπόν αυτής της Κυριακής (30.10.2022) θα πρέπει να ρυθμίσουμε για μία ακόμη φορά τους δείκτες των ρολογιών μας, καθώς η Ευρώπη «πάγωσε» πάλι την κατάργηση του μέτρου που θα οδηγούσε σε μόνιμη διατήρηση της θερινής ώρας.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, «την Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της EE 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη θερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω, δηλαδή από 04:00 π.μ. σε 03:00 π.μ».

Για το θέμα της αλλαγής ώρας, μάλιστα, έχει ερωτηθεί πρόσφατα και ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο οποίος ανέφερε ότι και φέτος οι δείκτες των ρολογιών θα γυρίσουν πίσω για άλλη μια χρονιά.

«Τα έχουμε συζητήσει και σκεφτεί όλα. Έχουν γίνει και μελέτες και τώρα εκπονείται ακόμη μία. Aυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να έχει επίπτωση στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας η αλλαγή ή μη της ώρας», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κώστας Σκρέκας.

Η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου που δεν εφαρμόστηκε

Τον Μάρτιο του 2019 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε ψηφίσει υπέρ του τερματισμού της πρακτικής αυτής, της προσαρμογής δηλαδή των ρολογιών κατά μία ώρα την άνοιξη και το φθινόπωρο, από το 2021. «Η αλλαγή της ώρας πρέπει να καταργηθεί» είχε δηλώσει το 2018 ο τότε επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά από μια σχετική διαδικτυακή έρευνα σε ολόκληρη την ΕΕ. Το 84% όσων πήραν μέρος σε αυτήν είχε συμφωνήσει με το τέλος αυτής της πρακτικής.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις